Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Karel IV.

2 Karel IV. 1316 – 1378 n.l.

3 Karlovo mládí: r. 1316 se pojmenován jako Václav narodil v Praze matce
Elišce Přemyslovně roku 1323 ho otec posílá do Francie na výchovu k francouzskému dvoru. Zde přijal od svého strýce a francouzského krále jméno Karel a jako sedmiletý byl oženěn s Blankou z Valois. ve Francii získává rozsáhlé vzdělání od svého učitele a budoucího papeže a mocného spojence Klementa VI. otec mu svěřuje správu nad statky v Lucembursku a v severní Itálii r se rozhodl vrátit do rodné země – do Čech

4 Karlovo mládí: Lucembursko Praha, Křivoklát, Loket Paříž Parma
1. Do sedmi let věku ukrýván v Čechách 2. Výchova ve Francii 3. Správa Lucemburska a severoitalských měst 4. Návrat do rodných Čech

5 Křivoklát a Loket – který je který ?
Loket Křivoklát

6 Manželky Karla IV. 1. Blanka v Valois 2. Anna Falcká 3. Anna Svídnická
1. Blanka v Valois 2. Anna Falcká 3. Anna Svídnická 4. Eliška Pomořanská

7 Vláda v Čechách: otec jmenoval Karla markrabětem moravským a svěřil mu Čechy, sám pobýval v cizině Karel našel zničenou, králem Janem rozprodanou a loupežnými rytíři sužovanou zemi Karel začal po dohodě se šlechtou vybírat daně, aby získal zpět královské hrady a statky, začal s obnovou celé země po smrti otce v bitvě u Kresčaku byl r byl korunován českým králem rok poté zakládá Univerzitu Karlovu a také Nové Město pražské další stavby: Karlův most, hrad Karlštejn, katedrála Svatého Víta

8 Stavby založené Karlem IV.
Nové město pražské ( růžová plocha )

9 Stavby založené Karlem IV.
Karlův most Karlova univerzita

10 Stavby založené Karlem IV.
Katerála sv. Víta Karlštejn

11 Svatováclavská koruna
Karel IV. nechal zhotovit svatováclavskou korunu – základ českých korunovačních klenotů

12 Země koruny české za Karla IV.

13 Císařem Říše římské: o titul císaře Říše římské soupeřil Karel IV. se svým hlavním rivalem Ludvíkem Bavorem. Ludvík Bavor však roku 1347 náhle umírá. Novým vzdorokrálem Karla IV. se však záhy stal anglický král Eduard III. i když Eduard III. v následné bitvě u Kresčasku poráží francouzská vojska, kterým Karel s otcem Janem pomáhali a Jan v bitvě umírá, zatímco Karel je nucen ustoupit, tak Eduard krátce poté boj o říšský trůn vzdává. Karel IV. je nakonec roku 1355 korunován císařem Říše římské národa německého.

14 Ve svém pohřebním proslovu ho kazatel mistr Vojtěch Raňkův
Roku 1378 Karel IV. umírá ( jednou z příčin pravděpodobně nemoc zvaná dna – nemoc kloubů, kterou způsobovala nadměrná konzumace alkoholu a masitého jídla, nemoc nazývána „nemocí králů“ ). Ve svém pohřebním proslovu ho kazatel mistr Vojtěch Raňkův z Ježova jako první označil za „otce vlasti“.

15 Děkuji Vám za pozornost
A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google