M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Myšlení a jeho poruchy prof. MUDr. Eva Češková, CSc.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Aristotelés – část druhá
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Fuzzy logika.
Úvod do managementu1 Rozhodování Kreativita. Úvod do managementu seminář Manažerské rozhodování, Deming, Juran, Pareto, Osborne proces rozhodování.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
VY_32_INOVACE_PSYPS12860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Hlavní poruchy myšlení
Teorie motivace Adéla Furiková.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Teorie vzdělávání dospělých
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.
MYŠLENÍ A ZPŮSOB ŽIVOTA LIDÍ
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Mentální reprezentace
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Myšlení a myšlenkové operace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Inteligence,tvořivost, paměť
Teorie vzdělávání dospělých
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvořivost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sociální psychologie – CŽV 2012
Induktivní postupy ve výuce matematiky
KMT/DIZ1 Didaktika matematiky (předmět, úkoly, metody) Didaktický systém Matematické vzdělávání (cíle, úkoly) 1. SZZK Didaktika matematiky – předmět, úkoly,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj úzce souvisí s inteligencí, řečí, pamětí, vnímáním a představami  jeho obsahem jsou myšlenky  jeho výsledkem je nový poznatek Funkce myšlení: formování pojmů, rozpoznávání a nacházení vztahů,vyvozování závěrů z výchozích předpokladů ( = usuzování), řešení problémů, vytváření něčeho nového Formy myšlení: myšlení je často popisováno jako proces, který probíhá ve formě pojmů, soudů a úsudků (už podle Aristotela) 1. pojem - slovní vyjádření obecných a podstatných znaků předmětu nebo jevu 2. soud - v každém jsou spojeny nejméně dva pojmy, slouží k vyjádření vztahu, subjekt - pojem, o kterém se něco vypovídá (jsou buď pravdivé nebo mylné) 3. úsudek - vyjadřuje vztahy mezi několika soudy, odvození nového soudu z jiných soudů

V LASTNOSTI MYŠLENÍ Hloubka - je charakterizována schopností vnikat do podstaty problému, zjišťovat příčiny jevů Šířka (rozhled) - projevuje tím, jakou šíři poznatků a problémů jsme schopni pomocí myšlení úspěšně řešit Přesnost (spolehlivost) - nakolik jsou naše myšlenky logicky a prakticky správné Pružnost (flexibilita) - je schopnost změnit obvyklý způsob řešení, jestliže se ukázal nesprávným a najít nové metody zkoumání – ne schémata, šablony Kritičnost - schopnost podrobit kritické analýze jednotlivé poznatky, ale i postupy řešení problému Samostatnost - je typická pro člověka, který hledá nová fakta a zákonitosti, objasnění a teorie Hbitost - je nutná, kdykoli se vyžaduje rychlé řešení, ale nesmí dojít k újmě její kvality, hloubky, důslednosti a správnosti Sbíhavost (konvergence) - schopnost držet se určitého tématu a jít po linii logických souvislostí Rozbíhavost (divergence) - nazývané také umělecké, tvořivé myšlení vyznačující se velkou šířkou záběru

Z ÁKLADNÍ TYPY MYŠLENÍ Konkrétní - při kterém manipulujeme s vjemy, praktické, metoda pokus - omyl Názorné - Problém řešíme využíváním vizuálních představ Abstraktní - Práce s abstraktními pojmy (symboly), vyžaduje vyšší stupeň myšlení Dále můžeme myšlení dělit na: Reproduktivní - je založeno na aplikaci našich známých vědomostí na nové úlohy a na využití známých metod v nových podmínkách Produktivní - nalézáme informace zcela pro nás neznámé Tvůrčí - směřujeme ke zcela novým myšlenkovým záměrům Netvůrčí - myšlením dospíváme ke zdánlivě novým skutečnostem, které však již byly v minulosti odhaleny Konvergentní (sbíhavé) - vede k jednomu správnému řešení, umožňuje vyvozování závěrů na základě logického uvažování Divergentní (rozbíhavé) - vede k velikému počtu myšlenek a nápadů, vyznačuje se tvořivostí, objevováním, novými postupy Analýzu - myšlenkové rozčlenění celku na části, podstatou analytického myšlení je popis částí určitého celku Syntézu - sjednocování či kombinování jednotlivostí do určitého mentálního celku Analytické myšlení - postupuje krok za krokem Intuitivní myšlení - nepostupuje v jasně vymezených krocích, opírá se o dobrou znalost daného vědního oboru a jeho struktury

Z DROJE : p1.html V YPRACOVALA : Kateřina Dobrá (23601) – 1. ročník, obor Bankovní management Děkuji vám za pozornost