Úvod do systému minerálů, prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otáčivé účinky síly PÁKA
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
PRVKY Mgr. Helena Tlapáková.
VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Př_128_Mineralogie_Prvky Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Základní škola Rosice, okres Chrudim
PŘÍRODOPIS - 9. ročník PRVKY.
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI MINERÁLŮ
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola:. Základní škola Kladruby
PRVKY.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
Systematická mineralogie Prvky 1
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Puzzle – jehličnaté stromy
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mineralogický systém Prvky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Třídění podle chemického složení
CZ.1.07/1.1.10/
BAJKAL Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Př_128_Mineralogie_Prvky Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Systematická mineralogie Prvky 2
Uhličitany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Vypracoval: Tomáš Kučera
Škola:. Základní škola Kladruby
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jezera, bažiny a rybníky
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kateřina Hendrychová, 9.A
Třídění nerostů - prvky kovové
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_04_Nerosty 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

Úvod do systému minerálů, prvky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Opakování: Vlastnosti minerálů Vyjmenuj minerály stupnice tvrdosti. Co je to vryp? Jaký je rozdíl mezi barevnými a zbarvenými minerály?

Dělení minerálů Máte před sebou několik nerostů. Rozdělte je podle svého uvážení do tří skupin. Podle jakých kritérií jste je rozdělili?

Dělení minerálů Způsobů dělení je mnoho. My využijeme rozdělení podle chemického složení. Prvky Sulfidy Halogenidy Oxidy a hydroxidy Uhličitany Sírany Křemičitany Minerály organického původu Zavzpomínejte na hodiny chemie. Jaké jsou chemické vzorce těchto sloučenin?

Prvky Znáte nějaké prvky, které jsou jako minerály významné?

Zlato - Au Jaké jsou fyzikální vlastnosti zlata? Jak se získává zlato? Kde a kdy propukaly zlaté horečky? Kde všude a jak se využívá zlato? /1/

Zlato - Au Zlatá barva Kovový lesk Kujné Jemně rozptýleno v horninách, valouny (nugety) či zrnka v píscích a štěrcích okolo řek (rýžování) Jílové u Prahy, Kašperské Hory, Zlaté Hory, Otava Republika Jižní Afrika, Austrálie, Aljaška, Ural /3/ /2/ /4/

Diamant - C Znáte tvrdost diamantu? K čemu se diamant používá? /5/

Diamant - C Čirý nebo nažloutlý Diamantový lesk Nejtvrdší minerál (T=10) Krychlová soustava Tvoří se za vysokého tlaku Drahý kámen, řezací nástroje, vrtné korunky, brusivo U nás – několik kusů nalezeno v Českém Středohoří Republika Jižní Afrika, Sibiř, Austrálie /6/ /7/ /8/ Největší diamantový důl na světě

Grafit (tuha) - C K čemu se tento minerál používá? Je měkký nebo tvrdý? /9/

Grafit (tuha) - C Šedá až černá barva Matný lesk Měkký (T=1) /11/ /10/ Šedá až černá barva Matný lesk Měkký (T=1) Vzniká přeměnou organických zbytků Dobře vede elektrický proud Český Krumlov, Staré Město pod Sněžníkem Německo, Rusko, Kanada, USA Tužky, spojková a brzdová obložení, mazivo, elektrody, kelímky, „moderní materiály“

Síra - S Kde se v přírodě můžeme setkat se sírou? Jakou barvu má síra? /12/

Síra - S Žlutá barva, mastný lesk Křehká /13/ /14/ Žlutá barva, mastný lesk Křehká Vzniká srážením sopečných plynů nebo rozkladem organické hmoty činností bakterií U nás se nevyskytuje – dovoz z Polska Polsko, Povolží, Kazachstán, USA Význam pro chemický průmysl (výroba kyseliny sírové, pryže, postřiků), síření sudů při výrobě vína

Těžba zlata - video http://www.youtube.com/watch?v=QnFz1ximMCI http://www.youtube.com/watch?v=LPZnxKgK0gM&feature=fvw

Podnět k zamyšlení Co vše kolem nás je (obsahuje příměsi) z grafitu? Podívejte se na vaše domácí vybavení, vybavení pro vaše koníčky, sporty. Co všechno nese stopy grafitu? Pomoci vám může zejména internet.

Pojmová mapa

Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. /1/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stringer156_nugget.jpg /2/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goldwaschen.jpg /3/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BouddhaDor.jpg /4/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goldkey_logo_removed.jpg /5/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brillanten.jpg /6/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rough_diamond.jpg /7/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamonds_glitter.png /8/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Worlds_largest_diamond_mine.jpg /9/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pencil.jpg /10/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cgraphitrp.jpg /11/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grafit_1.jpg /12/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sulphur_crystalites.jpg /13/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:S%C3%ADra.PNG /14/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Min_sulfur.jpg

Výchozí zdroj ZAPLETAL, Jan, JANOŠKA, Martin. Přírodopis 9. Olomouc : Prodos, 1999. 95 s. ISBN 80-7230-069-5.