Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Žahavci Setkali jste se někde (na dovolené, v televizi apod.) s živočichy, o nichž se říká, že žahají? Jsou žahavci mnohobuněční, nebo jednobuněční? V jakém prostředí tito živočichové žijí? (1) (2)

3 Žahavci Žahavci jsou vodní mnohobuněční živočichové (3) (4)

4 Žahavci – nervová soustava
Na obrázku v učebnici nebo ZDE vidíte nervovou soustavu žahavců (nezmara). Jakým přídavným jménem byste ji popsali? Žahavci mají rozptýlenou nervovou soustavu

5 Žahavci Název skupiny žahavci je odvozen od slova žahnout nebo žahavý. K čemu podle vás slouží žahání a jak může fungovat? Žahavci mají na povrchu těla tzv. žahavé buňky. Pokud se žahavé buňky podráždí, z buňky je vymrštěno duté vlákno, které se zabodne do těla kořisti a vpraví do ní jed (žahnutí). (5)

6 Žahavci – trávení Z toho, co jsme si již o žahavcích řekli, se pokuste odvodit, čím se živí. Žahavci jsou dravci Živí se obvykle drobnými živočichy, některé druhy odumřelými částmi rostlin a živočichů Mají vakovitou trávicí dutinu – láčku Potravu přijímají i vyvrhují jediným otvorem (6)

7 Žahavci – tělní typy Žahavci mají 2 hlavní tělní typy:
Polyp (přisedlá forma) Medúza (plovoucí forma) (7)

8 Žahavci – rozmnožování
Polypy se obvykle rozmnožují nepohlavně pučením, kdy na těle jedince nejprve vzniká vyvýšenina, která se postupně zformuje do nového jedince. Medúzy se rozmnožují obvykle pohlavně. (8)

9 Skupiny žahavců Polypovci Medúzovci Korálnatci

10 Polypovci Žijí ve sladkých vodách nezmar obecný
Co znamená, když se o člověku řekne, že je nezmar? Co z toho můžeme usoudit o nezmarovi? (2)

11 Medúzovci Žijí především v moři Některé mohou ohrozit i člověka
talířovka ušatá kořenoústka plicnatá Podle čeho myslíte, že tyto druhy medúz dostaly svoje jméno? (9) (10)

12 Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy:
(11) Korálnatci Žijí výhradně v moři Rozeznáváme 2 základní typy: sasanky koráli Koráli tvoří kostry z uhličitanu vápenatého a žijí většinou v koloniích Z koster odumřelých korálů vznikají korálové útesy a korálové ostrovy (atoly) sasanka koňská sasanka hnědá větevník Víte, kde bychom na Zemi našli největší korálový útes? Věděli jste, že je viditelný až z Měsíce? (12) (13)

13 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na (1) - (2) - (3) - (4) - (5) - (6) - (7) - (8) - (9) - (10) - (11) - (12) - (13) -


Stáhnout ppt "Žahavci Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google