Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na."— Transkript prezentace:

1

2 Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na nákresy krystalových mřížek tuhy a diamantu v učebnici /. TUHA DIAMANT CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: Tvrdost: Hustota: TĚŽBA: POUŽITÍ: ZAJÍMAVOST: CHEM.ZNAČKA: FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: Tvrdost: Hustota: TĚŽBA: POUŽITÍ: ZAJÍMAVOST:

3 ŘEŠENÍ TUHA DIAMANT CHEM.ZNAČKA: C FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: černá
Tvrdost: 1 Hustota: 2,3cm3 TĚŽBA: dříve Jižní Čechy POUŽITÍ: tužky, moderátor v jaderné elektrárně, elektrotechnika ZAJÍMAVOST: vznik přeměnou organických zbytků za vyso-kých teplot a tlaků CHEM.ZNAČKA: C FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI: Barva: bezbarvý, zbarvený Tvrdost: 10 Hustota: 3,5cm3 TĚŽBA: J. Afrika, Jakutsko-střední Sibiř, Austrálie POUŽITÍ: brusivo, řezání skla, šperky ZAJÍMAVOST: vznik ve velkých hloubkách za vysokých teplot a tlaků

4 ŘEŠENÍ - ZÁVĚR Tuha a diamant mají odlišné fyzikální vlastnosti proto, že vznikly za jiných podmínek a mají odlišné uspořádání atomů uhlíku.

5 ZDROJE: Učebnice: ŠVECOVÁ, Milada a Dobroslav MATĚJKA. Přírodopis 9: učebnice : pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2007, 128 s. ISBN Obrázky: Wikipedie: diamant. Wikipedie: diamant [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Porovnej vlastnosti těchto nerostů podle tabulky v učebnici a pokus se zjistit, v čem spočívá rozdílnost jejich fyzikálních vlastností/ soustřeď se na."

Podobné prezentace


Reklamy Google