Národní hospodářství, státní rozpočet

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právní úprava podnikání
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Makroekonomické ukazatele
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní ekonomické systémy
EKONOMIE JAKO PŘEDMĚT EKONOMIE
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
Název Světová ekonomika - úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Makroekonomické ukazatele
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Makroekonomie a hospodářství
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Členění NH Ukazatelé hodnocení NH
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Nedostatek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Ruská federace x WTO a OECD
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_10 TEMA:
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Ekonomika– národní hospodářství
Hospodářství (ekonomika)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Statistické srovnávání
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Postavení CR v hospodářství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Národní hospodářství, státní rozpočet ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Národní hospodářství, státní rozpočet Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 11 Autor: Hana Mužíková

Národní hospodářství neboli ekonomika státu (1) (1)

Odvětví národního hospodářství podle náplně činnosti rozlišujeme odvětví: a) výrobní - průmysl, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, stavebnictví b) nevýrobní služby doprava, spoje, obchod, cestovní ruch, peněžnictví neziskové služby věda, zdravotnictví, školství, kultura

Sektory národního hospodářství rozlišujeme podle blízkosti k přírodním zdrojům a) primární: těžební průmysl, zemědělství, lesní hospodářství b) sekundární: zpracovatelský průmysl, výroba, rozvod elektřiny, plynu a vody, stavebnictví

d) kvartární: věda a výzkum c) terciární: služby, obchod, opravy, pohostinství, doprava, spoje, peněžnictví, školství a zdravotnictví d) kvartární: věda a výzkum (2)

Úroveň národního hospodářství cílem NH je uspokojovat potřeby obyvatel úroveň NH ovlivňuje: a) přírodní bohatství : nerosty, klima, zemědělská půda, voda b) národní bohatství: stavby, silnice, dálnice, technologie, vynálezy c) obyvatelstvo: počet, vzdělání, věk, kulturní úroveň d) politický a ekonomický systém

Ukazatele úrovně národního hospodářství celkovou výkonnost národního hospodářství vyjadřujeme makroekonomickými ukazateli: hrubý domácí produkt hrubý národní produkt tempo růstu vývoj obchodní a platební bilance míra inflace míra nezaměstnanosti

Pro pobavení Dva bankéři se navzájem svěřují. "Moje manželka nikdy nevyjde s penězi, které vydělám." "To ta moje s nimi vždycky vyjde, ale pokaždé se vrátí bez nich. Muž přijde ve Švýcarsku do banky a tiše povídá u přepážky: "Chtěl bych si u vás uložit sedm milionů dolarů." Pracovník banky se na něj podívá a říká: "Ale pane, můžete mluvit nahlas. Tady se za chudobu nikdo nestydí.„ Přijde zaměstnanec za ředitelem: "Žádám vás o výrazné zvýšení platu. Jsem už zde pátým rokem a pracuji za tři lidi!" "Řekněte mi, za které a já je s radostí propustím!"

Hrubý domácí produkt - HDP udává, kolik statků a služeb ekonomika vyprodukovala za 1 rok (vyjádřeno v penězích) ekonomové tento ukazatel používají pro srovnání životní úrovně v zemi za příznivý se považuje růst HDP o 2-3% ročně, za velmi příznivý o 4-5% ročně

Hospodářský cyklus podle růstu či poklesu HDP usuzujeme na vývoj ekonomiky stálé střídání růstu a poklesu nazýváme hospodářský cyklus (3)

Obchodní bilance obchodní bilance je rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží, mezi domácí ekonomikou a zahraničím jde o část běžného účtu platební bilance saldo obchodní bilance je rozdíl mezi exportem a importem aktivní- export je vyšší než import pasivní- import převažuje nad exportem

Platební bilance platební bilance, přesněji platební bilance zahraničního obchodu, je peněžní vyjádření ekonomických transakcí mezi určitou zemí a jejími zahraničními partnery za určité období (běžně za účetní rok) platební bilance sleduje příjmy a výdaje státu vůči zahraničí saldo sleduje přebytek či schodek mezi příjmy a výdaji

Inflace inflace je definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období spotřebitelské ceny vzrostly v lednu 2014 proti prosinci 2013 pouze o 0,1 %, tento vývoj ovlivnilo zvýšení cen zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák, které bylo kompenzováno poklesem cen především v oddílech bydlení a zdraví

Míra inflace míra inflace průměrného ročního indexu vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců

Míra inflace míra inflace průměrného ročního indexu vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců důsledky inflace: klesá hodnota peněz postihuje občany se stálými příjmy (důchodce, státní zaměstnance) znehodnocuje vklady a úvěry

Reakce na inflaci obyvatelé tlačí na zvyšování mezd a příjmů (snaha o valorizaci příjmů) obyvatelé nakupují hmotný majetek banky zvyšují úrokové sazby podniky zdražují své výrobky a služby formy inflace: mírná inflace : do 10% pádivá inflace: desítky a stovky%, vyvolává značné ekonomické problémy hyperiflace: desetitisíce a statisíce%, rozklad ekonomiky

Míra nezaměstnanosti míra nezaměstnanosti je podíl nezaměstnaných ke všem osobám schopným pracovat (tedy i zaměstnaným a nezaměstnaným) nezaměstnaností jsme se zabývali podrobně v předchozích lekcích

Zdroje Knihy: Petr Klínský, Otto Munch, Danuše Chromá. 2012. Ekonomika, ekonomická a finanční gramotnost. Praha : EDUKO, 2012. ISBN 978-80-87204-65-8. PhDr. Jaroslava Schlegelová, Csc. 2004. Základy společenských věd. Praha : EUROLEX BOHEMIA s.r.o., 2004. ISBN 80-86432-66-1. Obrázky: Urban, Tomáš. 2007. hledat obrázky. Wikimedia Dommons. [Online] 14. 06 2007. [Citace: 04. 02 2014.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CoA_CZ_regions.png. (jawp), GCG. 2008. hledat obrázky. Wikimedia Commons. [Online] 00. 02 2008. [Citace: 05. 02 2014.] http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Optical_microscope_nikon_alphaphot.jpg. Ladenthin, User:Bernard. 2012. Economic cycle. Wikimedia Commons. [Online] 12. 12 2012. [Citace: 15. 02 2014.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Economic_cycle.svg?uselang=cs.