STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
STATISTIKA 2013 NIPOS Kult (MK) STATISTIKA  Je věda, která se snaží zkoumat reálná data.  Je metoda, jak vyjádřit nejistá data s přesností.
Státní statistická služba za oblast kultury
Nové služby, noví uživatelé nová statistika Knihovnická dílna 2008 Praha,
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
STATISTICKÉ VYKAZOVÁNÍ ČINNOSTI KNIHOVEN
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Statistika knihovnických činností za rok 2009 Porada ředitelů pověřených knihoven Plzeňského kraje Plzeň, 3. prosince 2009.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Roční výkaz o knihovně Kult(MK) I. Knihovní fond II. Uživatelé III. Výpůjčky IV. Další údaje V. Elektronické služby knihovny VI. Zaměstnanci VII.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Statistika VŠ knihoven NOVĚ Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Monitoring dalšího vzdělávání
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seminář neprofesionálních knihovníků 23. dubna 2009 Knihovna Karla Dvořáčka.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Statistika podruhé Návrh evidence a statistického výkaznictví Možná realizace Komise SDRUK pro RF Praha,
Základní dokumenty knihovny Zřizovatel knihovny: právní subjekt – obec – schvaluje zastupitelstvo jako organizační složku obce nebo je knihovna součástí.
1 Výběr indikátorů a další postup 15. června 2006 Národní knihovna ČR Tel
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
Benchmarking knihoven Děčín – Aktuální problémy knihoven Národní knihovna ČR Tel
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Projekt Benchmarking knihoven - měření a srovnávání výkonu knihoven 3. dubna 2007 Pardubice Regionální funkce 2007 Národní knihovna ČR
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Nová evidence knihovnických činností od Základní informace.
Vstup Knihovny univerzitního kampusu MU do systému měření výkonu BIX Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu MU, Brno Pro Klub vysokoškolských.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Nově ve službách, nově v evidenci a statistice od Seminář pracovníků knihoven kraje Vysočina Havlíčkův Brod, 3. listopadu 2008.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Problémy statistiky elektronických služeb
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Procházka po knihovnách
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
Transkript prezentace:

STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci

„Statistika nuda je má však cenné údaje“ Statistika- statistické výsledky – číselné vyjádření činnosti knihoven, služeb knihovny povinnost ze zákona zpracovávat statistiku pro knihovníky – jak si vedou pro zřizovatele srovnání činnosti knihoven Benchmarking

Statistika NIPOS (Národní informační a poradenské středisko pro kulturu) útvar CIK (Centrum informací a statistik kultury) - z pověření Ministerstva kultury České republiky zabezpečuje státní statistickou službu za celou oblast kultury na základě zákona čís. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, v platném znění, s dodržením mezinárodních doporučení a požadavků, a to ve spolupráci s Českým statistickým úřadem.zákona čís. 89/1995 Sb., o státní statistické službě

NIPOS

Statistika zpracování ručně do Deníku knihovny- každý den se sčítají potřebné údaje zpracování v AKS (automatizovaný knihovnický systém) – elektronicky – přímo v systému si pak může statistiky vytisknout

Statistika elektronicky – možnost různých zjištění výpůjčky, čtenáři, prezenční, absenční, věkové složení, 1 nebo více oddělení,kolik čtenářů přijde v např. mezi – 12.00, atd.

Statistika Deník knihovny „Silný“ deníkdeník „Tenký“ deníkdeník

Deník knihovny definice, pokyny k vyplňování jednotlivých ukazatelů Deníku I. Uživatelé knihovny II. Služby uživatelům – výpůjčky III. Elektronické služby IV. MVS, vydavatelská činnost V. Kulturní a vzdělávací akce VI. Aktivity pro knihovny a provozovatele, RF

Statistika Roční výkaz o knihovně za rok…KULT(MK)12-01 – 1 x ročněRoční výkaz o knihovně základní knihovna vyplní a předá do knihovny pověřené výkonem RF pověřená knihovna - zpracuje elektronicky za celý okres a zašle do krajské knihovny - současně vloží stat. údaje za všechny knih. okresu do el. formulářů statistiky na internetové str. NIPOS a odešle

Roční výkaz knihovny Sledované ukazatele výkazu I. Knihovní fond II. Uživatelé III. Výpůjčky IV. Další údaje V. Elektronické služby knihovny VI. Zaměstnanci VII. Přijmy resp. Výnosy VIII. Výdaje resp. Náklady IX. Síť knihoven

Roční výkaz knihovny Důležité je přesné a bezchybné a úplné vyplnění hlavičky – název zpravodajské jednotky, evidenční číslo, www stránky, adresa, velikost obsluhované populace, právní forma zpravodajské jednotky, atd.

Rok změny Návrh na Roční výkaz o knihovněNávrh na nové oddíly RV nové ukazatele v Deníku proč změny a jaké změny – Čtenář č. 11/2008

Proč změny ? změny ve službách knihoven – způsob jejich využívání, změnili se uživatelé s způsob návštěv knihovny sjednocení vykazovaných údajů

Jaké změny Nově je pojata evidence uživatelů knihovny. Vedle tradičně sledovaných registrovaných čtenářů a fyzických návštěvníků jsou sledovány i návštěvy virtuální. Virtuální návštěvy knihovna vykazuje pouze tehdy, poskytuje-li služby on-line a je schopna je statisticky sledovat (s využitím příslušného SW).

Jaké změny Evidence výpůjček se vrací k někdejšímu způsobu vykazování. Evidovány jsou všechny základní formy výpůjčky: absenční, prezenční a prolongace a to po jednotlivých druzích dokumentů. Druh dokumentů knihy jsou vzhledem k tradici i potřebě sledování práce s dětmi ještě podřazeny na výpůjčky beletrie a naučné literatury vždy pro dospělé a pro děti zvlášť. Výpůjčky periodik budou evidovány zvlášť jako samostatný druh dokumentu. Ze součtu výpůjček všech druhů dokumentů se uvede zvlášť počet prolongací a zvlášť počet prezenčních výpůjček. Tyto dva údaje jsou nutné, aby knihovny dostály povinnostem vůči oprávněným nárokům autorů na odměnu. Prezenční výpůjčky i prolongace vykazujeme jen tehdy, jestliže je realizujeme a můžeme doložit.

Jaké změny Zcela nově vykazovanou oblastí služeb jsou elektronické služby. Pro potřeby statistického výkaznictví se elektronickými službami rozumí všechny služby, které lze využít on-line, tzn. s využitím informačních a komunikačních technologií. Tři základní druhy elektronických služeb, které mohou zájemci využít, aniž by navštívili knihovnu, nebo bez pomoci knihovníka, resp. i na dálku, jsou OPAC, vstup do výpůjčního protokolu a vstup do dalších elektronických zdrojů (vlastních či licencovaných).(vlastních či licencovaných).

Statistika elektronický sběr statistiky Národní knihovna ČR – statistikystatistiky Nastavení v AKS ClaviusClavius

Benchmarking Benchmarking knihoven - je moderní nástroj řízení, který prostřednictvím měření výkonů a procesů organizace a jejich systematického porovnávání s výkonem ostatních hledá nejlepší řešení. Poskytuje manažerům lépe poznat vnitřní fungování organizace a identifikovat příležitosti ke zlepšení. Umožňuje efektivní sdílení zkušeností a nejlepší praxe, podporuje spolupráci a je významným nástrojem každé "učící se" organizace.knihoven

Měření výkonu a kvality v knihovnáchknihovnách Standardy – počet hodin pro veřejnost, počet studijních míst, počet knihovních jednotek, internet, atd.Standardy důležité při žádostech o grant, možnost srovnání se zahraničními knihovnami „Standard pro dobrou knihovnu“Standard pro dobrou knihovnu článek