Struktura výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Didaktické prostředky
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Proces výchovy (etapy výchovy)
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Zdravá škola.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Pedagogická komunikace
Postavení pedagogiky mezi vědami
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Didaktické metody Androdidaktika.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktické metody Androdidaktika.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Kurikulum: obsah školní edukace
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Prvky edukačního procesu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Struktura výuky

Vymezení pojmů Vzdělávání = proces, pomocí něhož se dosahuje určitého stupně vzdělání Vzdělání = stav, dosažený stupeň (např. ZŠ, SŠ, VŠ) Výchova (v užším smyslu) = proces záměrného působení na osobnost člověka s cílem dosáhnout pozitivních změn v jejím vývoji.

Vyučování = běžný význam – označuje to, co se každodenně odehrává ve školních třídách v průběhu vyučovací hodiny v didaktických teoriích – druh lidské činnosti, který spočívá v interakci učitele a žáků, základem je záměrné působení na žáky, aby u nich docházelo k učení Výuka = běžný význam – podobně jako vyučování v didaktických teoriích – se objasňuje šířeji než vyučování, tedy jako systém, který zahrnuje jak proces vyučování, tak především cíle výuky, obsah výuky, podmínky, determinanty a prostředky výuky, typy výuky a výsledky výuky podle J. Maňáka – hlavní forma vzdělávací činnosti, při níž učitel a žáci vstupují do určitých vztahů a jejímž cílem je dosahování stanovených cílů

Struktura výuky Cíl výuky Obsah výuky Proces výuky Výsledky výuky

1. Cíl výuky je zakotven v hlavních školských dokumentech (např. dříve vzdělávací program Základní škola, nově Rámcový vzdělávací program) řídí se jím vzdělávací činnost každého pedagoga nejvyšší cíl směřuje k mnohostranné a harmonicky rozvinuté osobnosti

2. Obsah výuky patří zde učební plány a osnovy (dříve byly striktně dány a musely se dodržovat, nyní, zejména v souvislosti s Rámcovým vzdělávacím programem, se na jejich tvorbě podílí samotní učitelé) základní učivo souvisí s výběrem učiva; v dnešní době nárůst nových poznatků → učitelé musí vybrat tzv. kmenové, základní učivo (tzv. core curriculum), aby nedocházelo k přetěžování žáků konkrétně: vědomosti (např. fakta, pojmy) dovednosti (např. motorické) návyky (např. hygienické) myšlenkové operace (např. srovnávání, analýza) postoje

3. Proces výuky Proces výuky definují Maňák a Švec (2003) jako složitý otevřený systém, jímž se rozumí uspořádaná organizace vzájemně závislých a ovlivňujících se prvků, spojených s vnějším prostředím zpětnou vazbou. Proces výuky probíhá v rámci školní třídy, není však izolovaný. Určují ho i podmínky školy, prostředí, ve kterém se škola nachází, je určován výchovně-vzdělávacími cíli atd. Kontext procesu výuky nejlépe vystihuje následující schéma.

fáze výuky metody výuky organizační formy didaktické prostředky činitelé výuky pedagogická komunikace a interakce pedagogická diagnostika

a) fáze výuky motivace = souhrn činitelů, které podněcují, orientují a udržují chování člověka; prostředkem zvyšování efektivity učební činnosti žáků expozice = zprostředkovává žákům nové poznatky; zahrnuje všechny způsoby a postupy, jimiž si žáci pod vedením učitele osvojují učivo fixace = upevňování osvojených vědomostí a dovedností diagnóza = zpětná vazba o žákově, ale i o učitelově práci, aby bylo možné zjednat včas nápravu v případě nedostatků nebo neúspěchů aplikace = používání získaných vědomostí a dovedností v praktické činnosti

b) metody výuky Viz další přednáška

c) organizační formy podle vztahu k osobnosti žáka (individuální, individualizovaná, skupinová, hromadná) podle charakteru výukového prostředí (ve třídě, v odborných učebnách a laboratořích, v dílně, na školním pozemku, v muzeu, vycházka a exkurze, domácí úlohy) podle délky trvání (vyučovací hodina, dvouhodinová výuková jednotka, vysokoškolská lekce, seminář, speciální kurzy …)

d) didaktické prostředky učebnice počítače televize, video didaktické pomůcky (pracovní listy, modely, nářadí pro tělocvik, atd.)

e) činitelé výuky učitel, žák, pedagogický personál viz další přednáška

f) pedagogická komunikace a interakci Viz další přednáška

g) pedagogická diagnostika Viz další přednáška

4. Výsledky výuky nejčastěji se uvádějí vědomosti = pamětně osvojená fakta dovednosti = učením získané předpoklady pro úspěšné vykonávání určité činnosti; vznikají opakovaným nácvikem návyk = zautomatizovaný úkon nebo dynamický stereotyp spojený s potřebou vykonávat danou činnost (např. hygienický, mravní)