FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Advertisements

Elektrické motory a pohony
PORCELÁN A KERAMIKA.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Průvarové bodové svařování
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Tupování BARVOU.
STŘÍKACÍ PISTOLE.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
VADY DEKORACE.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2., 3. Téma: Chov Zvířat
Model: CS 05 • ELEGANTNÍ OVLÁDACÍ PANEL
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _07
Zjednodušování obrazů
OCELOTISK.
Glazování.
Vytápění Armatury měřící
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
DEKORACE TISKEM.
6. Grafická dokumentace desek plošných spojů..
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Třídění rozemletých surovin Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Materiál používaný při dekorování keramiky
Vytápění Armatury uzavírací
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
PEROKRESBA.
DEKORACE EM.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Lití do uzavřených forem
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
KONTROLNÍ PRÁCE.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lisované spojení Autor: Vojtěch Rozsíval Lisované spojení Lisované spojení je možné použít na měkké, polotvrdé a tvrdé měděné trubky. K dispozici je.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Časová pásma.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Zvláštní druhy betonu VY_32_INOVACE_02_031
Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
5. Seznámení s ovládáním CNC stroje – HURCO (soustruh)
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Povrchové úpravy.
CVST G384DM-S Vrchem plněná automatická pračka Grand Ó Vita Smart
Pravidelná údržba hořáku uživatelem
BWM 1410PHO7/1-S -40% Předem plněná automatická pračka Bianca
DXOA44 38AHC3/2-S Předem plněná automatická pračka SLIM Dynamic Next Advance Technologie All In One a One Touch, dotykový displej, pára, invertorový motor.
GVF 1510LWHC3/1-S Předem plněná automatická pračka GrandÓ Vita Smart Fi+ Mix Power System+, Smart Fi+ - Wifi a NFC připojení, hlasový asistent, pára, dotykový.
Transkript prezentace:

FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ

Stříkání je nanášení větších barevných ploch na výrobek postřikem keramickou barvou, stříkací pistolí na stlačený vzduch.

Fond může být: Plný – vykrývá celou hlavní plochu výrobku. Do ztracena – obrysy nejsou přesně ohraničeny, má plynulý přechod do ztracena. Vykrývaný – před stříkáním se některá místa zakryjí vykrývacím lakem (izolínem), který se po nastříkání odstraní. Přes šablonu – při stříkání se část výrobku zakryje speciálně upravenou šablonou.

Fond do ztracena

Vykrývaný fond

Fond přes šablonu

Stříkací pistole Pistole na stříkání je sestavena z : - těla pistole se šroubením pro připojení nádobek na barvu, s maticí ucpávky jehly a s ovládací páčkou - násadky s pojistnou maticí pro nastavení dorazu jehly a s regulačním šroubem pro nastavení předstihu otevírání vzduch před barvou

Náčrt pistole Zdroj : Zdobení keramiky – autorka Ilona Nová ; SPN č. 83-80-26/1

Údržba pistole K pistoli patří trysková soustava různých velikostí. Pistole se musí udržovat v čistotě a po ukončení práce se proplachuje ředidlem a otvory se čistí jemným štětečkem.

Kompresor Nezbytná součást pro stříkání. Je hlučný a bývá umístěn mimo místnosti, kde je prováděno stříkání.

Kompresor

Stříkací kabina Stříkání se provádí ve zvláštní kabině s odsáváním vzduchu. Potrubí pro odtah má směřovat přímo proti směru stříkání. V kabině je malírenský kroužek pro pokládání výrobku. Používají se různé podstavce a kryty, podle sortimentu stříkaných výrobků.

Stříkací kabina Zdroj : Zdobení keramiky – autorka Ilona Nová ; SPN č. 83-80-26/1

Příprava barvy Barva se nejprve mele v mlecích stolicích s třecími bubínky. Třecí bubínky jsou do 1/3 naplněny pazourky, nebo porcelánovými neglazovanými koulemi.Přidá se barva a terpentýn a po několika hodinovém mletí se barva přepouští přes síto 0,1 mm do uzavřené nádoby. Před stříkáním se barva míchá se stříkacím lakem. Poměr barvy, terpentýnu a laku – 6 : 3 : 2 .

Mlecí stolice s bubínky Zdroj : Zdobení keramiky – autorka Ilona Nová ; SPN č. 83-80-26/1

Vlastní stříkání Výrobek, který má být nastříkaný se položí na kroužek ve stříkací kabině. Kroužek se pomalu otáčí. Stříkací pistolí, ke které je připevněna nádobka s barvou se provádí stejnoměrný postřik podle zvoleného dekoru.

Při dekoraci touto technikou se musí dodržovat bezpečnost práce a PO.

KONTROLNÍ OTÁZKY

Otázka Definujte stříkání keramickými barvami.

Odpověď Stříkání je nanášení větších barevných ploch na výrobek postřikem keramickou barvou, stříkací pistolí na stlačený vzduch.

Otázka Co se přidává do umleté barvy?

Odpověď Do umleté barvy se přidává stříkací lak.

Otázka Jaký známe fond?

Odpověď Fond známe: Plný – vykrývá celou hlavní plochu výrobku. Do ztracena – obrysy nejsou přesně ohraničeny, má plynulý přechod do ztracena. Vykrývaný – před stříkáním se některá místa zakryjí vykrývacím lakem (izolínem), který se po nastříkání odstraní. Přes šablonu – při stříkání se část výrobku zakryje speciálně upravenou šablonou.