Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
Advertisements

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
Sluneční soustava.
Slunce.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
Uran.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
VĚDĚLI JSTE, ŽE… teplota nejteplejší planety naší sluneční soustavy
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Komety.
Zatmění Slunce a Měsíce
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Autoři: Pavla Skalická Markéta Pluhařová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
Zatmění Měsíce.
Registrační číslo projektu
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Planeta Země jako součást
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MĚSÍC.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Prezentace – výklad učiva
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: ZŠ Netvořice
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Otáčení Země kolem své osy
SLUNCE.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Fyzika – vesmír.
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Transkript prezentace:

Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla na část povrchu Země. Při úplném zatmění je pro pozorovatele stojícího v tzv. pásu totality na několik okamžiků celý disk Slunce zakryt Měsícům. Pro pozorovatele vně této oblasti je zakryta jen část slunečního disku. Častější než úplná jsou částečná zatmění Slunce, při kterých žádný pás totality není. Posledním typem zatmění Slunce je prstencové zatmění, při kterém je Měsíc od Země dále než obvykle a jeho disk je příliš malý na to, aby zakryl celé Slunce. V maximu prstencového zatmění vypadá Měsíc jako černý kotouč uvnitř úzkého prstence slunečního světla.

Zatmění Slunce nastávají dvakrát až třikrát za rok, ale úplná zatmění se vyskytují průměrně jednou za 18 měsíců. V průběhu úplného zatmění Slunce je viditelná koróna (horká vnější atmosféra). Pás totality Je oblast na zemském povrchu, po které se pohybuje úplný měsíční stín a v níž je pozorovatelné úplné zatmění Slunce. Jeho polohu lze přesně spočítat. 1) Úplné zatmění 2) Prstencové zatmění 3) Částečné zatmění

ROK 2008 Rok 2008 je na zatmění výjimečně bohatý. Nastávají hned 3 zatmění viditelná nad územím České republiky. Ráno 21. února nastalo úplné zatmění Měsíce, v poledne 1. srpna nastane částečné zatmění Slunce a v noci 16. srpna částečné zatmění Měsíce.úplné zatmění Měsíce Částečné zatmění Slunce 1. srpna 2008 Částečné zatmění nastane v pátek v poledne. Z našich zeměpisných šířek bude mít velikost kolem 24%, jako úplné bude pozorovatelné například ve východním Rusku, Mongolsku nebo v Číně. Nejdelší zatmění nastane na severu ruského území a potrvá 2 minuty 27 sekund.

Viditelnost zatmění MĚSTOZAČÁTE K KONECVELIKOS T Pardubice10:51:4412:34:0924.4% Praha10:50:2312:31:0623.6% Olomouc10:54:1712:37:0224.3% Brno10:54:5412:34:5822.7% Hradec Králové 10:51:2212:34:3725.0% Zlín10:55:4812:37:2623.5%

SLUNCE Slunce je jedinou hvězdou Sluneční soustavy. Slunce je také největším a nejtěžším objektem Sluneční soustavy. V jeho jádře probíhá termojaderná reakce, která je zdrojem energie na Zemi. Na povrchu má teplotu 5000°C a v jádře je to až 14 mil. °C

Mýty a pověsti Zlá znamení Astronomové dokáží spolehlivě předpovídat zatmění již přibližně od doby 700 let př. n. l., ale ani to nikdy nezabránilo astrologům a tmářům považovat běžné nebeské události za zlá osudová znamení. Zatmění spojují s pohromami, a i když se jejich předpovědi vyplňují jen ojediněle díky náhodě, přesto existují lidé, kteří těmto věštbám věří. Zatmění nemají žádný význam pro věštění budoucnosti, ale mohou nám naopak pomoci datovat události historické, pokud se dochovaly záznamy o průvodních zatmění.

Použité zdroje informací 1.Kniha Vesmír – obrazová encyklopedie – Knižní k. 2.INTERNET a) b) d) 3.OBRÁZKY -