Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Advertisements

Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Trestní zákoník zákon č.40/2009 Sb.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zákon č.40/2009 sb. Trestní zákoník – zvláštní část
Zánik trestů a ochranných opatření
10. Právní odpovědnost a její druhy
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Trestní právo Trestní zákon
ZÁKLADNÍ NÁSTROJE PRÁVA Mgr. Michal Oblouk. ZÁKONY  obecně závazné právní předpisy přijaté zákonodárným sborem (parlamentem)  mají psanou podobu  obsahují.
Digitální učební materiál
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_SPRÁVNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
Právní odpovědnost.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Obecně Lucia Madleňáková
Sankční systém trestního práva Přednáška
studující v DSP Mgr. Kateřina Krejčiříková Mgr. Jan Vylegala
Tresty a ochranná opatření
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Prezentace.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceTrestní.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Název projektu: Moderní škola
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název vzdělávacího materiálu
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Žídek Jan. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická oblast : PRÁVO PRO 1. - 2. ROČNÍK Datum tvorby: 29. 10. 2013 Datum ověření: 4. 11. 2013 Klíčové slovo: trestní právo hmotné, trestný čin, pachatel, spolupachatel a účastník trestného činu, skutková podstata trestného činu Anotace: Prezentace je určena pro žáky 1. - 2. ročníku oboru vzdělání Podnikání, výklad formou prezentace žákům vysvětluje pojem trestní právo hmotné, trestný čin, podmínky trestní odpovědnosti, skutková podstata trestného činu, tresty a ochranná opatření.

Trestní právo = souhrn právních norem o trestání fyzických osob za závažná provinění (trestné činy) proti chráněným společenským a individuálním zájmům patří do oblasti veřejného práva účel trestního práva: udržování pořádku a bezpečnosti

Trestní právo hmotné procesní normy o podmínkách a způsobech trestání pojem trestný čin ukládání trestů hlavní pramen: trestní zákoník normy o zjišťování trestných činů o pachatelích o soudním trestním řízení hlavní pramen: zákon o přestupcích

Trestní právo hmotné trestní právo hmotné (materiální) obsahuje normy o podmínkách a způsobech trestání vymezení pojmu trestné činy a jaké se za ně ukládají tresty hlavní pramen – zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník

Trestní právo hmotné Trestné činy a jejich pachatelé trestní zákoník část obecná – obsahuje podmínky trestní odpovědnosti zvláštní – 256 druhů trestných činů s uvedením trestů trestný čin = protiprávní čin přečiny = trestné činy nedbalostní a z úmyslných pouze s trestem odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do 5 let zločiny = všechny ostatní trestné činy

Trestní právo hmotné trestnost se vztahuje na dokonaný čin, ale i na pokus trestného činu pokus se stává beztrestným, je-li čin neukončen proto, že pachatel dobrovolně od jeho dokonání upustil pokus ukončený – čin zůstal pokusem, protože pachatel vykonal vše k jeho dokonání (dávka, která nebyla smrtelná) trestná je i příprava k trestnému činu

Trestní právo hmotné pachatelem trestného činu – pouze FO (ten, kdo čin spáchal) spolupachatel – spáchal trestný čin společným jednáním, je za trestný čin odpovědný (solidární odpovědnost) účastník trestného činu nebo jeho pokusu – trestně odpovědný stejně jako pachatel a spolupachatel

Trestní právo hmotné účastníkem je: organizátor – čin zorganizoval, řídil návodce – navedl pachatele k vykonání činu pomocník – rada, poskytnutí pomoci opatřením prostředků, slib pomoci po činu

Trestní právo hmotné Podmínky trestní odpovědnosti při posuzování, zda jde o trestný čin, se zkoumají tyto podmínky trestní odpovědnosti: naplnění skutkové podstaty vina eventuální okolnosti vylučující protiprávnost

Trestní právo hmotné skutková podstata trestného činu skutková podstata krádeže = zlodějovo úmyslné přisvojení cizí věci tím, že je jí zmocní vyšetřováním se zjišťuje skutkový děj, jednání pachatele jestliže výsledky šetření odpovídají znakům skutkové podstaty a shodují se s ní, je naplněna skutková podstata trestného činu

Trestní právo hmotné vina = právní a psychologický pojem pachatelův psychický vztah ke skutečnostem naplňujícím skutkovou podstatu 2 formy - úmysl a nedbalost jednání je úmyslné – chci porušit nebo ohrozit zájem chráněný trestním zákonem (úmysl přímý) nebo vím, že porušení nebo ohrožení můžu způsobit a v případě, že způsobím – jsem s tím srozuměn (úmysl nepřímý)

Trestní právo hmotné pachatel jednal z nedbalosti – ví, že může porušit nebo ohrozit zájem chráněný trestním zákonem, ale spoléhal, že k tomu nedojde (nedbalost vědomá) – řidič způsobí havárii porušením dopravních předpisů - jednal lehkomyslně, hazardérství nebo nevěděl, že porušení nebo ohrožení může způsobit, ačkoli to vědět měl nebo mohl (nedbalost nevědomá) – člověk zaviní výbuch plynu – neprostudoval si bezpečnostní předpisy – nesvědomitost, lhostejnost

Trestní právo hmotné v trestním zákoníku – většina skutkových podstat trestných činů formulována tak, že trestné je pouze úmyslné jednání u malého počtu trestných činů stačí k trestní postižitelnosti pachatelova nedbalost – zanedbání povinné výživy někdy – osoba beztrestná – jedná v nutné obraně, v krajní nouzi, nepříčetnost, nemá dostatečný věk nebo oprávněně použila zbraň

Trestní právo hmotné nutná obrana – odvrácení přímo hrozícího nebezpečí nebo trvajícího útoku – zranění nebo usmrcení útočníka – trestné je vybočení z mezí nutné obrany stav krajní nouze – odvrácení nebezpečí – opilý řidič veze do nemocnice člověka s infarktem nedostatečný věk – mladistvý je beztrestný - 15 let nepříčetnost – duševní porucha – nemohl rozpoznat nebezpečnost činu nebo nemohl ovládat své jednání oprávněné použití zbraně – policista použije při výkonu služby zbraň

Trestní právo hmotné Tresty a ochranná opatření Soudy mohou ukládat pachatelům za trestné činy 12 druhů trestů: odnětí svobody – nejvýše na 20 let, výjimečný trest domácí vězení – za přečin až na 2 roky obecně prospěšné práce – za přečin zdravotně způsobilému od 50 do 300 hodin propadnutí majetku – celý majetek nebo část, nevztahuje se na věci nezbytně potřebné pro pachatele nebo osoby, o které pečuje

Trestní právo hmotné peněžitý trest – neukládá se, pokud by byl nedobytný propadnutí věci – věci užité nebo určené ke spáchání trestné činnosti, která náleží pachateli (auto) zákaz činnosti – 1 rok až 10 let zákaz pobytu – 1 rok až 10 let zákaz vstupu na kulturní, sportovní a jiné společenské akce – až na 10 let

Trestní právo hmotné ztráta čestných titulů nebo vyznamenání – odsouzený ztrácí vyznamenání, čestná uznání a jiné čestné tituly udělené podle vnitrostátních právních předpisů ztráta vojenské hodnosti – degradace na hodnost vojína vyhoštění z území ČR – pouze cizinci

Trestní právo hmotné trestnost činu – podle zákona účinného v době, kdy byl čin spáchán pokud je to pro pachatele příznivější, tak podle pozdějšího zákona účelem trestu = chránit společnost, zabránit pachateli v další trestné činnosti rozpětí trestních sazeb – výše trestu se určuje s přihlédnutím k polehčujícím (lítost, nahradí škodu, provinil se poprvé) a přitěžujícím okolnostem (recidiva, brutalita)

Trestní právo hmotné trestní stíhání mladistvých (15 – 18 let) – trestní sazby se snižují na polovinu promlčecí doba – od 3 do 20 let promlčením trestního stíhání zaniká trestnost činu promlčí-li se výkon uloženého trestu, nelze už trest vykonat

Trestní právo hmotné kromě trestů lze ukládat: ochranná opatření (ochranné léčení – alkoholici) ochrannou výchovu mladistvým zabrání věci náležející pachateli, kterého nelze trestně stíhat nebo odsoudit (takže nelze uložit trest propadnutí věci)

Trestní právo hmotné Zvláštní část trestního zákoníku obsahuje všechny skutkové podstaty trestného činu – systematicky uspořádané do 13 kapitol (hlav) všechny trestné činy mají své názvy, sankce (druhy a rozpětí příslušných trestů), způsoby výkonu

Trestní právo hmotné trestné činy proti životu a zdraví (vražda, ublížení na zdraví, ohrožení pohlavní nemocí) trestné činy proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství (omezování osobní svobody, vydírání, pomluva, loupež) loupež – závažnější trestný čin než krádež, lupič – násilí nebo pohrůžky násilí trestné činy proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti (znásilnění, šíření pornografie)

Trestní právo hmotné trestné činy proti rodině a dětem (bigamie, opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, podání alkoholu dítěti, týrání) trestné činy proti majetku (krádež, zpronevěra, podvod, lichva, poškození cizí věci, porušení povinnosti při správě majetku) trestné činy hospodářské proti měně a platebním prostředkům (padělání peněz) daňové, poplatkové a devizové (zkrácení daní, padělání známek)

Trestní právo hmotné trestné činy proti závazným pravidlům tržní ekonomiky a oběhu zboží ve styku s cizinou (neoprávněné podnikání, poškozování spotřebitele) proti průmyslovým právům a autorskému právu trestné činy obecně nebezpečné (obecné ohrožení, šíření toxikomanie, nedovolené ozbrojování) trestné činy proti životnímu prostředí (neoprávněné nakládání s odpady, týrání zvířat)

Trestní právo hmotné trestné činy proti ČR, cizímu státu (vlastizrada, sabotáž, vyzvědačství, utajované informace) trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných (násilí proti orgánu veřejné moci, zneužití pravomoci veřejné osoby, úplatkářství, křivé obvinění, šíření poplašné zprávy, výtržnictví) trestné činy proti branné povinnosti trestné činy vojenské (neuposlechnutí rozkazu, zběhnutí) trestné činy proti lidskosti, proti míru a válečné trestné činy (genocida, válečná krutost)

Opakování Co je nedbalost a jak se člení? Jaký je rozdíl mezi přečiny a zločiny? Uveďte příklady trestů, které ukládají soudy. Co je promlčecí doba?

Zdroje: Ryska, R. Právo pro střední školy. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 978-80-7173-010-9 Šíma, A.; Suk, M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha: C. H. Beck, 2013. ISBN 978-80-7400-490-2 Kučera, R. Základy práva. Brno: MU v Brně, 2002. ISBN 80-210-2940-4 Kliparty jsou volně přístupné v programu Word.