Mikrovlnná trouba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Pevné látky a kapaliny.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické kmity a vlnění
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
3 Elektromagnetické pole
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické záření látek
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Globální oteplování Vít Kmoch.
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Elektromagnetický smog
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Elektromagnetické jevy a záření
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
MIKROVLNY pro FyzTyd 2004 Autoři : Petr Bludský (gymn. Pardubice)
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Ionizační energie.
Vysoké frekvence a mikrovlny
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mikrovlny - chování mikrovlnného elektromagnetického záření
Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.
Supervizor: Tomáš Markovič
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Energie ohně.
Mechanické kmitání, vlnění
Elektromagnetické vlnění
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Teplo.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Část II – Skládání kmitů, vlny
zpracovaný v rámci projektu
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

Mikrovlnná trouba

Historie Jako první popsal princip oscilace magnetronu již v roce 1924 profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Augustin Žáček.[1][2][3] Využití zahřívání potravin tímto principem objevil Percy Spencer v roce 1946. První mikrovlnná trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století. V roce 1947 uvedla firma Raytheon na trh první komerčně využitelnou mikrovlnnou troubu.[4] Ta byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála 3000 dolarů. Vysloužila si přezdívku Radar range. Tyto první výrobky se používaly výlučně v restauracích, jídelních vagonech a oceánských parnících, tedy všude tam, kde bylo třeba rychle ohřát velká množství jídel.

První trouby určené pro domácnosti se však v prodeji objevily až v roce 1955. Stály kolem 1300 dolarů, ale stále byly pro průměrnou kuchyni velmi objemné. Díky japonskému vývoji menších magnetronů se první skutečně kompaktní mikrovlnky objevily až v roce 1967, tehdy stály těsně pod 500 dolarů. Od té doby se použití mikrovlnné trouby značně rozšířilo a doznala také několika technických vylepšení

Technologie Tepelná úprava pokrmu je v mikrovlnné troubě prováděna za pomoci elektromagnetického záření obvykle s frekvencí 2,45 GHz tj. vlnovou délkou 12,24 centimetrů. Toto mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, zejména molekuly vody, stejně jako při „klasických“ způsobech šíření tepla. Přitom mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu, a tím dochází k relativně velmi rychlému zahřátí celku.

Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu a vyzařováno do ohřívacího prostoru. Ten má kovový povrch, kterým záření nemůže proniknout. Dvířka jsou pokryta kovovou mřížkou, jejíž otvory jsou mnohem menší než vlnová délka mikrovlnného záření, představuje proto skoro stejnou překážku pro vlny jako plný kov. Ohřívací prostor mívá rozměry odpovídající celým násobkům poloviny vlnové délky použitého záření, takže dochází ke vzniku stojatého vlnění. K nejúčinnějšímu ohřevu proto dochází v kmitnách vlnění. Aby byl ohřev pokrmů rovnoměrnější, umísťují se zpravidla na otočný podnos; otáčení zajišťuje, že kmity postupně procházejí různými místy pokrmu.

Pověry a pravdy Žádná dodnes dostupná studie nepotvrdila jiné účinky mikrovln na jídlo než tepelné. K tomu, aby např. došlo k změně molekul „jídla“, je potřeba ionizace a ionizující záření. Mikrovlnné záření je však zářením neionizujícím. Při ohřívání jídla dochází k degradaci vitamínů či aminokyselin. K těmto změnám však dochází i při ohřevu konvenčními metodami. Vysvětlení teorie vybuchujících vajec tvrdící, že je to ukázka škodlivosti na pokrm a člověka, je prosté. Objem vody a objem vodní páry, pocházející z totožného množství vody, je velice odlišný. Pára má několikrát větší objem, a proto dochází k expanzi, následnému úniku a proražení skořápky vajíčka.

Pára má několikrát větší objem, a proto dochází k expanzi, následnému úniku a proražení skořápky vajíčka. Působení mikrovln (vysokofrekvenčního pole) na člověka má také pouze tepelné účinky. Jediný prokázaný efekt je ohřátí tkáně [5][6].

Podle výzkumů, provedených Katedrou makromolekulární fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy,[zdroj?] dochází u některých makromolekul, (např. bílkovin) vlivem mikrovlnného záření, ke změně prostorové struktury molekul (beze změny chemického složení), což může (s mimořádně nízkou pravděpodobností) vést i např. ke vzniku infekční prionové bílkoviny a způsobit tím nemoci podobného rázu, jako tzv. „nemoc šílených krav“.

Na některé látky (sklo, plasty) mikrovlny vůbec nepůsobí a prochází jimi. Z těchto materiálů je nádobí. Od kovových stěn trouby a kovové mřížky ve dvířkách se mikrovlny odráží podobně jako světlo. potravina prohřívá současně v celém svém objemu. V některých látkách (např. voda) se mikrovlny pohlcují a jejich energie se mění na teplo.

Právě pohlcování mikrovln je podstatou vaření v mikrovlnce Právě pohlcování mikrovln je podstatou vaření v mikrovlnce. Většina potravin obsahuje velké množství vody, která pohlcuje mikrovlnné záření a potravina se rychle zahřívá. Oproti klasickému vaření je zde jeden podstatný rozdíl. V tlakovém hrnci nebo v elektrické troubě se jídlo zahřívá postupně směrem od povrchu dovnitř. V mikrovlnné troubě se potravina prohřívá současně v celém svém objemu.