Sekundární sektor Průmyslová výroba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmysl.
Advertisements

Světový průmysl.
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Česká republika-5 Průmysl
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Průmysl.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Učebnice str ročník TĚŽEBNÍ PRŮMYSL
PRŮMYSL.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
SEKUNDÁRNÍ SEKTOR PRŮMYSL.
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Společenské a hospodářské prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Zpracovatelský průmysl
Těžba nerostných surovin
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Společenské a hospodářské prostředí
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Chemický průmysl.
Společenské a hospodářské prostředí
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Společenské a hospodářské prostředí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Odvětví průmyslu Česka
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství České Republiky
HUTNICTVÍ.
Sekundární sektor Průmyslová výroba ČR.
Těžký průmysl Energetika.
24.1. Světová průmyslová centra
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_483.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Hana Sedláčková. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Průmysl ČR TEMA: ČR ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Palivoenergetické suroviny
Průmysl.
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Světový průmysl sekundární sektor
NORSKO SE ROZKLÁDÁ NA POLOOSTROVĚ
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Průmysl ČR Číslo: EU DUM 6_13 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Těžební průmysl.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Sekundární sektor Průmyslová výroba

Průmysl se dělí na průmyslová odvětví a dále na průmyslové obory. Lokalizační faktory : poloha, zdroje surovin a energie, voda, pracovní síla a kvalifikované vzdělání, doprava, odbyt výrobků, životní prostředí, finance Vývoj průmyslu: konec 18. století = průmyslová revoluce x 70. léta 20. století = vědecko-technická revoluce

Těžba surovinových zdrojů OBNOVITELNÉ voda, lesy, potraviny, živé organismy NEOBNOVITELNÉ paliva, rudy, nerudné suroviny Rozmístění surovin je na Zemi nerovnoměrné. Těžba nerostů se přesouvá do rozvojových zemí, vyspělé státy si své zdroje chrání. Problémem je rychlé vyčerpávání surovinových zdrojů.

Paliva Jsou zákl. surovinou pro průmysl uhlí, ropa, zem. plyn, jaderné palivo Uhlí se těží především na severní polokouli v blízkosti míst největší spotřeby palivo, léčiva, barviva, … Ropa – pohonné hmoty, topné oleje, léčiva, umělé hmoty. Těžba Perský záliv, Rusko, Mexický záliv aj. není totožná s místy spotřeby (nutný dovoz – tankery, potrubí). V místech těžby ropy se těží i zemní plyn. Uran – palivo pro jaderné elektrárny

Energetika Produkce energie neustále stoupá TEPELNÉ ELEKTRÁRNY (2/3) za 10 let více než o 40%. TEPELNÉ ELEKTRÁRNY (2/3) znečišťují prostředí JADERNÉ (asi 18%) nebezpečné VODNÍ a ALTERNATIVNÍ ZDROJE slunečná, větrná, přílivová, geotermální vhodné ale málo využívané.

Samostatné úkoly Vyjmenujte libovolné průmyslové výrobky a řekněte, z čeho se vyrábějí a ke kterému odvětví patří. Popiš co jsou to lokalizační faktory a jak ovlivňují rozmístění průmyslu (např. poloha, pracovní síla, surovinové zdroje aj.)? Rozdělte suroviny na obnovitelné a neobnovitelné zdroje: ropa, obilí, železná ruda, vápenec, voda, kaolín, uhlí, dřevo, vlna aj. Které suroviny patří mezi paliva, k čemu se využívají a kde jsou hlavní oblasti těžby? Jak se může vyrábět elektrická energie? Jaké jsou výhody a nevýhody výroby el. energie? Které energetické zdroje se počítají mezi alternativní? Zhodnoťte, jak se mohou využít u nás. Jak můžeme šetřit energií a surovinovými zdroji?

Průmyslová výroba a obory ODVĚTVÍ OBORY těžební paliv, rud, nerudných surovin těžký   paliv a energetiky elektrárny, briketárny hutní hutnictví železa a barevných kovů těžké strojírenství dopravní prostředky, těžební zařízení těžká chemie petrochemie stavební hmoty cementárny, cihelny spotřební strojírenství elektrotechnika, přesné strojírenství chemický barvy, laky, farmaceutický sklo, keramika dřevozpracující nábytkářský, výroba zápalek papírenský textilní a oděvní přádelny, konfekce kožedělný, obuvnický potravinářský cukrovary, mlékárenský aj. ostatní

ZPĚT