Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Aspekty kogenerační výroby z OZE
ELEKTRÁRNY.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Sluneční elektrárna.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
ČESKÁ REPUBLIKA – ENERGETIKA
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
NázevVýroba elektřiny Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí AnotacePrezentace na téma výroby elektřiny, obsahuje otázky.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Hospodářský význam oceánu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Společenské a hospodářské prostředí
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Atlantský a Severní ledový oceán
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Alternativní zdroje energie - Budoucnost naší planety
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Přírodní zdroje Česka Anotace
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Odvětví průmyslu Česka
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Geografie cestovního ruchu
Těžký průmysl Energetika.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotacePřehled.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Obnovitelné zdroje energie
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Martin VRZALA

* Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje

Podle atlasu vysvětli termíny: energetická krize palivo primární energetické zdroje

* jejich produkce a spotřeba je ve světě velmi nerovnoměrná * spotřeba paliv a energií souvisí: * s vyspělostí země * tvorbou HDP * životní úrovní * životním prostředím

* 1. neobnovitelné * klasické * alternativní * 2. obnovitelné * klasické * alternativní Podle atlasu si vypiš základní rozdělení primárních energetických zdrojů.

* pohony mlýnů, hamrů, pily, textilní průmysl * dnes se energie vody používá především k výrobě elektřiny * v ČR je dnes v provozu asi 550 malých vodních elektráren * z velkých mají význam elektrárny vltavské kaskády * přečerpávací vodní elektrárny (poháněny vodou z výše položené nádrže) např. Dalešice (450 MW), Dlouhé Stráně (650 MW)

* zemí vodních elektráren je Švýcarsko, Norsko * Jižní Amerika – Itaipu Binational ( MW) Podle atlasu si vypiš státy s nejvyšším podílem vodních elektráren na celkové produkci.

hmota organického původu * dřevní odpady, traviny, sláma, rychle rostoucí energetické plodiny, kejda, chlévská mrva, atd. * energii se získává: * spalováním (suchá biomasa) * zplynováním (suchá i mokrá biomasa) Co to je biomasa?

* dnes slouží k pohonu větrných elektráren * kinetická energie větru se přeměňuje na energii elektrickou * Dánsko, Německo, Nizozemsko * větrné farmy Výhoda? či Nevýhoda?

* fotovoltaické články * na polovodičovou destičku dopadá světlo, způsobující tok elektronů destičkou * přesunem těchto částic dojde k rozdílu potenciálů na koncích destičky, čímž vzniká elektrické napětí * účinnost je asi 14 % * solární kolektory * zachycují dopadající záření, které ohřívá kapalinu uvnitř, ta odvádí teplo do výměníku, kde se využívá např. k ohřevu vody

* SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN * HANUS, Martin a Luděk ŠÍDLO. Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Praha: Terra, 2011, 1 atlas (187 s.). ISBN * [online]. [cit ]. Dostupné z: