Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Aktivní domy a inteligentní regiony
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Pasivní dům Marek Švestka.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Centrum výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie (CVVOZE) Regionální výzkumné centrum.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zpracoval: Lakomý Jan Třída: 2.L Šk. rok: 2013/2014 Předmět: Biologie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Speciální izolace BJ13.
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační program životní prostředí
Presentation Title 1st September 2002
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Transkript prezentace:

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov UCEEB Univerzitní centrum energeticky efektivních budov

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Co je UCEEB? Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Lokalita: Buštěhrad u Kladna Web:www.uceeb.cz Investor: ČVUT Plné uvedení do provozu: plán 09/ 2013 očekávaná skut. 02/ 2014 Stavbu realizuje společnost Metrostav Výše dotací: 672 mil. Kč Více než 80 % prostředků z fondů EU zbytek ze státního rozpočtu a zdrojů ČVUT

Co je UCEEB? Projekt UCEEB je součástí evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace, který v ČR administruje Ministerstvo školství Předmětem projektu jsou především výzkumné programy a jejich celková počáteční podpora (start – up) Do projektu jsou spojeny celkem 4 fakulty ČVUT: Stavební Strojní Biomedicínské inženýrství Elektrotechnická Pro vhodnou optimalizaci je třeba přihlédnout ke všem fázím životního cyklu budov Z toho důvodu UCEEB rozdělen do 5 výzkumných programů:

Stav před rokem

Stav před rokem

Finální plánovaná podoba

Finální plánovaná podoba

Finální plánovaná podoba

Architektura a interakce budov s životním prostředím RP 1 (ARCH) Architektura a interakce budov s životním prostředím V rámci RP1 budou sledovány hlavně toky vody a energie (tepla) Tedy např: Hromadění dešťové vody na zastavěném území a její odtok Vývoj skladeb obalových a vnitřních konstrukcí pro energeticky efektivní, nulové či pozitivní budovy. Skladby kcí z obnovitelných a recyklovatelných materiálů Optimalizace kcí dřevostaveb se zvýšenou ochranou před hlukem Řešení obvodových plášťů budov s integrovanými energetickými funkcemi a systémy inteligentního řízení (propojení s RP 2 a 5).

Energetické systémy budov RP 2 (ENER) Energetické systémy budov RP 2 je zaměřeno hlavně na obnovitelné zdroje energie Tedy např.: Efektivnější získávání energií ze slunce, vody, větru a dalších obnovitelných zdrojů + zemního plynu Centralizované/decentralizované zásobování objektů energiemi U centralizovaných – zásobování energiemi pomocí inteligentních distribučních sítí U decentralizovaných - energeticky nezávislé budovy – nepotřebují centrální dodávky energií Konstrukční slučování prvků OZE se stavebními prvky Využívání pasivních obnovitelných zdrojů (sluneční energie: teplo, elektřina, tepelná čerpadla) a aktivních zdrojů (kotle, plynové mikroturbíny)

Kvalita vnitřního prostředí RP 3 (QINE) Kvalita vnitřního prostředí RP 3 zkoumá zajištění energie, čerstvého vzduchu, světla a vody a celkově optimálního prostředí v objektech Člověk stráví většinu života uvnitř budov – je třeba vytvořit optimální a komfortní prostředí pro práci a běžný mimopracovní život Používání materiálů a technologií respektující energetické, environmentální a zdravotní aspekty. Pokročilé integrované systémy pro vytápění, chlazení, větrání a přípravu teplé vody s ohledem na kvalitu vzduchu uvnitř budovy. Využití nanomateriálů pro detekci a úpravu škodlivin v interiérech Optimalizace a souhra s návrhy RP1 a RP2 např. využití energie v budovách x kvalita vnitřního prostředí Rozvoj systémů technických zařízení budov

Materiály a konstrukce RP 4 (MATE) Materiály a konstrukce RP 4 se zabývá zejména využitím netradičních materiálů a průmyslových odpadů: Elektrárenské popílky umožňující částečně nahradit cement Vláknité materiály (tepelně izolační hydrofilní vlny), vhodné k vysoušení zatopených budov Výzkum tradičních materiálů: Dřevo – vyhovuje požadavkům kladeným na trvale udržitelné technologie a konstrukce Vývoj nových multifunkčních nízkoenergetických materiálů Nové efektivnější postupy pro využití multifunkční minerální vlny a techniky na bázi nanotechnologií (nukleace nanovláken) Hybridní systémy založené na obnovitelných zdrojích a klasických stavebních systémech (propojení s RP 2)

Monitorování, diagnostika a inteligent. řízení budov RP 5 (ICT) Monitorování, diagnostika a inteligent. řízení budov RP 5 si klade za cíl návrhy zdrojů obnovitelné energie (fotovoltaický systém, tepelná čerpadla nebo jiné zdroje) Maximalizace využití obnovitelných zdrojů Jejich cenová dostupnost pro obyvatele Efektivní řízení distribuce energie v rámci celé budovy Senzorový systém řízení budovy Nové nedestruktivní metody testování stavebních struktur (infravize, GPR, vířivé proudy) Systémy pro monitoring energie spotřebované v budovách (propojení s RP 1,2 a 4)

Experimentální zázemí Meteostanice Akustická laboratoř Požární laboratoř Energetická laboratoř Solární laboratoř 3D digitální mikroskop s rozlišením 58 MP 3D scanner do CAD Simulátory slunečního záření, deště, vlhkosti mechanického zatížení atd.

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Shrnutí Univerzitní centrum energeticky efektivních budov Výzkumný projekt ČVUT v Praze Postaven jako odezva na současné priority EU – optimalizace energetických úspor v budovách Budovy jsou jednou z nejvhodnějších oblastí pro úsporu energií a tedy i snížení jejich dopadu na životní prostředí Pro experimenty je typické testování v reálném měřítku Obrovské vědecké zázemí 5 hlavních oblastí výzkumu, které spolu vystupují jako jeden celek