ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Advertisements

NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Sociální problematika světa
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Sluneční elektrárna.
Globální oteplovaní.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Alternativní zdroje energie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Globální svět.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Registrační číslo projektu
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Sluneční energie.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Člověk na Zemi 1.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Společenské a hospodářské prostředí
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Společenské a hospodářské prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Miroslav Kaňok VY_V/2_INOVACE_04_Energie. OBSAH Cesta energie v příroděCesta energie v přírodě Zdroje energieZdroje energie Použité zdrojePoužité zdroje.
Chudoba.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Globální problémy.
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Těžký průmysl Energetika.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Globální problémy soudobého světa Mgr. Marie Mikulcová.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I GLOBÁLNÍ PROBLÉMY

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA = problémy týkající se celého světa nelze je řešit pouze na národní úrovni nejúčinnějším prostředkem při jejich řešení jsou mezinárodní organizace a stálý proces přijímání mezinárodních úmluv závazných pro všechny členy mezinárodních společenství

Přelidnění Země Hladomor Nebezpečí jaderné katastrofy Civilizační choroby Surovinové a energetické problémy Terorismus Rasismus Ekologické problémy

Přelidnění Země dnes žije na planetě Zemi přes 7 mld lidí evropský kontinent zaznamenává neustálý pokles, opakem je situace v Asii, Africe a Latinské Americe předpoklad: rok 2050 – 12 mld. lidí rok 2100 – 50 mld. lidí

Hladomor ve světě se vyprodukuje o 10% více potravin, než by bylo nutné pro nasycení obyvatel celé planety přesto trpí hladem každý sedmý člověk, z toho každé třetí dítě příčina: nerovnoměrnost vztahů mezi růstem počtu obyvatel a ekonomickým vývojem v různých zemích, nerovnoměrnost výroby, rozdělování a spotřeby

Nebezpečí jaderné katastrofy vyplývá z faktu, že jaderné arsenály světových velmocí obsahují takové množství zbraní, které by bylo schopné několikanásobně zničit celou naši planetu jaderné nebezpečí nelze vyloučit ani ze strany jaderných elektráren (Černobyl 1986)

Civilizační choroby EPIDEMIE: nemoc vyskytující se na malém území (epidemie chřipky v Moravskoslezském kraji) PANDEMIE: nemoc vyskytující se po celém světě (AIDS) nádorové, srdeční i cévní onemocnění, alkoholismus, toxikománie

Surovinové a energetické problémy nejdůležitější energetické zdroje – ropu a uhlí – lidstvo spotřebuje v pol. 21. stol. v současnosti se hovoří o obnovitelných zdrojích energie (výhoda – nevyčerpatelné a ekologicky čisté) – sluneční energie, větrná a vodní energie vč. využití síly mořského přílivu a odlivu, geotermální energie (např. na Islandu) a energie z biomasy, která je založena na bakteriálním rozkladu organických látek (uvolňuje se bioplyn)

Ekologické problémy skleníkový efekt

Nedostatek pitné vody