RANÝ STŘEDOVĚK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Rozvitý středověk Život na vesnici.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Struktura středověké společnosti
FRANSKÁ ŘÍŠE.
HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
Zánik říše západořímské
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Všeználek vypravuje o středověku.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ERBY Heraldika.
Středověk, gotický sloh
Jagellonci na českém trůně
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
KŘESŤANSTVÍ.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
Charakteristika starověku
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověk Periodizace a charakteristika
Západní Evropa v době boje o investituru
STAROVĚK.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
Za vlády přemyslovských králů 1
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Janoštíková Tereza a Podlahová Šárka
Středověká společnost- vrcholná
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Úvod do středověku.
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Historické počátky středověké Evropy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

RANÝ STŘEDOVĚK

Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel odchod lidí z měst na venkov úpadek vzdělanosti a umění vznik nových států velký význam mělo KŘESŤANSTVÍ

Středověká společnost Rozdíl mezi obyvatelem a občanem??? Ve středověku neexistují občané – pouze obyvatelé S příchodem křesťanství se začala společnost dělit na tři vrstvy : 1. panovník + šlechta + rytíři, 2. duchovenstvo, 3. pracující lid

Panovník, šlechta, rytíři PANOVNÍK - tři panovnické tituly – císař(ŘŘ), král(Z.E.), kníže(V.E., Slované) poddaní – všichni obyvatelé panovníka, platili daně ŠLECHTA –družina panovníka – podíl na správě státu – pokud si to vydobyli dědičně – šlechta

Lenní systém propůjčená půda se nazývala LÉNO a ten, komu ji panovník propůjčil se nazýval LENÍK leník musel za zisk léna přísahat věrnost panovníkovi a ten je za to chránil = lenní přísaha lenní vztah platil pouze mezi tím, kdo přísahu skládal, a tím, kdo ji přijímal jeden člověk mohl být zároveň leníkem a zároveň lenním pánem leník z léna neodváděl poplatky

Rytíři profesionální bojovníci rytířem se člověk nemohl narodit, ale stát se podmínky, pro to, aby se člověk mohl stát rytířem: mít vlastního koně, zbraň, zbroj, osvědčit se v boji, být čestný, věrný, spolehlivý pasování na rytíře

Duchovenstvo jáhen, kněz, biskup, arcibiskup, kardinál, papež řeholník, řeholnice do této společenské vrstvy se nelze narodit = musí se jím stát dodržování celibátu papež – zástupce Boha na zemi – volí ho kardinálové opat – představený mužského kláštera abatyše – představená ženského kláštera

Pracující lidé nejpočetnější společenská vrstva převážně zemědělci zemědělci buď svobodní nebo nesvobodní = nevolníci = majetkem svých pánů zemědělci byli poddaní svého pána = museli mu odevzdávat dávky – pán je za to chránil