MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

MARKETING A MANAGEMENT
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
GOOD DECISIONS – BAD OUTCOMES
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Podniková ekonomika Financování podniku.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Rizika a finanční řízení banky
Evaluace inovací Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky.
Proces řízení rizik.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
Rizika v projektech spojených s výstavbou
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Řízení finančních rizik
Rizika mezinárodního obchodu
Cvičení 1 Skupina cFPH Zimní semestr 2013
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 Rizika podnikání Odvracet rizika znamená předvídat a vytvářet adekvátní finanční zdroje, aby organizace mohla účinně čelit dopadům očekávaných rizik.
Co je riziko ? Z historie:
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Cíl přednášky Seznámit se
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Klasifikace a řízení rizika
MARKETINGOVÉ STRATEGIE NA TRZÍCH EU MLÉKÁRNA KUNÍN
IMPLEMENTACE, HODNOCENÍ, OPAKOVÁNÍ
Petráčková Jozová Cézová
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční řízení podniku 2. př „Jak z peněz, které máme dnes, získat zítra více“
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Management v krizi Krizové řízení, analýza rizik.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Podniková ekonomika.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
RIZIKO.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
RIZIKO.
Vyhodnocení stavební zakázky
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

MANEK Antonín ŠMEJKAL (2012) Antonín ŠMEJKAL (2012) ŘÍZENÍ RIZIKA

TERMINOLOGIE Tržní podmínky a konkurence = činí z podnikání rizikovou činnost Tržní podmínky a konkurence = činí z podnikání rizikovou činnost

NEJISTOTA x RIZIKO Nejistota (jako významově širší pojem) investičního projektu představuje vliv neurčitosti informací o budoucím vývoji, náhodnost změn podmínek či výsledku, nemožnost spolehlivého stanovení budoucích faktorů, které ovlivní výsledek. Riziko (jako užší pojem) vyjadřuje nebezpečí nedosažení očekávaných výsledků a takový druh nejistoty, kterou lze určitým způsobem kvantifikovat pomocí pravděpodobnosti.

OBJEKTIVNÍ X SUBJEKTIVNÍ Mezi objektivní rizika patří: přírodní, živelné události a katastrofy (zemětřesení, povodně, požáry) politické události (změny vlády, převraty, politický chaos) makroekonomické změny (daně, cla, úroky, inflace, regulační opatření, embarga) sociálně patologické jevy (kriminalita, teroristické akce, podvody)

OBJEKTIVNÍ X SUBJEKTIVNÍ Mezi subjektivní rizika patří: nedostatečné manažerské schopnosti technická a ekonomická neznalost, nekvalifikovanost personálu, nedbalost, neodpovědnost, malé schopnosti adaptace řízení na změny podmínek.

FINANČNÍ RIZIKO Měnové riziko – kurzovní riziko Měnové riziko – kurzovní riziko Úrokové riziko – tržní úroková sazba Úrokové riziko – tržní úroková sazba Riziko bonity – platební neschopnost partnera Riziko bonity – platební neschopnost partnera Riziko likvidity – časový nesoulad pohledávek a závazků Riziko likvidity – časový nesoulad pohledávek a závazků Tržní riziko – změna hodnot či cen aktiv Tržní riziko – změna hodnot či cen aktiv Úvěrové riziko – selhání smluvní protistrany Úvěrové riziko – selhání smluvní protistrany Operační riziko – selhání lidského či technického faktoru Operační riziko – selhání lidského či technického faktoru

Ochrana proti riziku Ochrana proti riziku se promítá do rizikové politiky podniku: poznávání rizik, jejich příčin a druhů, měření stupně rizika, zhodnocení vlivu rizika na ekonomiku podniku (na zisk, finanční situaci, tržní hodnotu), koncepce ochrany proti různým druhům rizik. V zásadě jsou dva způsoby ochrany: ofenzivní a defenzivní. ofenzivní ochrana směruje k odstranění nebo zmírnění příčin rizika (např. odstranění konkurenta), defenzivní ochrana směruje ke snížení nepříznivých důsledků rizika na přijatelnou míru.

Měření a hodnocení rizika určení faktorů rizika projektu, stanovení významnosti faktorů pro výsledek projektu, vyjádření rizika projektu, hodnocení rizika a návrh opatření na jeho snížení příprava plánu nápravných opatření.

IDENTIFIKACE RIZIKOVÝCH FAKTORŮ

OHODNOCENÍ RIZIK STANOVENÍ VÝZNAMNOSTI a) a) ANALÝZA CITLIVOSTI a) a) MATICE HODNOCENÍ RIZIK

ANALÝZA CITLIVOSTI

MATICE HODNOCENÍ RIZIK

DOPADY RIZIK – finanční x nefinanční

MĚŘENÍ RIZIK

KVALITATIVNÍ CHARAKTERISTIKY

KVANTITATIVNÍ CHARAKTERISTIKY

VALUE AT RISK

Metody modelů VAR

METODY SNIŽOVÁNÍ RIZIKA volba právní formy podnikání, která omezuje důsledky neúspěchu podnikání jen na vymezenou část majetku podnikatele (vlastníka, podílníka). omezování rizika tím, že pro jednotlivé případy možného rizika podnik stanoví jisté meze - rizikové limity- jejichž dodržení musí odpovědní pracovníci zabezpečovat. Jsou to např. minimální akceptovatelné ceny, hranice likvidity, maximální poměr zadluženosti, minimální požadovaná efektivnost investic, rozložení (diverzifikace) rizika na co nejširší základnu a tím snížení jeho následků. Nejčastěji používané způsoby diverzifikace jsou : Rozšiřování výrobního programu – horizontální nebo vertikální geografická diverzifikace v rámci státu do regionů s lepšími podmínkami flexibilita podnikání a výrobního zařízení, která umožňuje reagovat na změny dělení rizika na více účastníků např. vytvořením společných podniků, konsorcií přesunutí - transfer rizika na jiné subjekty, na dodavatele, odběratele, pojištění jako zvláštní forma přesunutí rizika, ale za úplatu, etapová příprava a realizace projektu při nejasném odbytu tvorba rezerv v podniku pro nepředvídané události.

ŘÍZENÍ ODBĚRATELSKÝCH RIZIK