Naučná literatura pro děti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Ponoř se do modra ….
Transparentní akustická ochrana SGG Stadip Silence
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový program pro 2. třídu ZŠ,
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Vlak života Před nějakým časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výjimečně zajímavé čtení pod podmínkou, že jej správně.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Proč je důležité studovat Principy
Pozorně čti a vteřinu či dvě o tom popřemýšlej !
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jeden rok můžete být nejlepšími přáteli,
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
1 Divize Project Development ZELENÁ FILOZOFIE SKANSKA.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Životní prostředí klady vs. zápory.
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
ENCYKLOPEDIE Dominika Javůrková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Hodnota peněz Kde mohou děti přijít k penězům? - kapesné - odměna od rodičů nebo prarodičů.
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.8 Města Královéhradeckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Zazelenit: fasády, zábradlí u mostů Zabránění erozi: stromy, rybníky.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
Autor: Andrea Kolářová
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
Věta se skládá ze slov Název školy
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Krajina
hospodaření domácnosti.
SLUNCE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_KRALOVEHRADECKY_KRAJ.
Transkript prezentace:

Naučná literatura pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Kateřina Mervartová Naučná literatura pro děti

Pro malé badatele, ekology a cestovatele Cestuješ rád? Jsi „zelený“? (tzn. Chováš se ekologicky?) Rád přicházíš věcem na kloub? Umíš hospodařit s kapesným? Chtěl by ses dozvědět více o naší planetě?

Nabídka zajímavých knížek přesně pro tebe Co si pamatuje slon? Guy Campbell V knížce se dozvíš plno zajímavých věcí. Už tě nikdo nepřekvapí žádným chytákem. *1

Obsah Knížka obsahuje vysvětlení, objasnění otázek a chytáků. Dozvíš se v ní spoustu zajímavostí, už tě nic nepřekvapí. Nikdy není na škodu rozšířit si své znalosti a ještě se u toho pobavit. V knížce se například dozvíš, proč nemůžeme polechtat sami sebe, co by se stalo, kdyby všechen led na Zemi roztál, a nebo proč je nebe vlastně modré. Nejen to, ale mnoho dalších informací se dočteš v této knížce.

Co si pamatuje slon? Mají sloni opravdu tak dobrou paměť? Mozek slona váží asi 5 000 gramů, což je opravdu hodně ve srovnání s lidským mozkem, který váží okolo 1 400 gramů. Slon se dožívá okolo 70-ti let, proto si do mozku ukládá důležité informace. Sloni používají svou paměť k přežití, protože jsou velcí, potřebují spoustu vody a jídla. Musejí si pamatovat, kde v jakou roční dobu najdou jídlo a vodu. Používají proto stezky, po kterých chodí stáda po celé generace. V Indii si v 50. letech 20. století někdo postavil na sloní stezce dům. Lidé, kteří v něm žili, museli každý rok odhánět desítky slonů, kteří se snažili projí doslova skrz zeď. Jednoho dne se slonům skutečně podařilo prorazit stěny a obnovit tak starou stezku. *2

Co se v knížce ještě dozvíš? Co by se stalo, kdyby všechen led na světě roztál? Proč nemůžu polechtat sám sebe? Jak vzniká zvuk hromu? Snaží se mi moje sny něco říct? Proč je nebe modré? A mnoho dalších zajímavých věcí… *3

Naše planeta Abeceda ekologie Zábavné pokusy pro zvídavé děti Mélanie Pérez *4

Obsah Určitě už víš, že naši planetu je potřeba chránit. Tato knížka ti nabízí zjistit, zda se chováš dostatečně ekologicky („zeleně“). Také ti dá spoustu rad, jak to ještě vylepšit. Ale co je hlavní, tak podle návodů si vyzkoušíš spoustu pokusů, které ti objasní, jak věci fungují, proč se tak dějí. Například už budeš vědět, co je to skleníkový efekt, jak správně třídit odpad, jak fungují vodiče tepla, jak využít přírodní energii a další.

Vodiče tepla a izolanty Víš, co je tepelný izolant? Ve stavbě domu se jedná o materiál, který v zimě zabraňuje úniku tepla zevnitř ven a v létě naopak brání horkému vzduchu pronikat dovnitř. Vlna, sláma a vata jsou výbornými izolanty, které propouštějí jen malé množství tepla. Dobré izolační vlastnosti mají také kartonový a recyklovaný papír. Naopak hliník (jako všechny kovy) je vodičem, který umožňuje teplu snadno prostupovat z jedné strany skleničky (nebo v domě stěny) na druhou. *5

Vyzkoušej si pokus s izolanty a mnoho dalších pokusů. *6 *6

Dětský ilustrovaný atlas ČESKÁ REPUBLIKA Petra Fantová *7

obsah S touto knížkou procestuješ celou naši zemi. Dozvíš se zajímavosti o každém kraji a zároveň získáš skvělé typy na výlety, poznáš co je pro daný kraj typické. Mimo to však budeš znát Českou republiku jako celek, v čem jsme dobří, co pěstujeme, jaká je naše krajina i historie.

Královehradecký kraj Krajské město Hradec Králové leží na soutoku řek Labe a Orlice. Dříve toto město patřilo českým královnám. Dnes je ve světě proslaveno výrobou klavírů. Celý kraj je velmi známý textilním průmyslem. V okolí města Náchod najdeme kouzelné Babiččino údolí. Božena Němcová zde prožila své dětství, které popisuje ve známé knize Babička. Ve Dvoře Králové turisté navštěvují zoo se safari. *8

Co v knížce ještě najdeš? Mapu České republiky, okolní státy, řeky, přehrady, rybníky, nížiny a spoustu dalších zajímavých a důležitých informací. Typy na výlety, mapy, obrázky a typy na nej místo ve všech krajích České republiky. *9

I ty můžeš zachránit planetu Jacquie Wines *10

obsah Naše planeta je čím dál více znečištěná a každý z nás může značnou mírou přispět, aby byla zdravější. Jestli i ty chceš pomoci zachránit planetu, musíš vědět, co pro to dělat a je mnoho věcí, které můžeš dělat ty sám. V knize se dozvíš, jak produkovat co nejméně odpadu, jak ho recyklovat, šetřit energie,neznečišťovat ovzduší.

Jez ovoce, nepij džusy Ovocné džusy obsahují velké množství cukru, ale co je horší – jejich výroba vyžaduje mnoho obalového materiálu a obrovské množství vody. Budeš-li místo pití džusu jíst syrové ovoce, uděláš něco pro své zuby, ušetříš vodu, energii i „potravinové kilometry“ – a na skládkách přibude méně obalů. A co s tím? Rady a doporučení najdeš za každou kapitolou. *11

V knize se dozvíš spoustu věcí a rad, které ti pomohou s ochranou naší planety. Každý chce žít v čistém a pěkném prostředí, proto musíme naši planetu chránit. *12

Moje peníze GerryBailey, Felicia Law *13

Obsah Tato velká kniha ti pomůže orientovat se v dnešním světě. Dozvíš se důležité věci, které se ti budou hodit po celý život, naučí tě hospodařit s kapesným, poznáš historii peněz, poučíš se z chyb jiných a zasměješ se nad historkami. V dnešní době je důležité vědět, jak hospodařit s penězi, znát recept na úspěch.

Životní náklady Způsob našeho nakládání s penězi je tedy jen na nás samotných. Nebo ne? Peníze bohužel potřebujeme k životu a tedy moc na vybranou nemáme. Je nezbytné utratit nějaké naše peníze za bydlení a jídlo. Pravdou je, že většina lidí zjišťuje, že jejich peníze jdou na nezbytnosti a jim zbude jen malá částka na úspory a charitu. Proto je nezbytné spočítat si, kolik vás tyto potřeby budou stát. Ceny mohou vzrůstat nebo klesat, stejně jako mzda lidí, takže jak to udělat? Jeden ze způsobů, jak si lidé vedou záznamy o svých úsporách, zahrnuje použití tzv. „životních nákladů“. Význam je doslovný – kolik peněz nás stojí žít. Co a jak utrácíme, se však během let mění. *14

Rodinný rozpočet ve Velké británii *15

Zdroje Campbell, Guy. Co si pamatuje slon?. Praha: Granada Publishing, 2012. 126 s. ISBN 978-80-247-4507-7 Pérez, Mélanie. Naše planeta. Francie: Auzou Publishing, 2010. 45 s. ISBN 978-80-255-0450-5 Fantová, Petra. Dětský ilustrovaný atlas Česká republika. Praha: Fragment, 2008. 63 s. ISBN 978-80-253-0726-7 Wines, Jacquie. I ty můžeš zachránit planetu. Praha: Slovart, 2008. 144 s. ISBN 978-80-7391-059-4 Bailey, Gerry, Law, Felicia. Moje peníze. Brno: Edika, 2013. 256 s. ISBN 978-80-266-0195-1

citace *1 Campbell, 2012. s. titulní *2 Campbell, 2012. s. 12 *3 Campbell, 2012. s. 37 *4 Pérez, 2010. s. titulní *5 Pérez, 2010. s. 23 *6 Pérez, 2010. s. 22 *7 Fantová, 2008. s. titulní *8 Fantová, 2008. s. 48 *9 Fantová. 2008. s. 49 *10 Wines, 2008. s. titulní *11 Wines, 2008. s. 58 *12 Wines. 2008. s. 38 *13 Bailey, 2013. s. titulní *14 Bailey, 2013. s. 133 *15 Bailey, 2013. s. 133