Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Trávící soustava trávení, živiny
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
stravovací režim školáků
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
„EU peníze středním školám“
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
TÉMATICKÁ OBLAST:Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Svalová soustava
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
Tematická oblast: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Metabolismus živin
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
= přeměna látek a energií
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: únor 2013

Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomocí prezentace připomene stavbu a funkci trávicí soustavy. Materiál lze využít k výuce zdravé výživy. Vyzve studenty ke zvážení na školní váze a ke změření své výšky. Vypočítej si BMI.

Metabolismus. Látková přeměna. Katabolismus – rozklad organických látek. Anabolismus – sklad organických látek.

Základní organické látky jsou: Bílkoviny Cukry Tuky Proteiny Sacharidy Lipidy

Bílkoviny Základní surovina pro stavbu a růst svalové hmoty a organizmu. Denní přísun bílkovin u vrcholového sportovce: g/kg TH. U dospělého člověka bez větší denní zátěže: 1,5 - 2 g/kg TH. Doporučený recept: kostka tvarohu, 1vejce, 400ml mléka, 2banány- rozmixuj.

Co to jsou bílkoviny? Bílkoviny jsou obsaženy v mase, rybách, vejcích, mléčných produktech, luštěninách a cereáliích. Naše tělo je používá při stavbě kostí, svalů, krve. K přenosu informací a k ochraně těla před nemocemi.

Sacharidy Při běžném stravování se dává přednost složeným cukrům. Nejčastější a nejrychlejší zdroj energie pro svaly i celé tělo. Při zvýšené a akutní energetické potřebě se používají tzv. monosacharidy (Glukosa,Fruktosa).

Co to jsou sacharidy? Sacharidy jsou obsaženy v ovoci, v zelenině bohaté na škroby (brambory), obilných produktech jako chléb a sušenky,laskominy. Sacharidy dodávají tělu potřebnou energii, zejména při fyzické námaze. Recept pro sportovce: ovocné koktejly,obsahující banán.

Tuky Zásobárna energie. Potřebné pro rozpouštění některých vitamínů. Příjem omega mastných kyselin. Velký přísun tučných jídel škodlivý. Dlouhé vstřebávání v tenkém střevě.

Co to jsou tuky? Tuky se nacházejí zejména v oleji, másle, smetaně a tučném mase. Omega mastné kyseliny obsaženy v olivových olejích. Určité množství tuků musí být obsaženo v naší stravě. Doporučený recept: zelenina,citrónová šťáva, 5polévkových lžic olivového oleje.

Stanovení hmotnostního indexu Podle vzorce vypočítáme hmotnostní index. Zjistíme, jaká jsou rizika související s obezitou a jak se vyhnout obezitě. BMI = hmotnost (v kg) / výška2 (v m).

Výsledky měření BMI. Klasifikace Podváha Normální hmotnost Nadváha Obezita I. Stupně Obezita II. Stupně Obezita III. stupně BMI Menší než 18,5 18,5 – 24,9 25,0 – 29,9 30,0 – 34,9 35,0 – 39,9 Více než 40

Zdroje Archiv aurota