Internet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Připojení k internetu.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Služby internetu 11. Maturitní okruh.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
SLUžby internetu (11.MO).
Internet.
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Protokoly a adresy na internetu
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Etika a Bezpečnost v síti internet
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základy informatiky část 6
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
INTERNET.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Uživatel počítačové sítě
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Internet Viktor Beneš. Služby internetu www - systém webových stránek http - protokol - elektronická pošta Voip - telefonování pomocí.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Internet Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_14_Internet Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Charakteristika Internet jsou volně propojené počítačové sítě, které spojují jeho jednotlivé síťové uzly. Uzlem může být počítač, ale i specializované zařízení. Každý počítač připojený k internetu má v rámci protokolu TCP/IP svoji IP adresu. Pro snadnější zapamatování se místo IP adres používají doménová jména (www.hp.cz)

Obecné informace Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí protokolu TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat) Poskytuje řadu služeb (WWW)

Historie V roce 1969 byla zprovozněna síť ARPANET se 4 uzly, které představovaly univerzitní počítače v různých částech USA. Síť byla decentralizovaná, takže neměla žádné snadno zničitelné centrum a používala pro přenos dat přepojování paketů (data putují v síti po malých samostatných částech, které jsou směrovány do cíle jednotlivými uzly sítě). Od té doby se počet připojených počítačů i uživatelů neustále čím dále tím rychleji zvyšuje

Základní služby Internetu WWW – systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče běžně používá protokol HTTP pro zabezpečený přenos používá protokol HTTPS E-mail – elektronická pošta pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP Instant messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli využívá nejrůznější protokoly aplikace se někdy jmenují stejně, jako protokol (ICQ, Jabber, …) VoIP – telefonování pomocí Internetu SIP Skype – proprietární protokol FTP – přenos souborů služba se jmenuje stejně, jako protokol pro přenos souborů se využívá též protokol HTTP DNS – domény (systém jmen počítačů pro snadnější zapamatování) využívá stejnojmenný protokol sdílení souborů NFS, GFS, AFS, … protokol SMB – sdílení v sítích s Microsoft Windows připojení ke vzdálenému počítači Telnet – klasický textový terminálový přístup SSH – zabezpečená náhrada protokolu telnet VNC – připojení ke grafickému uživatelskému prostředí RDP – připojení ke grafickému uživatelskému prostředí v Microsoft Windows (proprietární protokol) služební protokoly DHCP – automatická konfigurace stanic pro komunikaci v sítích s TCP/IP SNMP – správa a monitorování síťových prvků

Internetové prohlížeče Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu (HTML, XHTML, XML apod.), který podle daných standardů zformátuje a zobrazí webovou stránku Textové a grafické prohlížeče Zásuvné moduly – důležité kvůli zvláštních součástech stránek Rozdělení podle jader: Trident – Explorer Gecko – Firefox Webkit – Safari Presto – Opera (7 a výše)

Způsoby připojení k Internetu telefonní linka (majitelem linky je telefonní operátor) využívá se modem dříve se používalo vytáčené připojení, později ISDN a dnes různé varianty DSL někdy je linka vyhrazena pouze pro datové přenosy kabelová přípojka bezdrátová datová síť satelitní síť mobilní telefonní síť Wi-Fi pomocí elektrické rozvodné sítě

Česká republika V listopadu 2008 mělo připojení k internetu 32% domácností a na jaře 2009 mělo přes 90% domácích počítačů v ČR možnost připojit se k Internetu Nejrozšířenějším typem připojení v domácnostech bylo bezdrátové (36%), nejčastěji realizované technologií Wi-Fi, následované pevnou telefonní linkou s ADSL (25%) a po kabelu (23%)

Konec