VÝZKUMNÝ PROJEKT RTP - SPŠ A VOŠ PÍSEK
Banány banán je protáhlé ovoce a plod banánovníku mívají obvykle hmotnost mezi 125-200 g Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku vůně, chuť a konzistence plodů je výrazně ovlivněna teplotou, při které banány dozrávají
Z tropů až na náš stůl Máčení ve vodě, aby z nich vytekl latex Sklizení banánů Vše začíná na plantážích Označení nálepkou Zabalení do krabic Přeprava z balírny
Z tropů až na náš stůl Přeprava lodí napříč oceánem Přeprava vlaky ( i k nám do ČR ) V banánové dozrávarně Konzumace
Zrání banánů
Problém - choroby a škůdci Na banánovníku trvale přežívá bakteriální hnědá hniloba, která způsobuje hnědé skvrny na plodech. Urychluje rozklad odumřelých pletiv i rozklad plodů, a může však napadnout i pole s bramborami, či některými dalšími plodinami (u nás větší škody zatím jen na bramborech). Špičku banánu (kudy plíseň do plodu proniká nejprve) je třeba odříznout a oloupaného banánu se nedotýkat rukama (tak se lépe uchráníme i před přenosem dalších infekcí). Příliš skvrnité plody již nekonzumujeme, je třeba je považovat za znehodnocené!!!
Naše řešení Využití robotů při kontrole kvality banánů. Využít roboty také při procesu dozrávání, který je velmi složitý, a ve kterém se musí přesně hlídat teplota a kvalita v dozrávacjích boxech. Zabalovat banány do vakuových balení. Pak by ho hnědá hniloba nenapadala. Zavést mezinárodní organizaci, která by kontrolovala kvalitu jídla po celém světe. Snížení nezaměstnanosti.
Zdroje informací Internet: vlastní vědomosti, názory našich spolužáků. http://www.chiquita.fi/uploads/cz/cz/pdf/CHIQUITA_web_banani_b.pdf http://www.wikipedia.cz/wiki/Banány vlastní vědomosti, názory našich spolužáků.
Vypracovali žáci RTP PÍSEK