Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.09 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.10 Název pro školu:
Semenné rostliny, rostlinné orgány
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.09 Název pro školu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.11 Název pro školu:
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Vylučovací soustava člověka
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.12 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 12 Název materiálu:Sports and games Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Smyslová soustava člověka
Rostliny rybníka a jeho okolí
Živočichové rybníka Žahavci.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
POKOJOVÉ A BALKÓNOVÉ ROSTLINY
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.07 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Pokojové rostliny Stančíková Iva VII.B
Výživa rostlin - fotosyntéza
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Magnetické vlastnosti látek
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.01 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Vy 32_11_34 Pokojové rostliny
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_P _12 Sada DUMPřírodověda pro speciální školu PředmětPřírodověda 7.ročník Název materiálu Pokojové rostliny.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY VY_32_INOVACE_15.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_15_Pokojové rostliny
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenílistopad 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 07) Rozmanitost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.09 Název pro školu: EU PŘ 09 Název materiálu: Pokojové rostliny Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Pomocí prezentace se žáci seznámí s běžnými druhy pokojových rostlin a se způsobem jejich pěstování Klíčová slova: Pokojová rostlina, pěstování, sukulent Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák zná nejběžnější druhy pěstovaných rostlin a chápe jejich funkci v domácnosti. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 3.12.2012 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Pokojové rostliny a péče o ně Obr.1

Pokojové rostliny a jejich význam Zdobí naše domovy Jsou na člověku zcela závislé na jeho péči Některé rostliny jsou nenáročné, jiné naopak potřebují pravidelnou péči Pokud si koupíme novou rostlinu, poradíme se s odborníkem, jak o ni dobře pečovat nebo si vyhledáme informace na internetu Péče: obecně platí, že pokojové rostliny potřebují pravidelnou zálivku a přihnojování, zkypření půdy a podle potřeby čištění listů, rosení a přesazování Význam rostlin v domácnosti – zvlhčují vzduch, díky fotosyntéze produkují kyslík, zachycují prach, estetická funkce Obr.2

Orchidea Phalaenopsis nejčastěji pěstovaný rod orchidejí Vyžaduje světlé stanoviště nejlépe na východní nebo jižní straně Zalévá se odstavenou vodou jednou týdně Voda v misce nesmí stát, vždy ji vylijeme V době vegetace (kvetení) přihnojujeme speciálním hnojivem na orchideje Vzdušné kořeny mohou vylézat z květináče Obr.3

Africké fialky (Saintpaulia) Velmi běžná rostlina, která má až 20 000 odrůd Fialky potřebují světlo a zálivku pouze do podmisky Množí se listovými řízky Obr.5 Obr.4

Monstera Vydrží i stín, takže se hodí do různých chodeb, rohů, apod. Nejčastěji se pěstuje velkolistá monstera s otvory v listové čepeli Mívá vzdušné kořeny Patří mezi jedovaté pokojové rostliny ve svých pletivech obsahuje nerozpustné krystaly šťavelanu vápenatého ve tvaru jehliček, které při pozření mechanicky dráždí sliznice dutiny ústní a trávicího traktu výsledkem je svědění, otok rtů, jazyka, což vede ke ztíženému polykání a potížemi při dýchání až dušení. Obr.6 Obr.7

Kaktusy V létě slunné místo s dostatkem vláhy Sukulenty jsou rostliny, které umí shromažďovat ve svém těle (stonku nebo listech) vodu, která jim umožňuje přežít i velmi dlouhá období sucha V létě slunné místo s dostatkem vláhy V zimě potřebují chlad a sucho Kaktusy pocházejí ze Severní a Jižní Ameriky Patří mezi sukulenty Obr.8 Obr.9

Begonie Vyžaduje dost světla a vlhko Pochází z tropů a subtropů begonie se pěstují jako letničky, nebo pokojové či skleníkové rostliny. Hlízovité begonie mají obvykle latentní období, (rostlina nekvete, odpočívá) během kterého hlízy mají být ukládány na chladném a suchém místě. Obr.10

Voskovka masitá vyžaduje ke svému růstu oporu, nejlépe kruhovou Patří mezi sukulenty vyžadují hodně světla a občasnou zálivku Dostatek světla je podmínka pro to, aby výhony, na kterých kvete, mohly dostatečně vyzrát. Obr.11

Další běžné pokojové rostliny: Obr.13 Vánoční hvězda Obr.12 Tchýnin jazyk Obr.14 - Klívie

Proč bychom měli doma pěstovat pokojové rostliny??? Zopakuj si: Obr. 15 Proč bychom měli doma pěstovat pokojové rostliny???

Řešení: Obr. 16 Pokojové rostliny přinášejí do domova pohodu a mají estetickou funkci. Čistí ovzduší, zvlhčují ho a díky fotosyntéze produkují kyslík.

Domácí úkol: Obr. 17 Doma si pomocí internetu nebo speciálních knih najdi a zapiš do sešitu další dva druhy pokojových rostlin. Připiš k nim nějakou zajímavost.

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1, 2, 6, 15, 16, 17: [cit. 1.12.2012]. Sada klipartů Microsoft Office Obr.3: LYCOGALAEPIDENDRUM. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Murovec_habitus.JPG Obr.4:PATROL, Banana. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Purple_African_Violet_Top.JPG Obr.5: PERNAK. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saintpaulia_-_Africk%C3%A1_fialka.JPG Obr.7: RAULBOT. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Monstera_deliciosa2.jpg Obr.8: YGLESIAS, Matthew. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Real_Jard%C3%ADn_Bot%C3%A1nico_%28Madrid%29_06.jpg Obr.9: MANSFELD, Peter A.. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cereusgruppe.jpg Obr.10: RAFFIKOJIAN, Peter A.. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Begonia-IMG_0089sm.jpg Obr.11: EPIBASE. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoya_carnosa1HUNDA.jpg Obr.12: RAMSEY, Derek. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sansevieria_trifasciata_Leaf_Closeup_2448px.jpg Obr.13: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Poinsettia_2.jpg Obr.14: HOLOPAINEN, Veli. Wikipedie [online]. [cit. 1.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cliviaminiata.jpg KVASNIČKOVÁ, Danuše a kol. Ekologický přírodopis 7. Praha: Fortuna, 1994, ISBN 80-7168-160-1.