Není značka jako (eko)značka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY EIA/SEA
Daniela Matoušková a Kateřina Staňková
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Není značka jako značka
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Pravidla publicity projektu
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Registrace podle EMAS III
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Značení ekologických výrobků a služeb Tomáš Popp, ENVIC, o.s.
HANÁ Systém regionálního značení. Proč podporovat místní produkty? výrobky za to stojí výjimečnost díky vazbě na region (kultura, tradice, příroda) kvalita:
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Zenit,spol.s r.o Pražská 162 , Čáslav
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
„Agentura pro ekologicky šetrné výrobky a služby“ Váš pomocník a průvodce na cestě k získání národní ekoznačky „Ekologicky šetrný výrobek / služba“ a.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Společná obchodní politika EU
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání Česká města a příklady ze zahraničí Praha
Certifikace textilních a oděvních výrobků Pavel Malčík Tel: PERFECTLINK ATOK
Tvorba značky. Značka Hodnota Investice Přínosy Systém hodnot.
Environmentální značení v České republice Trnava, Mgr. Pavel Hrubý, CENIA.
Zelená kancelář. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Prokazování shody, certifikace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Registr spaloven odpadů
Podnikatelské koncepce
Transkript prezentace:

Není značka jako (eko)značka Co chci sdělit: jaké nástroje to jsou, k čemu slouží, proč jsou dobré pro firmy a co má firma udělat, když je chce využít. Ekofestival, 5. 6. 2012 Mgr. Pavel Hrubý, CENIA

Jak vypadá, jak ho poznat a kde ho najít Co ekoznačení je Jak vypadá, jak ho poznat a kde ho najít Jak je zajištěna důvěryhodnost ekoznaček Budu se zabývat hlavně prvními dvěma, ostatní zmíním spíše pro pořádek.

Ekoznačení … je certifikace výrobků a služeb, které mají prokazatelně lepší vlastnosti ve vztahu k životnímu prostředí v celém svém životním cyklu oproti průměrným produktům na trhu ve stejné produktové skupině. Kritéria pro certifikaci jsou veřejně přístupná. Certifikační proces se řídí jasnými pravidly dle mezinárodní normy ISO 14024. Na českém trhu jsou nejvýznamnějšími ekoznačkami Ekoznačka EU ajekoznačka „Ekologicky šetrný výrobek/Ekologicky šetrná služba. Splněním kritérií žadatel získává právo označit daný produkt grafickým symbolem, tzv. ekoznačkou. Ekoznačka je hlavním poznávacím znakem pro spotřebitele při nákupu produktů šetrných k životnímu prostředí. A zároveň marketingovým nástrojem.

Bylo nebylo… Poté, co v 60. a 70. letech firmy lákaly odpovědné spotřebitelé falešnými certifikáty o šetrnosti svých produktů k životnímu prostředí, vznikla poptávka po důvěryhodném značení. Prvním byl „Modrý anděl“ v Německu (1978). Český „Ekologicky šetrný výrobek“: 1994; Ekoznačka EU: 1992

Ekologicky šetrný výrobek/služba Český program ekoznačení byl spuštěn 14. 4. 1994. Vstupem České republiky do EU se součástí programu stalo i udělování Ekoznačky EU. Odpovědnými orgány programu jsou MŽP a CENIA. V současnosti je kolem 200 platných licencí pro požívání ekoznačky u přibližně 400jproduktů vej30jproduktových kategoriích. Viz www.ekoznacka.cz www.ekoznacka.cz/seznam

Produktové skupiny a označené produkty www.ekoznacka.cz V současné době je možné získat ekoznačku EŠV u produktů zej43jskupin, z toho tří pro služby: Tepelně izolační materiály ze sběrového papíru Oleje pro mazání řezných částí motorových pil Prací prostředky pro textilie Nátěrové hmoty ředitelné vodou Teplovodní kotle Tekuté čisticí přípravky Lepidla a tmely ředitelné vodou Hygienický „tissue“ papír ze sběrového papíru Grafický papír ze sběrového papíru Nábytek Hydraulické kapaliny Světlé a tmavé infrazářice na plynná paliva Tenzidové mycí kosmetické prostředky Textilní výrobky Mazací, teplonosné a elektroizolační kapaliny Papírové odnosné tašky a nákupní pytle Výrobky nasávané z papíroviny Prostředky dočasné protikorozní ochrany Zrcadla pro interiéry Trubky, tvarovky a potrubní systémy z polyolefinů Lepenka a karton ze sběrového papíru a výrobky z nich Zdrsňující posypové materiály Adsorbenty Osobní počítače Přenosné počítače Kovový nábytek Služby v kempech Turistické ubytovací služby Obuv Psací a kreslicí potřeby Mýdla, šampony a vlasové kondicionéry Tepelná čerpadla Topné pelety z bylinné fytomasy Mulčovací materiály ze sběrového papíru Výrobky z recyklovaného plastu Výrobky z recyklované pryže Kancelářské a administrativní služby Tiskoviny Kotle a interiérová topidla na spalování biomasy Textilní podlahové krytiny Dřevěné podlahové krytiny

Ekoznačka EU Viz www.ecolabel.eu ec.europa.eu/ecat Systém ekoznačení Evropské unie byl založen v roce 1992. Certifikační program je provozován pod hlavičkou Evropské komise příslušnými subjekty ve všech 27 členským zemích EU. V České republice jsou příslušnými subjekty MŽP a CENIA. V současnosti je cca 1200 certifikovaných produktů ve 21 produktových kategoriích. Viz www.ecolabel.eu ec.europa.eu/ecat www.ekoznacka.cz/seznam

Další ekoznačky v zahraničí Jižní Korea Polsko Německo Skandinávie Slovensko Rakousko USA Austrálie Hong Kong Kanada a další… Japonsko

Proč nakupovat s ekoznačkami? Záruka, že označený produkt prokazatelně plní dané požadavky najekologickou šetrnost, funkčnost a zdravotní nezávadnost – v rámci celého životního cyklu. Jinak, než doložením předepsaných vlastností, práva k jejímu používání získat nelze. Jiné použití je protizákonné. Držitelé ekoznačky musejí pravidelně dokládat, že požadavky stále plní. Požadavky se neustále zpřísňují, aby „laťka ekologické šetrnosti“ byla stále vysoko. Požadavky pro jednotlivé kategorie jsou veřejné a kdokoli se k nim může vyjádřit. Seznam držitelů a označených výrobků jsou též veřejné aktualizované každý měsíc.

Výběr produktové skupiny Jak to funguje… Výběr produktové skupiny Shromáždění důkazů o splnění všech požadavků Žadatel ojekoznačku Odeslání přihlášky s hotovou dokumentací na CENIA žádost ojdoplnění nedostatků připomínky Posouzení plnění všech požadavků CENIA vše v pořádku Vystavení certifikátu a licenční smlouvy Odeslání žadateli MŽP Podepsání certifikátu ministrem

Příklad – ekoznačka pro prací prostředek Co musí žadatel doložit u pracího prášku (viz směrnice č. 3-2012): Oblast Požadavek Důkaz 1. Požadavky na dávkování Max 17 g/kg prádla Úplné složení výrobku, etiketa nebo obr. vč. pokynů o dávk. 2. Toxicita pro vodní organizmy Kritický objem zředění max. 35 000 l/kg prádla Výpočet na základě podložených údajů 3. Biol. rozložitelnost org. látek aNBO max. 1,0 g/kg prádla anNBO max. 1,3 g/kg prádla 4. Omezené nebo zakázané látky Fosfáty, EDTA, mošusy + látky sj37 větami o nebezp. atd. Složení výrobků, prohlášení ojshodě od dodavatelů 5. Obal Poměr hmotnost/užitek max 1,2 g/kg prádla Výpočet a prohlášení o shodě sjpožadavkem 6. Prací účinek Test dle předepsané metodiky Zkušební zpráva z laboratoře 7. Bodové hodnocení Min 3 b. dle úrovně plnění předchozích požadavků Výpočet 8. Informace pro spotřebitele Dávkování, pokyny… Vzorek výrobku, zprávy ojzkouškách 9. Info související s ekoznačkou Alespoň jeden ze stanovených textů Vzorek propagačních materiálů sejzobrazením ekoznačky

Děkuji Vám za pozornost a těším se na Vaše dotazy. Pavel.Hruby@cenia.cz tel: 267 225 347 CENIA, česká informační agentura životního prostředí Vršovická 1442/65 100 10 Praha 10