Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Šíření tepla.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Digitální učební materiál
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Vodivost látek.
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vedení tepla (kondukce)
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Termika, skupenské přeměny Bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
Energie ohně.
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Tepelná výměna prouděním
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák

Obsah Co je šíření tepla Druhy šíření tepla Náš pokus

Co je šíření tepla? Šíření tepla je jedním ze způsobů přenosu energie. Teplo vždy předává těleso s vyšší teplotou tělesu s nižší teplotou. V každé látce se teplo šíří vedením. Vedením přichází teplo i z jednoho tělesa na jiné, které se ho dotýká. V kapalinách a plynech se teplo šíří prouděním. Ve vzduchu nebo ve vzduchoprázdnu se teplo šíří zářením. Kovy vedou teplo dobře. Sklo, dřevo a plastické látky vedou teplo špatně. Vzduch a voda vedou teplo velmi špatně.

Druhy šíření tepla Vedení tepla Proudění tepla Tepelné záření

Vedení tepla Vedení tepla je jeden ze způsobů šíření tepla v tělesech, při kterém si část své pohybové energie předávají pomocí nárazů sousední částice těles. Vedení tepla je nejčastější způsob šíření tepla v pevných tělesech, podle rychlosti vedení tepla se pevné látky dělí na tepelné vodiče a tepelné izolanty. Porovnat látky podle jejich tepelné vodivosti umožňuje veličina součinitel tepelné vodivosti.

Proudění tepla Proudění tepla je jeden ze způsobů šíření tepla v kapalinách a plynech, při kterém se přemísťují přímo částice s větší energií. Ve srovnání s vedením tepla může být proudění tepla rychlejší. Samovolné tepelné proudění stoupá vzhůru, protože teplejší části kapalin a plynů mají menší hustotu.

Tepelné záření Tepelné záření (též infračervené záření) je jeden ze způsobů šíření tepla, při kterém každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a každé těleso s teplotou nižší než okolí pohlcuje teplo. Množství vyzařovaného a přijímaného tepla závisí na rozdílu teplot tělesa a okolí a na barvě povrchu tělesa (tmavá a matná tělesa vyzařují a přijímají více tepla, světlá a lesklá tělesa vyzařují a přijímají méně tepla). Tepelné záření se nejlépe šíří ve vakuu, svou podstatou to je jeden z druhů elektromagnetického záření.

Náš pokus č.1 Dezert Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh, o něj zašleháme 7 dkg cukru, vmícháme 3 žloutky, a pak 4 dkg pol. Mouky. Ve vymaštěné a moukou vysypané formě upečeme malý vyšší dort. Až dort úplně vychladne, skrojíme z něj tenké víko a střed asi 2/3 vydlabeme. Vydlabaný prostor vyplníme zmrzlinou a přikryjeme oříznutým víkem. Celý dort pokryjeme sněhem ze 3 bílků, o kterého přimícháme 6 dkg cukru a 6 dkg jemné zavařeniny. Sníh musí pokrývat stěny i povrch dortu. Ozdobně ho rozetřeme vidličkou. Takto připravený dort dáme do horké trouby a necháme ho tam jen do doby než na povrchu zrůžoví. Tak a takhle se nám to povedlo.

Náš pokus č.2 Proč papír nehoří? Vzali jsme si kovovou tyčku a těsně ji omotali papírem. A ten na konci přichytili kouskem lepidla. Pak jsme ho zkusili zapálit nad kahanem. Co myslíte? Podařilo se nám to? Aby se papír zapálil musí se zahřát na několika set stupňů Celsia. A co když dáme nad kahan jen papír bez kovové tyčky? Tak se zahřeje a zapálí. Když dáte nad kahan papír na kovové tyči. Kov všechno teplo rychle odvede pryč takže papír zůstane jen vlažný.

Náš pokus č.3 Půjčili jsme si od pana učitele dvě kádinky, dva teploměry, a železnou tyč. Do kádinek jsme nalili stejné množství teplé vody. Dali do nich teploměry a do jedné z nich jsme dali železnou tyč. Co myslíte, která voda vychladne dřív? No přece ta, ve které je železná tyč, protože odvádí teplo z vody rychleji.

Náš pokus č.4 Uvařili jsme si vodu ve varné konvici, nad vycházející páru jsme dali peří. A ono se vznášelo. Je to způsobeno tím, že ho stoupající vzduch unáší s sebou. Teplý vzduch tak proudí od hrnce ke stropu a nese si s sebou své teplo.

Náš pokus č.5 To, že vodu ohříváme od spodu, není žádná novinka. Víme, že odshora by se nám jí ohřát nepodařilo. Jak to bude, ale s chlazením? Máme kádinku teplé vody, který chceme ochladit. Co se stane, když ho postavíme na led? Jak bychom ho ochladili nejrychleji? Když ho postavíme na led, tak se nám led bude pomalu roztékat, protože teplo, které od vody převezme kádinka, půjde i do ledu a tak nám bude tát. Nejlepší je dát led okolo kádinky, protože ten ochladí celou kádinku a tak se ochladí i voda.