Jan Drda – České pohádky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
ICT ČJ 5.ročník Význam slov IV.
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
LIDSKÁ POSTAVA základní pravidla kresby
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Spisovatelé dětské literatury
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
AUTOR: Světlana Havránková
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Spisovatelé dětské literatury
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Transkript prezentace:

Jan Drda – České pohádky Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Jan Drda – České pohádky se zaměřením na pohádku Zapomenutý čert Bc. Michal Kameník

Nejprve, kdo byl Jan Drda… Zdroj obrázku: http://www.slovnikceskeliteratury.cz/getImage.jsp?docid=937&thmb&id=325 [citováno 13.12.2013]

český spisovatel žil v letech 1915 – 1970 pracoval jako novinář kromě žurnalistických útvarů (jako jsou fejetony a podobně) psal také povídky, romány, dramata

asi nejznámějším Drdovým dílem je povídkový soubor Němá barikáda toto dílo reaguje na období protektorátu, popisuje český odboj proti německé okupaci Zdroj obrázku: http://www.e-trafika.cz/fotky6478/fotos/_vyr_8751knihy_0060.jpg [citováno 13.12.2013]

Drda se také zabýval literaturou, v níž jsou využity pohádkové motivy Drda je autorem dramatu Hrátky s čertem, které je velmi známé i díky filmovému zpracování Zdroj obrázku: http://www.pohadkar.cz/public/media/Hratky_s_certem/obrazky/obrazky-hratky-s-certem-7.jpg [citováno 13.12.2013]

jedná se o sbírku dvanácti pohádek vedle dramatu Hrátky s čertem využil Drda pohádkové motivy také v prozaickém díle České pohádky jedná se o sbírku dvanácti pohádek Zdroj obrázku: http://www.antikvariat-zlin.cz/fotky26908/fotos/_vyr_2188SAM_2047.jpg [citováno 13.12.2013]

Drdovy pohádky jsou autorské, to znamená, že nejde o pouhé převzetí a zaznamenání lidových vyprávění, ale naopak zde hraje velkou roli autorova tvůrčí fantazie typická lidová pohádka se vyznačuje neurčitostí času a prostoru; Jan Drda neurčitost času zachovává, neurčitost prostoru ale často porušuje

Drdovy pohádky se odehrávají například v obci Dalskabáty to je skutečně existující místo, dnes část obce Smolotely, která se nachází poblíž Příbrami do vesnice Dalskabáty je situována i pohádka Zapomenutý čert

Zapomenutý čert hlavní postavou je čert Trepifajksl, který byl svými nadřízenými vyslán, aby strašil ve staré chaloupce v lese poblíž vesnice Dalskabáty ostatní čerti však po čase zapomněli, že Trepifajksla vyslali; Trepifajksl tedy zůstal v chaloupce dlouhá léta sám čert Trepifajksl žil bez kontaktu s lidmi (ti se ho báli) a bez kontaktu s peklem (nechtěl se sám vracet, protože nestál o další povinnosti)

potom se však do chaloupky k čertovi nastěhuje bába Plajznerka zprvu dochází k rozepřím, ale časem Plajznerka čerta přesvědčí, aby se choval jako ostatní lidé – aby se oblékal, aby se stýkal s lidmi, aby pracoval Plajznerka také čertovi změní jméno – místo Trepifajksl se nyní jmenuje Mates

aby se z čerta stal člověk, musí dojít i k anatomickým změnám – na této Ladově ilustraci bába Plajznerka usekává Matesovi ocas Zdroj obrázku: http://www.antikvariat-bohumin.cz/images_zbozi/11791_3_big.jpg [citováno 13.12.2013]

jakmile se z čerta stal dokonalý člověk, našli ho ostatní čerti a odnesli zpátky do pekla tam ho chtěli pro zradu odsoudit, ale poznali, že Matesa už zpátky v čerta změnit nedokáží; vyhodili ho tedy z pekla pohádka končí okamžikem, kdy Mates radostně míří zpátky za bábou Plajznerkou

Pohádka se dotýká témat, která mohou oslovit dětského i dospělého čtenáře: problém, jak žít – v ústraní nebo často vyhledávat lidskou společnost? téma strachu – čert, který se zřekl pekla, má obavy z toho, že ho ostatní čerti přece jen najdou zobrazení toho, jak se lidé musí vyrovnávat s pravidly a povinnostmi – Matesovi nějakou dobu trvá, než si odvykne zahálení a naučí se pracovat

Jan Drda také napsal drama Dalskabáty, hříšná ves, aneb Zapomenutý čert je to v podstatě dramatické přepracování pohádky Zapomenutý čert, ovšem děj je komplikovanější a vystupuje zde více osob Zdroj obrázku: http://www.knihovnabbb.cz/files/editor/Image/dv/dalskabaty.jpg [citováno 13.12.2013]

Zdroje: zdroje obrázků jsou vždy uvedeny přímo u obrázků další zdroje: http://www.obec-smolotely.cz/index.php?menu=uvod [citováno 13. 12.2013] DRDA, Jan. České pohádky. 11. vydání, Praha: Albatros, nakladatelství pro děti a mládež, a. s., 1997, 298 s. ISBN 80-00-00508-5 HORÁČEK, Jaromír; HOVORKOVÁ, Vlasta; PROCHÁZKA, Miroslav; TENČL, Vladimír. Školní četba na dlani. Obsahy z děl českých a slovenských spisovatelů. Šesté, doplněné vydání, Praha: Erika, 2001, 292 s. ISBN 80-7190-409-0