NFS-root A DHCP Martin Dvořák. Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Obecně o operačních systémech
Základy databázových systémů
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Adresářová služba Active directory
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Dynamic Host Configuration Protocol
Serverové systémy Windows
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Seminář
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Pohled uživatele.
1 Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace 1.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Překlad jmen, instalace AD
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Operační systémy - úvod
Management počítačové sítě
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Aplikační vrstva Přístup k transportní vrstvě z vrstvy aplikační – rozhraní služeb – služby pro systémové aplikace, služby pro uživatelské aplikace HTTP.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

NFS-root A DHCP Martin Dvořák

Obsah 1. Co je NFS 2. Kořenový systém souborů přes NFS 3. Jak na to? 4. DHCP a BOOTP 5. Co je DHCP 6. Výhody 7. Konfigurace DHCP 8. Zdroje

Co je NFS NFS (Network file system) je systém umožňující přístup k souborům na vzdálených hostitelích. Využívá k tomu balík RPC. Balík RPC neboli Vzdálené volání procedur (Remote Procedure Call) poskytuje velmi obecný mechanismus pro aplikace typu klient-server. Balík RPC vyvinula firma Sun Microsystems a v podstatě se jedná o sbírku nástrojů a knihoven funkcí.

Kořenový systém souborů přes NFS S novým jádrem řady NFS 2.0.x přichází kromě úplného přepracování a tedy zrychlení NFS, možnost montování kořenového filesystému přes NFS. Této nové možnosti zajisté rádi využijí všichni, kteří chtějí mít více než jeden X-terminal a nemají dostatek diskového prostoru, či dokonce mají bezdiskový počítač.

Jak na to? budeme uvažovat, že vytváříme X-terminál na bezdiskové stanici IP , a že kořenový FS montujeme ze serveru IP Nejprve je třeba na serveru vytvořit kořenový adresář stanice /bezdisk/stanice1/ a v něm komletní strukturu kořenového FS. Pozor, tento adresář se stanici bude jevit jako kořenový adresář /, proto veškeré symbolické linky budou vztahovány k tomuto adrsáři a nikoli k původnímu /bezdisk/stanice1; například uděláme-li na serveru link /bezdisk/stanice1/usr -> /usr na stanici to bude znamenat zacyklený symbolický link /usr -> /usr! Adresář /usr je dobré přimontovat později během bootování pomocí NFS.

Jak na to? V adresáři /bezdisk/stanice1/etc je třeba upravit všechny konfigurační soubory tak, aby odpovídaly stavu na stanici; rozhodně je třeba editovat HOSTNAME, fstab, inittab a zejména síťovou část |rc.d/rc.*|. Jádro na serveru by mělo mít podporu NFS, případně RARP ( Reverse Address Resolution Protocol) či BOOTP. Pro další předpokládejme RARP. Do /etc/exports na serveru je dobré přidat řádek spřístupňující stanici její kořenový adresář a případně jiné potřebné adresáře, například /usr, /bin, /lib, /var/X11R6.

Jak na to? Soubor /etc/exports A poslední věc, kterou na serveru spustíme bude rarp -s, kde IP-stanice je IP adresa stanice a HW-stanice je hardwarová adresa ethernet karty stanice --- tedy například, rarp -s :00:c0:7b:5a:1c.

DHCP a BOOTP DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) a BOOTP (Bootstrap Protocol) jsou služby, které po dotazu počítače odpoví IP adresu tazatele a pošlou mu i nastavaní sítě (IP adresy důležitých počítačů). IP adresu získají z databáze podle čísla síťovky. Má-li služba fungovat, je nutné, aby číslo síťovky bylo v záznamech správce sítě.

Co je DHCP DHCP server (Dynamic Host Configuration Protocol) slouží ke snadné Konfiguraci TCP/IP na počítačích v síti. Klientská stanice vyšle při startu operačního systému požadavek na konfiguraci, který je zachycen DHCP serverem. DHCP server vybere vhodné konfigurační parametry (tj. IP adresu s příslušnou maskou subsítě a další volitelné parametry — např. adresu výchozí brány, adresy DNS serverů, jméno domény apod.) a přidelí je klientské stanici. Veškeré parametry pro klienty se nastavují pouze centrálně na serveru — na jednotlivých stanicích stačí nastavit volbu, aby byly parametry TCP/IP konfigurovány automaticky z DHCP serveru. Toto je ve většině operačních systémů (např. Windows, Linux atd.) výchozí volba — na klientských stanicích pak není třeba nic nastavovat.

Co je DHCP DHCP server přiděluje klientům IP adresy z definovaného rozsahu, a to zpravidla na určitou dobu (tzv. dobu pronájmu, angl. lease time). Před uplynutím této doby musí klient požádat o prodloužení pronájmu, jinak bude po této době IP adresa považována za volnou a v případě nedostatku volných adres ji DHCP server přidělí jinému klientovi. Vše probíhá automaticky a pro uživatele zcela transparentně. V DHCP serveru mohou být rovněž definovány tzv. rezervace — tj. určitým klientům budou vždy přidělovány dané IP adresy. Adresa může být rezervována pro hardwarovou (MAC) adresu nebo jméno počítače. Tito klienti pak mají pevné IP adresy, které jsou konfigurovány automaticky.

Výhody DHCP Mezi hlavní výhody použití DHCP serveru patří výrazně nižší náročnost administrace (vše stačí nastavit pouze na serveru, není třeba konfigurovat jednotlivé stanice) a eliminace mnoha potenciálních chyb (např. přidělení téže IP adresy dvěma různým stanicím, chybné nastavení výchozí brány na některé stanici apod.).

Konfigurace

Zdroje seminar/reports/NFS/