SoSIReČR – analýza proveditelnosti Tomáš Skopal Martin Nečaský KSI MFF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Advertisements

Sociální sít informatiků v regionech ČR Martin Nečaský, Tomáš Skopal Dateso 2011, Písek
SoSIReČR Sociální síť informatiků v regionech České republiky
Sociální sítě.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Řízení přístupových práv uživatelů
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Mycroft Mind Sémantický a vizualizační engine nejen pro novou generaci eShopů InterSystems Sympozium
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
1 Informační systém autoservisu Softwarové inženýrství 2003.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Zavedení systému řízení pracovního výkonu provázaného do systému odměňování a vzdělávání zaměstnanců ministerstva, rozvoj manažerských dovedností Dodavatel:
Risk Analysis Consultants s.r.o
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Vyhledávání v multimediálních databázích Tomáš Skopal KSI MFF UK
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Akademická pracoviště a Ústřední knihovna FF MU Jednání o krátkodobé i dlouhodobé spolupráci a perspektivě.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Fakulta aplikované informatiky / Nad Stráněmi 4511 / Zlín 1.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Dobývání znalostí z databází znalosti
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Tradiční metodiky vývoje softwaru
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Martin Pešl, Martin Vrubel
Polytechnické vzdělávání v praxi
Busines Object Relation Modeling
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Institucionální akreditace
Monitor Object 1.
Transkript prezentace:

SoSIReČR – analýza proveditelnosti Tomáš Skopal Martin Nečaský KSI MFF UK

Oficiální zadání projektu podpora komunikace mezi informatiky poskytnout otevřené a heterogenní prostředí pro komunikaci  univerzit, fakult, kateder  výzkumných týmů  státní správy  firem

Jak uchopit oficiální zadání... oficiální zadání/cíle vágní  důraz na administrativní a personální agendu  výkazy + EU byrokracie další krok – analýza faktické proveditelnosti  zohlednění podmínek v rámci projektu – omezené zdroje

Analýza cílů projektu těžké identifikovat předem všechny možné typy účastníků, natož pak jejich požadavky  potřebujeme minimalistické řešení komunikaci těžko svázat nějakými pravidly implementovanými v informačním systému  potřebujeme flexibilní řešení

Analýza cílů projektu nelze tedy postupovat ve smyslu analýza  návrh  implementace  spuštění  na 99,9% povede k nezdaru celého projektu místo toho musíme maximálně iterovat, tj.  vytvořit základní komunikační sít  sledovat  vylepšovat iterace (=komunikace) je součástí cíle projektu  bez iterace to ani nejde, protože na konci projektu musíme prokázat komunikaci mezi X tisíci lidí

Analýza cílů projektu jsme informatici, ne sociologové  nebudeme tedy vytvářet modely komunikace ani schéma sítě (komunikace)  spíše jen vyhledávat typické vzorce chování uživatelů základní sítě a ty lépe podporovat

Požadavky na řešení vlastně potřebujeme sociální síť typu Facebook, LinkedIn,... proč nepoužít stávající síť?  potřebujeme přístup k našim datům  potřebujeme přístup k chování uživatelů (moderování)  stávající sítě jsou pro nás moc složité a svazující

Požadavky na řešení zhruba potřebujeme něco mezi Facebook a LinkedIn  LinkedIn je sociální sít pro profesionály, ale nemá rozšiřitelnost  Facebook má rozšiřitelnost ve smyslu budování nových aplikací – to je na nás trochu moc

Požadavky na řešení budeme řešit hlavně informatickou část, ne sociologickou  poskytneme infrastrukturu pro sociální síť a necháme jí žít vlastním životem (v rámci cíle, tj. komunikace mezi informatiky)

Role v síti koordinátor firmy koordinátor VŠ koordinátor věd. komunity koordinátor státní správa regionální koordinátoři uživatelé sítě primární úkol: P.R., budování portfolia uživatelů sekundární úkol: „inicializace“ sítě – zakládání tématických skupin a stimulace komunikace primární úkol: vlastní komunikace v síti sekundární úkol: P.R., zapojování dalších uživatelů

Příklad evoluce sítě regionální koordinátor pro VŠ regionální koordinátor pro firmy regionální koordinátor pro vědu člen vědecké rady fakulty ZY rozvrhář na katedře XY studijní plány pro IT RIV hodnocení informatiky jak podat EU grant vedoucí výzkumné skupiny ústavu AV šéf IT oddělení ve firmě ZX iniciativa za praktičtějsí absolventy IT demonstruj proti RVVI člen akademického senátu fakulty YZ student informatiky cvičení z PHP

konec ideové části začátek technické části

Základní Architektura datový model  profily (+blogy)  skupiny (+diskuzní fóra)  vztahy (linky) podpora pro  práva a role  anotace komponent datového modelu  budování pohledů na datový model

Základní Architektura Profile 1 Group AGroup B Profile 2 Profile 3 Práva a Role Anotace Pohledy

Základní Architektura profil  reprezentuje uživatele skupina  reprezentuje skupinu profilů  role profilů: administrátor skupiny,... vztah  reprezentuje libovolný vztah mezi dvěma profily/skupinami: profil-profil, skupina-skupina, profil-skupina

Základní Architektura již nyní dokážeme říci, že bude několik typů vztahů  profil patří do skupiny, profil spolupracuje s profilem, a možná i několik typů profilů a skupin  skupina: výzkumná skupina, instituce,...  profil: výzkumník, admin. pracovník,..

Základní Architektura Řešení 1:  klasický softwarově-inženýrský přístup objektově-orientovaný návrh typy pomocí dědičnosti  nejsme schopni všechny typy identifikovat předem a není to flexibilní

Základní Architektura Řešení 2:  typ jako anotace profilu, skupiny, vztahu uživatelem daný krátký řetezec (tag) specifikující příslušný profil, skupinu nebo vztah  jednoduché, flexibilní, rozšiřitelné  může výrazně zhoršit možnosti vyhledávání, přehlednost, výkon

Základní Architektura řešení 2 se i přesto zdá jako východisko  bude doplněno o prvky řešení 1 fixace typů na nejvyšší úrovni např. základní typy vztahů: profil patří do skupiny, profil/skupina spolupracuje s profilem/skupinou

Základní Architektura v rámci 2 musíme vyřešit  optimalizace uložení, vyhledávání a dotazování nad takto obecným datovým modelem není to klasický relační model jiné metody indexace  unifikace anotací  mechanismus rolí a práv  mechanismus pohledů (popis a vyhodnocování)

Základní Architektura zobecnění řešení 2 = sémantický web  nechceme jít tak daleko, ale můžeme se inspirovat  nebudeme mít (aspoň v počátečních fázích) žádné ontologie  pro sémantický web chybí infrastruktura

konec technické části první kroky MFF

První kroky MFF vytvoří jednoduchou webovou aplikaci pro vytváření profilů, skupin a vztahů + anotování  data budou vznikat od začátku  uživatelům by mohlo dojít, co chtějí  získáme požadavky na fixaci typů (podle častých anotací) pro zavedení prvků řešení 1