Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Revize Nového přístupu
Nová směrnice o energetické účinnosti
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Celní správa České republiky
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Nařízení o vzájemném uznávání a informační místo ProCoP Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT setkání
EURES – vaše práce v Evropě
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Cestovní kanceláře a agentury
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Paragrafované znění II
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Volný pohyb služeb.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Paragrafované znění II
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

Poskytování služeb na vnitřním trhu EU

Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu služeb. IV.Jednotná kontaktní místa. V.Přeshraniční poskytování služeb. VI.Administrativní spolupráce – IMI systém. VII.Stav implementace v ostatních členských státech.

I. Směrnice o službách na vnitřním trhu Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/123/ES o službách na vnitřním trhu služby tvoří 70% HDP Evropské unie jejich potenciál není dostatečně využit překážky jsou jak v rovině regulace, tak v rovině faktické (neznalost jazyka a právního prostředí v jiných členských státech) cíl = liberalizace evropského trhu se službami vztahuje se na širokou škálu činností poskytování služeb mimo působnost Směrnice stojí služby audiovizuální, zdravotnické, služby v oblasti dopravy, sociální služby, služby agentur práce, služby bezpečnostních agentur, hazardní hry, finanční služby a služby elektronických komunikací

II. Způsob implementace směrnice v ČR. Zákon č. 222/2009 Sb., o volném pohybu služeb obecné instituty tzv. rámcový zákon Zákon č. 223/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o volném pohybu služeb tzv. změnový zákon změny v 36 zákonech reflektuje výsledky tzv. screeningu – prověření sektorových zákonů, které upravují jednotlivé sektory služeb (prověřeno více než 300 zákonů) Platnost – červen 2009 Účinnost – Vyhláška č. 248/2009 Sb., kterou se stanoví seznam jednotných kontaktních míst

III. Přínosy Zákona o volném pohybu služeb Administrativní zjednodušení -předkládání dokumentů, uznávání dokumentů, znávání splnění požadavků, uznávání povinného pojištění -princip tzv. „Tichého souhlasu“ Jednotná kontaktní místa Přeshraniční poskytování služeb Administrativní spolupráce – IMI systém

IV. Jednotná kontaktní místa (JKM) informační místa pro podnikatele slouží k k vyřízení veškerých nezbytných formalit souvisejících se vstupem do podnikání obsahují informace: -o právních předpisech v oblasti služeb v ČR -o právních předpisech v oblasti služeb v jiných členských státech EU -o ochraně spotřebitele -o možnostech řešení sporů

IV. Jednotná kontaktní místa Účel JKM Informační část – obecné informace o povolovacích režimech (cca živnosti), informace o spotřebitelském právu, o možnosti řešení sporů, atd. Transakční část – odeslání žádosti příslušnému povolovacímu orgánu. Umístění JKM 15 fyzických JKM při obecních živnostenských úřadech v sídle krajů Elektronické JKM v rámci webového portálu

V. Přeshraniční poskytování služeb Princip přeshraničního poskytování služeb: Podnikatel může poskytovat své služby v jiném členském státě EU na základě oprávnění k podnikání vydaném jeho domovským úřadem, ovšem pouze dočasně a příležitostně. Pokud bude mít poskytování služby trvalý charakter, bude podnikatel nucen zažádat o vydání oprávnění k podnikání příslušný úřad státu, ve kterém hodlá svoje služby poskytovat. Termín dočasně a příležitostně se posuzuje individuálně s ohledem na povahu, dobu trvání, četnost, pravidelnost a nepřetržitost poskytování této služby.

VI. Administrativní spolupráce – IMI Systém Směrnice stanoví povinnost povolovacích a dozorových orgánů komunikovat spolu prostřednictvím tzv. IMI Systému vylepšený odstraní jazykové bariéry a neznalost struktury správních úřadů v ČR zaregistrováno cca 300 úřadů školení práce s IMI systémem potenciál i pro jiné sektory (dobrovolně v rámci uznávání profesních kvalifikací)

VII. Stav implementace v ostatních členských státech Horizontální legislativa: 20 států již přijalo 3 státy projednávají v parlamentech - Rakousko, Kypr, Lucembursko 2 členské státy stále pracují na návrhu – Irsko, Portugalsko Francie a Německo nevytváří horizontální legislativu Sektorová legislativa: 12 států již přijalo Německo, Itálie, Francie a Velká Británie dokončuje legislativní proces Rumunsko, Litva, Lotyšsko a Belgie projednávají v parlamentech Rakousko, Kypr, Řecko, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Slovinsko mají značné zpoždění

Děkuji za pozornost! Mgr. Michal Roubík Odbor vnitřního trhu a služeb EU