1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Advertisements

STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Nakladatelská licenční smlouva
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Mgr. Kateřina Slušná, advokátka
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Autorské právo v kostce
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
OMEZENÍ PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OBECNÁ VÝKLADOVÁ NORMA § 29 odst. 1 – omezení – tedy užití děl bez souhlasu a bezplatně - je možné jen § 29 odst. 1.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Právo duševního vlastnictví
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )  Právo výrobce zvukově obrazového záznamu (netv. § 79 a násl. )  Právo rozhlasového a televizního vysílatele k jeho vysílání (netvůrčí § 83 a násl. )  Právo nakladatele (netvůrčí, § 87 )

2 Umělecký výkon  Performativní umění ( prováděné, předváděné, přetvářené, manipulující )  Provedení uměleckého díla (zpěvem, tancem, interpretací hudby, pantomimou, přednesem ( =mluveným slovem… )  Individuální projev osobnosti  Povaha projevu je tvůrčí  Je ho schopna jen fyzická osoba  Umělecký výkon je i výkon artisty  Umělecký výkon není činnost modelky, modela

3 Práva výkonného umělce k jeho uměleckému výkonu  Je právo k výkonu herce, zpěváka, hudebníka, dirigenta…aj, osoby, která hraje, zpívá, recituje… a obecně živě provádí umělecké dílo (§67 AutZ)  Umělecké dílo je širší termín než autorské dílo –patří tam provedení i děl nechráněných AutZ  Chráněno je i provedení výtvoru tradiční lidové kultury ( domorodé¨kultury aj.)  Chráněn je i výkon artisty  Tvůrce uměleckého výkonu V.U. je (pouze) fyzická osoba  Umělecký vedoucí tělesa je (ze zákona) společný zástupce tělesa ( dispozitivní, být jím povinně nemusí )  Umělecký vedoucí není (ze zákona) dirigent, divadelní režisér a sólový umělec

4 Obsah práva výkonného umělce  Výlučná práva majetková  Výlučná práva osobnostní Nemohou za života umělce náležet nikomu jinému Nelze se jich vzdát  Majetková práva trvají 50 let od vytvoření výkonu, nebo 50 let od zveřejnění výkonu

5 Výlučná práva majetková V.U.  Užít umělecký výkon…  …v původní nebo zpracované (změněné) podobě ( třeba karikující parafrází)  Udělit oprávnění jinému k témuž  Užití u. výkonu je vysílání živého výkonu, rozmnožování zaznamenaného výkonu, rozšiřování pronájem a půjčování rozmnoženin, sdělování záznamu um. výkonu veřejnosti

6 Vznik práva k uměleckému výkonu  Toto právo vzniká okamžikem, kdy je dílo umělcem a jeho živým výkonem provedeno a je objektivně smysly vnímatelné.  Právo se vztahuje jak na úplný (dokončený) umělecký výkon, tak na jeho části, i na umělecký výkon zpracovaný ( např. do podoby dokumentu, který je sám o sobě dílem )  Prvním veřejným provedením (živým či ze záznamu) uměleckého výkonu dochází k jeho zveřejnění

7 Smluvní vztahy výkonných umělců  K užití svého výkonu jiným udělujě výk. umělec smlouvou (katalog způsobů užití § 71  Smlouva o provedení živého uměleckého výkonu je smlouvou o výkonu výkonného umělce ( právněteoreticky je o smlouvu o dílo, které je prováděno činností )  Sdělování zaznamenaného výkonu veřejnosti – vysíláním, promítáním v kině, přehráváním na diskotéce apod., je závislé na nosičích

8 Úplatná zákonná licence  Řeší § 72  Záznam výkonu v.u. na nosičích ke komerčním účelům, vysíláním, přenosem aj., je zpoplatněno  Toto právo umělec vykonává prostřednictvím kolektivního správce práv  Kdo užívá výkon způsobem dle §72 odst 1, je povinen uzavřít smlouvu s KSP  Právo na odměnu s užitím výkonu umělce pro vlast. potřebu: dle § 25 (odměna za kopii záznamu s výkonem umělce)

9 Volná užití, zákonné licence  Volné užití výkonu umělce : Za užití se nepovažuje užití pro osobní potřebu FO, není-li užití spojeno s hospodářským využitím výkonu.  BEZ POVINNOSTI PLACENÍ UMĚLCOVY ODMĚNY NAPŘ.:  Lze zhotovit záznam nebo „napodobeninu“ výkonu umělce  Lze užít výkon umělce k předvedení přístroje  Citace z výkonu umělce  Užít výkonu pro úřední nebo zpravodajské účely  Nepodstatné vedlejší užití výkonu  Licence pro zdravotně postižené,  Licence pro dočasné rozmnoženiny záznamu s výkonem umělce  Licence pro sociální zařízení

Ochrana práv výkonného umělce  Zde se uplatní §§ AutZ ( §71, použití úpravy hlavy I)  -neoprávněné užití, zásah do osobnostních a majetkových práv, odstranění následků zásahu do práv, poskytnutí zadostiučinění a vydání bezdůvodného obohacení 10