Databázové systémy Architektury DBS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj výpočetního modelu
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Úvod do počítačových sítí.  =spojení dvou a více počítačů za účelem sdílení informací a nebo zdrojů Mgr. Jiří Nálevka
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
Vytvořil: Robert Döring
Úvod do databází Databáze.
© 2010 IBM Corporation Stanislav Michelfeit, IBM IDC ČR, Služby – výzkum a výuka IT jako služba SSME - Service – Science, Management and Engineering =
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Databáze v IS Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Výpočetní modely - /zdroj Peterka/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Databáze.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Vývoj výpočetního modelu
Základy informatiky část 6
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-02.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Velké databáze High Performance Databases Miroslav Křipač Vývojový tým IS MU Služby počítačových sítí,
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Vypracoval / Roman Málek
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Přednášky z distribuovaných systémů
Přednášky z Distribuovaných systémů
Vytvořil: Robert Döring
Transkript prezentace:

Databázové systémy Architektury DBS

Architektury databázových systémů DBS zahrnuje dvě základní vrstvy: SŘBD – procesy na pozadí – backend - server – procesy realizující všechny základní funkce Aplikace – procesy na popředí – frontend - klient – aplikace využívající služeb SŘBD

Základ kooperace: Faktory ovlivňující architekturu - požadavky na interoperabilitu zdrojů - růst velikosti zdrojů - růst počtu klientů

Základ kooperace: Typy služeb v databázové technologii - prezentační služby – příjem vstupů, zobrazování výsledků - prezentační logika – řízení interakce (menu, obrazovek) - logika aplikace – operace realizující algoritmus aplikace - logika dat – podpora operací s daty (integritní omezení) - datové služby – akce s DB (definice, manipulace)

Typy architektur: Architektura typu „mainframe“ Systémy file-server Systémy klient-server Distribuované databázové systémy

Architektura typu „mainframe“ Je typická pro terminálovou síť, kdy se po síti přenáší vstupní údaje z terminálu na centrální počítač do příslušné aplikace, výstupy z této aplikace se přenáší na terminál.

Architektura file-server SŘBD a příslušné databázové aplikace jsou provozovány na jednotlivých počítačích, data jsou umístěna na file-serveru a mohou být sdílena . Souvisí zejména s rozšířením osobních počítačů a sítí LAN. Aby nedocházelo ke kolizím při přístupu více uživatelů k jedněm datům, musí SŘBD používat vhodný systém zamykání.

Architektura klient-server Je založena na lokální síti (LAN), PC a databázovém serveru. Na personálních počítačích běží klientská aplikace. Dotaz se předává pomocí jazyka SQL na databázový server, který jej vykoná a vrátí výsledky zpět na personální počítač. Architektura klient-server redukuje přenos dat po síti. Architektura klient-server může být: dvouvrstvá vícevrstvá

dvouvrstvá architektura

vícevrstvá architektura

Přínos vícevrstvé architektury - pružnější rozdělení práce - lze použít horizontální(více serverů) i vertikální(výkonnější server) škálování - aplikace mohou běžet na levnějších zařízeních - na klientských stanicích lze používat oblíbený prezentační software - standardizovaný přístup umožňuje zpřístupnit další zdroje - centralizace dat podporuje účinnější ochranu - u třívrstvé architektury centralizace údržby aplikace, možnost využití sdílených objektů (business objects) několika aplikacemi

Distribuované databázové systémy Distribuovaná databáze je množina databází, která je uložena na několika počítačích. Uživateli se však jeví jako jedna velká databáze. Klient Dotaz Odpověď Server Vzdálený dotaz a odpověď Databázový server 1 Databázový server 2

Výhody a nevýhody distribuovaných DBS Efektivita zpracování - data můžou být uložena blízko místa nejčastějšího používání Zvýšená dostupnost Vyšší výkonnost Rozšiřitelnost Nevýhody Složitost Distribuce řízení Bezpečnost

Požadavky na „ideální” DDBS uživateli se jeví distribuovaný systém přesně jako nedistribuovaný lokální autonomie nespoléhání se na centrální uzel nepřetržitá činnost nezávislost na umístění dat (transparentnost) nezávislost na fragmentaci nezávislost na replikaci dat distribuované zpracování dotazu distribuovaná správa transakcí nezávislost na HW, OS, SŘBD, komunikační síti

Některé problémy DDBS Správa systémového katalogu přenos v síti je pomalý ⇒ minimalizace počtu a objemu zpráv Zpracování dotazů - globální/lokální optimalizace Správa systémového katalogu Šíření aktualizace při replikaci - schéma s primární kopií, …

- schéma s primární kopií - nebezpečí globálního uváznutí Zotavení po chybách a poruchách – dvoufázový potvrzovací protokol (2PC) Souběžnost - schéma s primární kopií - nebezpečí globálního uváznutí

Architektura kompozitního DBS Kompozitní – logicky centralizované