Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
WEBOVÝ PORTÁL ÚSTECKÉHO KRAJE INVEST UK. Specializovaný webový portál Ústeckého kraje sloužící k prezentaci volných průmyslových ploch, hal a brownfieldů.
1 L R EGIONÁLNÍ SETKÁNÍ „ KLÍČOVÝCH HRÁČŮ “ PROJEKTU C HEM L OG T&T v rámci mezinárodní konference SpeedCHAIN 2013 Projektový partner č. 5 „Ústecký kraj“,
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Mechatronika v okresu Plzeň-sever (a nejen tam) Ing. Jiří Prantner, Klastr Mechatronika o.s., prezident Tel: Mail:
1 HLG Chemicals vysoká pracovní skupina o konkurenceschopnosti chemického průmyslu EU Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost Praha, 18. května 2011 Ladislav.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
European Urban Knowledge Network
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Strana 1 Příprava a implementace pilotního projektu Speed Chain 13. listopadu 2013 Dr. Ing. Jiří Došek, DEKRA Automobil, a.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ú S T E C K Ý K R A J Ing. Martin Pondělík Inovační ofenzíva tří zemí ČR, Německa a Polska – Internetový portál 3-CIP.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Aktivní inovační podpora malých a středních firem v koridoru od Baltického po Středozemní moře.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
ICHNOS Plus – INTERREG 4C Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Zkušenosti s internacionalizací klastrů v projektu Clusters Cord 23. října 2012 Dana Krejsová, RRA ÚK. This project is implemented through the Central.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Význam projektu ChemMultimodal pro Ústecký kraj
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Význam projektu ChemMultimodal pro Ústecký kraj
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Závěrečná konference projektu
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Představení aktivit Krajského úřadu (odboru regionálního rozvoje) týkajících se VVI Ústí nad Labem.
Komunitární program PROGRESS
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
Transkript prezentace:

Zlepšení inovační kapacity v evropských chemických klastrech posílení možností a příležitostí pro vznik klastrů v chemickém průmyslu na území střední a východní Evropy. Trvání:01/2010 – 12/2012 Celkový rozpočet:€ Podíl ERDF:€ Ministry of Economy, Medium-sized Businesses and Energy, North Rhine- Westphalia (DE) 3 Regional Development Agency of Asturias (ES) 4 Mazowieckie Voivodeship (PL) 5 Ústí Region (CZ) 6 Cheshire West and Chester (UK) 7 Province of Novara (IT) 8 Province of Limburg (NL) 9 Tees Valley Joint Strategy Unit (UK) 10 Development Company Brunsbuettel (DE)

Ústecký Kraj region chemie – tradice - klastr

Cíl : Porovnat klastrovou aktivitu a vývoj v partnerských regionech. Zahájit diskuzi podněcující výměnu zkušeností a vzájemného učení. Identifikovat témata pro spolupráci Příprava pilotních akcí Obsah studie Popis chemického průmyslu Popis chemického průmyslu – Kvantitativní popis vývoje za posledních 5-6 let - Shromáždění a porovnání statistických údajů Analýza chemických klastrů Analýza chemických klastrů - Popis chem. klastrů (organizace, členové, aktivity) - Popis inovačního zaměření a integrace do sítí. Potřeby pro akce a budoucí potenciál – Popis potřebných opatření pro další rozvoj klastrů, posílení spolupráce s ostatními průmyslovými uskupeními i na evropské úrovni. Srovnávací studie

Pilotní Akce Zlepšení inovačních kapacit chemických podniků rozvíjením chemických parků v roli znalostních center (Knowledge Sites) Výměna zkušeností z osvědčených postupů („best-practice“) řešení pro usídlení výzkumných infrastruktur do chemických parků a rozvoj inovačních služeb pro malé a střední podniky. Lepší integrace chemických podniků ve smyslu rozvoje inovační kapacity ve spolupráci s regionálními subjekty výzkumu, vývoje a odborného školství.

Plastikářský klastr 0/0 Zdroj: CzechInvest

Schopný manažer, odborník a znalec regionu, s kontakty na firmy… Vymezení plánu a zaměření klastru. Jasný výsledek s kratším časovým horizontem, benefit pro zůčastněné (např.společný, výhodnější nákup energie, surovin) společný výzkum a vzdělávání odborníků (generační výměna) propagace chemie jako nezbytné složky moderního života zvládnutí administrativy v rámci systému REACH, společné prosazování zájmů jednotlivých zúčastněných na různých úrovních. Předpoklady, výhody a mechanismus vzniku klastru

Příklady zdrojů financováníklastrů Příklady zdrojů financování klastrů Regionální Veřejné financování z One north east a členské poplatky start 80% veřejných finančních prostředků, v současné době 40%, od roku % Regionální veřejné financování z rozvojové agentury NWDA a členské příspěvky NOVARA Regionální program financování inovací; roční rozpočet je € 8,566,200. Celkem ERDF příspěvek € 4,320,180, členský poplatek 500 € Vnitrostátní veřejné finanční prostředky: 3 roky 750,000 Euro 75% veřejnosti, snížení na 65% financování z veřejných prostředků

Vývoj,výzkum Biotechnologie Kompozitní materiály, pryskyřice Oblasti anorganické chemie Vybavení laboratoří (analytické přístroje) Školství- odborný personál, popularizace chemie Společné prosazování potřebných studijních oborů směrem k Ministerstvu školství. Výchova a následné zapojení nových odborníků do praxe. Popularizace oboru chemie na školách v dotčeném regionu (exkurze, přednášky atd.) Podnikový management Společný, výhodnější nákup surovin, nebo energie REACH Prosazování společných zájmů směrem k institucím státní správy Klastr: Podnik Škola, univerzita Výzkumný ústav atd.

Kontakty: Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor strategie přípravy a realizace projektů KÚÚK Dalibor Špotáktel.: Ing.Jan Plesartel.: Ing.Bc.Ladislav Knespltel.: Ing.Jan Sixta CSc.tel.: Velká Hradební 3118/ Ústí nad Labem SusChem Česká republika – Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii Ing.Jiří Reiss, CSc., MBAtel.: Dělnická Praha 7