Reforma společné zemědělské politiky po roce 2014 a její nastavení v ČR z pohledu ZS ČR Ing. Martin Pýcha Zemědělský svaz ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
BSP Kick off meeting, June 16 03
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Agrofórum 2012 přímé platby po roce 2013
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Chronologie vývoje nové SZP v období
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Zásady správné zemědělské praxe
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Strukturální politika
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Reforma společné zemědělské politiky po roce 2014 a její nastavení v ČR z pohledu ZS ČR Ing. Martin Pýcha Zemědělský svaz ČR

1. Pilíř SZP - přímé platby

SZP – Přímé platby 1.Zastropování přímých plateb  Nesouhlasíme,  Zmírnění dopadů - odpočtem mezd včetně sociálního a zdravotního pojištění a teprve zůstatek krácen, Otázka - co je holding řízený jedním zemědělcem (problém vlastnického propojení subjektů)? Definice: „zemědělským podnikem“ se rozumí soubor všech produkčních jednotek využívaných k zemědělské činnosti a spravovaných zemědělcem, které se nacházejí na území stejného členského státu. Definice: „zemědělcem“ se rozumí fyzická nebo právnická osoba či skupina fyzických nebo právnických osob, bez ohledu na právní formu skupiny a jejích členů podle vnitrostátních právních předpisů, jejíž zemědělský podnik se nachází na území Unie podle článku 52 smlouvy o Evropské unii ve spojení s články 349 a 355 Smlouvy o fungování Evropské unie a která vykonává zemědělskou činnost

SZP – Přímé platby 2. Greening  Ozelenění je povinné a proto při nesplnění podmínek – riziko ztráty nároku na jakékoliv PP? x Dobrovolnost ozelenění (tzn. nebude pouze vyplacena 30% část PP).  Krácené prostředky se budou vracet do Bruselu? - Změna nastavení – snížit rozměr 7% a možnost alternativního zacílení – např. plnění prostřednictvím víceletých pícnin na o.p., apod.

SZP – Přímé platby 3. SAPS vs. SPS vs. platební nároky  Podpora ukončení současných plateb SAPS i SPS k  Stále není zcela zřejmé, zda bude pro ČR výhodnější zachování stávajícího principu SAPS, nebo zda přikročit k systému „nároků“.  Stejný systém v celé EU (ČR SAPS x zbytek EU PN – tlak na prodej půdy, cenu půdy a nájem). SAPSPlatební nároky Pružnost, jednoduchost, administrativní nenáročnost Administrativně náročnější a nákladnější Využití stávajícího systému – nižší nákladyNárok pouze ten kdo žádal v roce 2011 Bude každoročně z národní obálky vytvářena národní rezerva ve výši 3% - pro mladé začínající farmáře Hrozba nevyužívané půdy (zánik nároku po dvou letech) a vracení peněz do Bruselu

SZP – Přímé platby 4. Couplované platby Citlivé komodity Nutnost rozšířit o více než 10% nebo vyčlenit cukrovku (zachovat systém kvót u cukrovky) Zrušení cukerní kvóty a cukerní platby v roce 2015: -Schází možnost zvýšené couplované platby ve výši 5% z PP -Vepřové maso a drůbež Definice aktivního farmáře  Roční částka přímých plateb musí být vyšší než 5% všech příjmů z nezemědělských činností  Vyloučení části podniků z podpor PP.  Jak se budou posuzovat tržby z BPS?  Kam budou nasměrovány peníze z krácených přímých plateb?

SZP – Přímé platby 5. Zrušení mléčných kvót Riziko zvýšení dovozů mléčných výrobků  navýšení produkce do 3 let o 20 až 30 %  pokles ceny

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova v ČR Zastoupení jednotlivých os v Programech rozvoje venkova – příspěvek EAFRD EU-27EU-15EU-12ČR Osa 134 %31 %39 %22 % Osa 244 %50 %34 %55 % Osa 314 %10 %20 %17 % Leader6 %7 %4 %5 % Technická pomoc2 % 3 %1 % Pokles zemědělské produkce Růst agrárních dovozů především výrobků s vyšší přidanou hodnotou Zadluženost = Cizí zdroje/vlastní kapitál ve výši 29,3 % (8. místo v EU). Kapitálová vybavenost (20. místo v EU). Rostoucí rozdíl mezd v zem. a národním hospodářstvím a horšující se věková struktura prac. v zemědělství (45 % pracovníků ve věkové skupině 45 – 59 let, 10 % ve skupině 60 let a více).

SZP – Program rozvoje venkova Obhajoba zdrojů PRV (nyní 167% EU27 – vyhovuje nám výpočet historické částky z 50%, druhá část by se měla vyjednat alespoň z 80% druhé poloviny). Posílit investice na modernizaci zemědělských a potravinářských podniků. Přehodnocení počtu programů v II. pilíři pro úspory na jejich vyhodnocování a administraci (PUZČ). Podpora dotací pojištění zemědělských komodit do 50% plateb - nevyřazovat velké podniky. Podporu slučování odbytových organizací (vyšší podíl na národním trhu). U podpory ekologického zemědělství odlišit skutečnou výrobu biopotravin od ekologické údržby krajiny.. AEO – posílit potenciál opatření na orné půdě – zejména využít greeningu jako baseline a vystavět na něm jednoduchá opatření jdoucí nad jeho rámec v obdobné logice.

SZP – Program rozvoje venkova LFA – obhájit jejich rozsah ve stávajícím rozměru, platit pouze z II.pilíře. -Zavádění degresity LFA plateb!!! -Prosazovat rozšíření LFA – S o suché oblasti a těžkou půdu. -Citlivá otázka plateb na veškerou zem. půdu – předpokládaný pokles podpor na travní porosty. -Je třeba hledat vyvážený model toku podpor do sektoru masného i mléčného skotu.

Co říci závěrem?  Potřebujeme takový systém PP, aby:  Nediskriminoval žádnou skupinu podnikatelů (malí x velcí)  Podporoval zemědělskou produkci (tím i zaměstnanosti)  Nevytvářel nadbytečnou administrativní a ekonomickou zátěž (např. vlivem nadměrných environmentálních povinností).  Potřebujeme takový PRV, aby:  Podporoval konkurenceschopnost zemědělců ale i potravinářů, (především podporou investic a sdružování do odbytových družstev)  Změnou nastavení podpory v LFA nedošlo k likvidaci zemědělců,  Lepší spolupráci zemědělců a potravinářů se školami, výzkumnými ústavy (inovace, výchova nové generace),  Nastavení takových AEO opatření aby zohledňovala nejen OŽP ale i produkční roli zemědělců  Potřebujeme politickou podporu (vláda, MZe, kraje, obce).

Děkuji za pozornost.