DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce Co nabízíme ve šk. roce MATEMATIKA Kroužek matematických.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Volnočasové a sportovní aktivity studentů OA pro TP
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Mimořádně nadaní.
Sdružená/komunitní škola brno
PERUN Péče Rozvoj a Uplatnění Nadání Návrh systémových opatření a verifikace základních prvků národního systému provyhledávání, rozvoj a uplatnění nadaných.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Pojďme spolu objevovat skryté talenty Vašich dětí
Schopnosti, nadání a talent
Základní škola, Praha 2, Londýnská 34
název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Gymnázium Děčín. StudentUčitelé Škola Rodiče ŠkolaRodiče Student.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdravá škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Matematika v předškolním vzdělávání
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Péče o žáky a studenty mimořádně nadané Praxe ve školní psychologii Michaela Širůčková.
PŘÍPRAVA UČITELŮ NA VEDENÍ ŽÁKŮ K SAMOSTATNOSTI A TVOŘIVOSTI Eva Mráziková Optometrie, 2010.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Inkluzivní vzdělávání – problémy, otázky
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Péče o žáky a studenty mimořádně nadané Praxe ve školní psychologii Michaela Širůčková.
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Projekt „Cestička k úspěchu“ město Šumperk Partnerství Comenius Regio město Prievidza
Centrum Masarykovy univerzity pro nadané děti v JM kraji Šárka Portešová.
PhDr. Jitka Fořtíková, Ph.D. předsedkyně Centra nadání tel.: , Šumperk.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
TVOŘIVĚ DO SVĚTA - vzdělávací program, který je alternativou klasickému pojetí vyučovacího procesu - Základní škola a mateřská škola Třinec, Kaštanová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
9. Tvorba individuálního plánu
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Inteligence,tvořivost, paměť
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Čtenářsky podnětné prostředí
9. Tvorba individuálního plánu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Komunikace učitele se žáky
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
Centrum kolegiální podpory CKP
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DĚTI S NADÁNÍM

NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové (jazykové, matematické, vědecké, technické)  jednotlivé typy nadání se mohou u jednoho člověka překrývat

NADÁNÍ  nadání u dětí je často vnímáno jako rychlejší vývoj v porovnání s jejich vrstevníky  můžeme ho také chápat jako existenci vnitřních podmínek pro dosahování vynikajících výsledků v činnosti  rozlišujeme: nadaní mimořádně nadaní

MIMOŘÁDNÉ NADÁNÍ  předčasný vývin např. v matematice, přírodních vědách, jazyce, historii apod.  široké spektrum zájmů  bohatá slovní zásoba  časné čtenářství  zájem o náročná témata z filozofie, etiky, náboženství a zájem o nich diskutovat  bohatá fantazie a představivost, velké množství originálních nápadů  originalita při řešení úloh různého typu a snaha najít více řešení  emocionální citlivost a zranitelnost  dobré analyticko-syntetické a logicko-algoritmické myšlení  kreativní myšlení  je nervózní, když mu tempo práce ve třídě připadá nedostatečně aktivní

NADANÉ DÍTĚ VE ŠKOLE  má jiné vzdělávací potřeby  potřebuje stále nové, náročnější a podnětné informace  potřebuje rozšiřující a obohacující učivo, náročnější učební materiály  mívá vyšší pracovní tempo  má potřebu řešit úkoly různými způsoby a vlastními postupy, vyhledává úlohy různého typu a náročnosti  potřebuje podporu originálního myšlení a podporu odvahy klást otázky  často bývá unavené jen z emocionální zátěže, ne z intelektové  mívá výbornou paměť

TYPY NADANÝCH DĚTÍ  úspěšný  tvořivý  skrytý  odpadlík  dvakrát výjimečný  autonomní

MOŽNOSTI EDUKACE  školy pro nadané děti některé ZŠ gymnázia  základní školy akcelerace diferenciace  3M

PŘEDSUDKY  nadaní nemohou mít žádné problémy  často jsou jim přisuzovány negativní osobností charakteristiky  nadané děti mají nadané rodiče  nadané děti by měly mít stejné podmínky jako ostatní děti, není dobré jim věnovat větší pozornost

LEGISLATIVA  VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných  Charta práv nadaného dítěte