Brebtavost - Breptavost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Advertisements

MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Řeč, jazyk, mluva.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Komunikační dovednosti
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Speciální péče na naší škole
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Narušená komunikační schopnost
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Kognitivní rehabilitace
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
v pedagogické diagnostice
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Příčiny SPU.
Poruchy rezonance hlasu a řeči
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Alternativní a augmentativní komunikace
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ.
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Diagnostika a reedukace
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Vliv poruch plynulosti řeči, zejména breptavosti, na fungování rodiny
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
centrální porucha zpracování řečového signálu
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Kognitivní procesy Jejich vliv na chování a jednání člověka.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
K OMUNIKACE - DIAGNOSTIKA Zimní semestr. K OMUNIKACE Znamená výměnu informací, tj. předávání, zpracování a předávání informací Zahrnuje nejen komunikaci.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
,,BROUSÍME SI JAZÝČEK S EMILKOU A EMILEM“
Diagnostika analýza symptomů koktavosti
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Didaktické prostředky
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Logopedická péče o dospělé osoby se SPŘ
Sociologie pro SPP/SPR
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Speciálně pedagogická diagnostika
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska foneticko-fonologické roviny
Kognitivní rehabilitace
Logopedie Zdravotnický obor, zabývající se fyziologií a patologií mezilidské komunikace (rozvoj různých forem komunikace, výzkum, diagnostika, terapie,
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Narušená komunikační schopnost
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Brebtavost - Breptavost Poruchy plynulosti a tempa řeči

Terminologické vymezení brebtavosti Dg. dle MKN F 98.6 Breptavost (battarismus, paraphrasia praeceps, tachyfemie, tumultus sermonis). Vývojová, patologická odchylka plynulosti mluvy, mezi různými příznaky je charakteristická obvykle překotnost tempa řeči (akcelerace intraverbální, i interverbální, jehož důsledkem je vynechávání slabik, přeříkávání, opakování slabik, dochází k deformaci obsahu výpovědi, vybočení od tématu, vynechání podstatných informací, absence sémantické koheze. Je postižena prozodie, přízvuk a tempo řeči – modulační faktory řeči.

Člověk s brebtavostí Etiologie brebtavosti Příznaky brebtavosti celkové: chování, motorika,vlohy, inteligence,vnímání své brebtavosti Příznaky brebtavosti na řeči: dýchání, fonace, artikulace, propulse, redukce, tempo, modulační faktory, brebtavost a psaní, brebtavost=konflikt řeči a myšlení

Klasické techniky terapie Výchova ke klidnému soustředění při myšlení a řeči. Výchova sluchové pozornosti, rozlišování zvuků, zpěvná a muzikální výchova. Přesvědčit brebtavého, že jeho řeč působí na poslouchajícího nepříznivým dojmem- konfrontace s audio/videonahrávkou. Nacvičování myšlenkových a mluvních pauz.

Techniky terapie Úprava artikulace vokalizováním a zvětšováním čelistního úhlu. Rytmizace při čtení, recitace: pohybová, mimická, pantomimická, čtení rytmických textů – říkadla, verše. Výchova řeči = výchova celé osobnosti. V případě hypofunkce nebo neobratnosti artikulační motoriky – myofunkční terapie v plném rozsahu.

Stabilizace správného tempa řeči Srovnávání audio/videozáznamů správné a brebtavé řeči Slabikování Spolučtení Čtení se stíněním Čtení zprava doleva Současné čtení a psaní Asociační řečová cvičení, rozvoj vyjadřovacích dovedností Zlepšování koncentrace pozornosti při mluvení

Komplementární metody Motivace klienta (hodnota, dovednost, služba) Práce s různými úrovněmi interpersonální komunikace Stabilizace pozitivních výsledků terapie Zlepšování organizace a koheze výpovědi klienta s brebtavostí (slovní myšlení, rétorika, slovní sdělování)

Techniky slovního myšlení Osoby s brebtavostí se musejí pečlivě soustředit na každou součást procesu myšlení a sdělování. Metoda 5-6 klobouků (barva odpovídá způsobu myšlení): bílý klobouk-fakta, čísla, údaje, červený klobouk – emoce, pocity, předtuchy, intuice, černý klobouk – opatrnost, hodnocení upřímnosti,naplnění předpovědi, vymýšlení faktů, žlutý klobouk – přednosti, zisk,úspory, zelený klobouk – zkoumání, hledání, návrhy, nápady Pomyslným nasazením klobouku se klient koncentruje na určitý typ myšlení-zlepšuje koncentraci myšlení, zlepšuje techniky myšlení.

Techniky rétoriky Věcnost Jasnost Názornost Uvědomění si cíle Stupňování dojmu Reprodukce Závěr Zahuštění obsahu Zkratkovitost Humor, důvtip, ironie Cvičení: písemné, pohádky, povídky, srovnávání, kritika, rozvíjení výpovědí, aktivní naslouchání, filtrování …

Prognóza Závisí na věku, způsobu výchovy, na součinnosti odborníka a rodiny… U dospělých prognóza neurčitá… Chybou je krátkodobá odborná péče

Prevence Klidná vyvážená výchova Sebekontrola