OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Vliv hluku na lidské zdraví
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Zvukové jevy-akustika
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
O základních principech
VLASTNOSTI ZVUKU.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
LIDSKÝ HLAS Hlasová hygiena.
Akustika Jana Prehradná 4.C.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
Akustika 4 (Hlasitost).
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
Vypracoval: Karel Koudela
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Audio Josefína Čadská 4.A.
Zvuková stránka jazyka
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Optické kabely.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 17. Zvukové vlnění KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Dýchací soustava.
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Akustika.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Smyslové orgány.
PaedDr. Jozef Beňuška
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

ZÁKLADY FYZIOLOGICKÉ A HUDEBNÍ AKUSTIKY, OCHRANA PŘED ŠKODLIVÝMI ÚČINKY

OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA Jaké vlastnosti má zvuk? Jak je charakterizován relativní a základní tón? Jak se vypočítá intenzita zvuku? Jak je charakterizována hladina intenzity zvuku? Jakou hodnotu má práh slyšení a práh bolesti?

ZÁKLADY FYZIOLOGICKÉ AKUSTIKY Lidský hlas je tvořený v hrtanu mezi dvěma hlasovými vazy – hlasivkami. Proud vzduchu z plic rozechvívá hlasivky. Tóny jsou zesilovány rezonancí dutiny ústní, hrudní a nosohltanové. Lidský sluchový orgán se skládá z ucha vnějšího, středního a vnitřního. Vnější ucho zachycuje zvukové vlny. Střední ucho má funkci snižování výchylky amplitudy a dovedení k systému vnitřního zvuku. Vnitřní ucho, jenž je vyplněno kapalinou, je samotný sluchový orgán a obsahuje sluchové buňky.

HUDEBNÍ AKUSTIKA Lidské ucho vnímá poměr dvou absolutních výšek jako hudební interval. Základním intervalem je oktáva. Oktáva je interval mezi dvěma tóny s poměrem frekvencí 2:1. Intervaly po malou tercii jsou libozvučné – konsonantní. Další intervaly jsou nelibozvuční – disonantní. INTERVAL POMĚR FREKVENCE Oktáva 2:1 Kvinta 3:2 Kvarta 4:3 Velká tercie 5:4 Malá tercie 6:5 Velký celý tón 9:8 Malý celý tón 10:9 Velký půltón 16:15 Malý půltón 25:24

OCHRANA PŘED ŠKODLIVÝMI VLIVY Trvalé působení zvuku na sluchový orgán může poškodit: sluch, nervovou soustavu, výkon. Při pobytu v prostředí s hlučností vyšší než 70 dB dochází k poškození zdraví: zvýšená únava, snížená pozornost, zpomalení reakcí, bolestem hlavy, nevolnostem. PRVOŘADÝM ÚKOLEM JE TEDY OMEZENÍ HLUKU!

VLNOVÁ OPTIKA

OPTIKA Optika je věda, která se zabývá: Optika se dělí na: optickým zářením – zejména světlem, zákonitostmi šíření, fyzikálními ději při vzájemné interferenci optického záření a látky. Optika se dělí na: vlnovou optiku, geometrickou optiku, kvantovou optiku.

VLNOVÁ OPTIKA Studuje šíření optického záření, vychází z vlnové podstaty, zabývá se vlnovými jevy – interferencí, ohybem světla, dále studuje odraz, lom a disperzi z vlnového hlediska.