Informační a komunikační technologie 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Informační a komunikační technologie ročník Základy focení – základní pojmy Bohumil Bareš.
HW – Kabely a konektory Název školy
Webkamera A její využití.
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tato prezentace byla vytvořena
Záznamová média.
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
PC komponenty.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Multimédia ve vzdělávání VIDEO Litomyšl.
Technické údaje. * Při výběru fotoaparátu máme možnost volit mezi velkým množstvím přístrojů. * Vodítkem při výběru toho pravého mohou být kromě ceny.
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Digitální videokamery
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťová média.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Přehled a parametry digitálních fotoaparátů
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Digitální fotoaparáty
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronika Reprodukce barevného obrazu EL29 Ing. Ludmila Nevařilová ELEKTROTECHNIKA.
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Vývoj technických prostředků záznamu a zpracování videa
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Videokamera Bohumil Bareš.
Optická média.
MÉDIA.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Digitální Fotoaparát Kodak EasyShare C1013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁTY
Multimédia Žlutířová Eva.
HARDWARE.
Špionážní kamera v propisce. Nová Originální Špionážní kamera skrytá v propisce a flashdisk 4GB v jednom s 30 FPS ( obrázků za sekundu ) + webkamera Využití:
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Kamera Videokamera videokamera je elektronické zařízení, sloužící k zachycení pohyblivého obrazu a synchronního zvuku. První digitální videokameru sestrojil.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Periferní zařízení počítače - opakování
PC základní jednotka.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie 8. ročník Videokamera Bohumil Bareš

Popis Videokamera je elektronické zařízení, sloužící k zachycení pohyblivého obrazu a synchronního zvuku Data se ukládají u digitálních videokamer Videokazety Paměťové karty (nejčastěji SDHC, xD) Disky (DVD-R, DVD-RAM) průměru 8 cm Pevné disky (HD nebo SSD) Bez úložného média – určené pro (bezdrátový) přenos obrazového signálu

Rozdělení videokamer dle uživatelů Profesionální – používají je velké televizní kanály a firmy natáčejícíreklamu. Finančně jsou velmi nákladné – vyrábí se v malých sériích Studiové – určené do televizních studií, montované do pojízdných studiových stativů s integrovanými monitory a interkomem ze střihového pracoviště, konstrukce nepočítá s bateriemi ale síťovým přívodem, vyznačují se vysokou kvalitou obrazu a vyšší minimální vzdáleností zaostření; mohou být spojeny s teleprompterem Přenosné (očka) Poloprofesionální – obecní televize, živnostníci (natáčející svatby apod.), velká studia – jako levnější (a postačující) variantu profitechniky pro práci v terénu; mohou mít vyměnitelné objektivy s manuálním ostřícím a/nebo clonícím prstencem; mají externí mikrofon a současně umožňují externí zvukový vstup; široké možnosti nastavení, mj. např. integrovaný šedý filtr

Amatérské – též zvané handheldy pro své malé rozměry a možnost držení za poutko v jedné ruce, určené široké veřejnosti, cenově dostupné, kompaktní konstrukce, neměnitelné objektivy, nižší kvalita obrazu i zvuku v porovnání s profesionálními kamerami Speciální Průmyslové – prvek tzv. CCTV, značná část jen v černobílé, vysoká citlivost, operativní i v noci, konstrukce na zdi a stropy budov a místností, často s možností řízení na dálku; lepší typy vybaveny i snímáním v infračerveném spektru Outdoorové – miniaturní rozměry (asi o velikosti menší baterky), zpravidla široký pozorovací úhel, vysoká odolnost, často vodotěsné, prodávané v setu s úchyty na helmu, na řídítka horského kola, motocyklu nebo čtyřkolky; minimum ovládacích prvků, absence manuálního režimu, který nahrazuje automatické řízení expozice Do automobilu – začaly se prodávat v posledních několika letech, inzerované jako „svědek“ případných dopravních nehod nebo sporných situací; předtím existovaly instalace do policejních vozů, které měly dva režimy záznamu – úsporný a intenzivní Špionážní – po éře Studené války se nyní prodávají jako gadgets v různých provedeních, např. zabudované do maket předmětů, přívěsků, zapalovačů, propisek apod. Většinou nahrávají v nízké kvalitě, často bez zvuku a v širokoúhlém zobrazení, s minimálními nebo žádnými možnostmi nastavení. Kamerové sondy – pro ad hoc aplikace, mezi mnoha například pro průzkumné roboty nebo nitrotělní sondy při náročných operacích.

PRINCIP SNÍMÁNÍ OBRAZU Zjednodušeně –světlo odražené od snímaného objektu prochází objektivem a přes soustavu zrcadel dopadá na světlocitlivý snímací čip. Tam je přeměněno na elektrický proud, který elektronika kamery zpracuje na: Digitální obraz - soustavu jedniček a nul, z které po složení vyjde některý z digitálních formátů. Data na nepáskových médiích bývají většinou ukládána v komprimované ztrátové formě (MPEG- 4) stylem co záběr, to soubor.

V dnešní době se setkáme hlavně se snímači obrazu CCD a CMOS V dnešní době se setkáme hlavně se snímači obrazu CCD a CMOS. CCD je oproti CMOS poměrně nová technologie, mezi jejíž výhody patří nižší výrobní cena a použití nižšího provozního napětí. Tyto snímače ale většinou nedosahují kvalit CMOS. V amatérských CCD videokamerách se setkáme obvykle s jediným snímačem, na jehož pixelech jsou naneseny filtry, které propouští jen jednotlivé RGB kanály. U poloprofesionálních kamer se používají snímače tři, obraz je cestou rozložen soustavou polopropustných zrcadel nebo hranolem na jednotlivé složky, ze kterých každá barva RGB dopadne na jiný snímač. První digitální videokameru sestrojil v prosinci 1975 Steve Sassion, pracující ve firmě Kodak.

Full HD kamery Full HD kamery jsou digitální kamery využívající obvykle záznamové médium SSD nebo flash disků. Umožňují nahrávat video ve vysoké kvalitě full HD (high definition) s rozlišením 1080p (1920×1080px). Tyto kamery se díky vývoji technologií a miniaturizaci stávají dostupné pro všechny typy uživatelů. Proto se Full HD kamery používají v profesionální filmařině, záznamy dovolených, adrenalinové sporty (speciální typ minikamery), záznamové zařízení v automobilech, záznam pro potřeby policie, celní správy jako důkazní materiál

Seznam literatury -http://cs.wikipedia.org/wiki