Návrh a realizace autonomního robota Jan Čermák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení výtahu po AS-i sběrnici
Advertisements

Fyzika Elektřina v autě.
1. samostatná práce 9.B ZŠ Komenského 2 Žďár nad Sázavou
ProBot © Ondřej Staněk.
VÍTKOVICKÁ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A GYMNÁZIUM
Robotika a Roboti.
Začínáme s LEGO MindStorms
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Prezentace k obhajobě bakalářské práce
Radiofrekvenční řízení budov
Rozhraní PC.
Elektrotechnika Automatizační technika
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Informatika pro 5. ročník
Jaroslav Páral Středoškolská odborná činnost ŘÍDÍCÍ PULT PRO PŘESNÉ OVLÁDÁNÍ ROBOTA.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
AUTOMATIZACE - ÚVOD (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Vedoucí práce: ing. Tomáš Florián
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Autor práce: Bc. Jan Húsek Vedoucí práce: Ing. Pavel Hanák
Robotika a historie informatiky
Autonomní robot ovládaný pomocí Bluetooth
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Orientace robotického systému v pracovním prostoru pomocí optických senzorů. Autor práce: Tomáš Baďura Vedoucí práce: Dr. Ing. Radovan Kukla.
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
Nesinusové oscilátory s klopnými obvody
Světelná technika Automatizace světla.
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Úloha č. 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 4 Ovládání motoru pomocí detekce zvuku a ultrazvuku Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Úloha 2 Zabezpečení prostoru pomocí detekce zvuku. Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
Úloha 2 Rozpoznání vzdálenosti pomocí ultrazvuku na vstupu mikropočítače Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Vzorová úloha 5 Ultrazvukový senzor, tlačítko a motor řízený mikropočítačem Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Štěpán Janás 2013.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Cyklovače, ostřikovače Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Stírače Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
2 MOŽNOSTI AKTUALNÍ NABÍDKAPROBLÉM Ovládání odsavače přes varnou desku Propojení není automatické Propojení odsavače a varné desky s omezenými funkcemi.
1.7 Zdroje. zdroje  základní funkce převod vstupního střídavého napětí na stejnosměrné  +3.3 V  +- 5V  V generovat signály  Power Good – povoluje.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Výkonové jističe nízkého napětí
Radiofrekvenční řízení budov
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Zapnutí a vypnutí počítače
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
AUTOMATICKÉ ZAPÍNANÍ SVĚTEL MOTOROVOVÉHO VOZIDLA
Digitální učební materiál
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Středoškolská odborná činnost
Mgr. Miroslava Telingerová
Geometrie řízení a uložení kol.
Jízdní stabilita silničních automobilů.
Transkript prezentace:

Návrh a realizace autonomního robota Jan Čermák

Cíle projektu Navrhnout, zkonstruovat, naprogramovat robota, který se dostane ven z bludiště. Řešil jsem problematiku zatáček v bludišti, jak zatočí a následně pokračuje v jízdě, dokud nedojede k další, a stále dokola, popřípadě pokud se vzdálí od stěny, aby se dokázal vrátit. Princip: Robot jede dopředu, pouze pokud má z levé i pravé strany stěnu. Pokud senzor na jedné straně přestane snímat, pro robota je to signál, že na té straně je zatáčka. Robot to vyhodnotí a zatočí na tu stranu. Jestliže robot dojede k překážce, která je před ním, přední senzor začne snímat, robot to vyhodnotí a začne couvat.

Historie robotiky Rok 1920- poprvé použito slovo robot Karlem Čapkem ve hře R.U.R. Issac Asimov- jako první použil slovo robotika roku 1941 Definoval tři základní zákony robotiky 1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Vše zatím použito jen v sci-fi knihách a filmech, protože není vynalezena technologie, která by umožňovala robotům, aby měli vlastní vůli

Asimov a asimova představa robota

Robotika?? CO vlastně znamená slovo robotika?? věda o robotech řeší: design robotů výroba robotů aplikace robotů rozděluje se na dvě části: průmyslová robotika uplatňuje se v průmyslu, kde se hledí na vlastnosti robota (např. manipulační schopnost, automatická činnost, atd.) experimentální robotika ověřuje principy staví hračky

Průmyslová robotika

Experimentální robotika

Konstrukční prvky K dispozici jsem měl stavebnici Roborobo, ve které byly obsaženy veškeré potřebné součástky. Nejdůležitější součástka je CPU Board (deska s procesorem). Procesor ovládá celého robota a je to takzvaný mozek robota. Mezi další důležité součástky patří ovládání stejnosměrného motoru, stejnosměrný motor a hlavně IR senzor.

Konstrukční prvky – CPU Board CPU(procesor)-ovládá celého robota a obsahuje program IN port(vstupní porty)-procesor přes ně přijímá signály. OUT port(výstupní porty)- přez ně vysílá řídící signály. RS232C-port pro připojení PC. Power connector(konektor pro napájení) Switch(přepínač)-spouští a vypíná robota.

Konstrukční prvky – IR Senzor (Infračervené čidlo) Pomáhá robotovy zmapovat překážky a najít cestu Funguje na principu odražení a přijetí zpět vyslaného světla. Regulace množství elektrického proudu v závislosti na množství pohlceného světla Díky domu dokáže fotodetektor rozpoznat, zda světlo prochází nebo neprochází

Konstrukce 1 – část první: Připojení motorů, držáku baterií a řídící desky motorů

Konstrukce 1 - část druhá: připojení IR sensorů

Konstrukce 1 – část třetí: připojení CPU, diod, a konečné spojení

Konstrukce 1 Konstrukce 1 byla nevyhovující z důvodu snímání senzorů. Poté co jsem sestavil první konstrukci robota jsem zjistil že senzory mají dosah pouze + - 1 až 2 cm, tudíž senzory skoro nic nesnímali, jelikož byly až za hranicí kol. Prakticky by se kola musely třít o stěny aby mohly senzory snímat stěny bludiště. Rozhodl jsem se tedy pro úpravu pozice senzorů.

Konstrukce 2 : změna pozice čidel

Konstrukce 2 : konečná podoba

Konstrukce 2 Konstrukce 2 byla nevyhovující z důvodu zatáčení robota. Jestliže robot chtěl zatočit tak ve většině případů se zastavil právě o čidla. Z tohoto důvodu jsem čidla posunul na střed vozidla, aby tolik nepřekážela zatáčení.

Konstrukce 3 : Změna polohy čidel, odlehčení a výměna motorů

Programování Rogic Program pro sestavování programu pro roboty postavené ze stavebnice roborobo Jednoduchý na ovládání Nemusí se znát složitý programovací jazyk Programuje se v blocích (tlačítka) Tlačítko=funkce Programují se porty Musí se vědět, jaká součástka je, na kterých portech

Rogic 3.0

Princip programu Program je založen na principu snímání senzorů, pokud…tak.. Levý a pravý senzor: Jestliže senzor snímá robot jede rovně Pokud přestane snímat, tak robot začne zatáčet na tu stranu, na které mu přestal senzor snímat. Přední senzor: Jestliže senzor nesnímá tak robot jede rovně. Pokud senzor začne snímat, tak robot sepne motory na zpětný chod a robot začne couvat.

Vykonání programu robotem Robot jede dopředu, jestliže přední senzor nesnímá a oba boční snímají, svítí zelená a červená dioda. Když zatáčí do leva, tak levý senzor přestal snímat a rozsvítí se svítí žlutá dioda na levé straně, zhasne zelená a červená dioda vepředu . Pokud zatáčí doprava, tak pravý senzor přestal snímat a rozsvítí se oranžová dioda na pravé straně, zhasne zelená a červená dioda vepředu. Jestliže robot dojede k překážce začne blikat červená a zelená dioda a začne couvat.

Děkuji za pozornost Jan čermák