Ing. Daniel Kardoš Dkardos@seznam.cz 606 526 461 Fax: 281 922 217 Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabízené služby společnosti  Poskytování služby Excel24 ( outsourcingový způsob řešení úkolů a problémů s tabulkovým procesorem ) ; Ing. Roman Ševčík.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Základní koncepty systémové integrace
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Facility management ČSN EN
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Audit IT procesů ve FNOL
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Řízení a kontrola hospodaření v ekonomických agendách
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Globální architektura IS/ICT
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Realizační tým ICZ duben 2005
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
P R O X I O konfigurovatelné řešení pro veřejnou správu
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
AKORD SOFTWARE s.r.o. Ing. Věra Kovářová Softwarové nástroje pro sledování a vyhodnocování kvality řízení Případová studie Parlament České republiky.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Univerzitní informační systém podpora hlavní činnosti univerzity
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Administrativní procesy u původce a manipulace s dokumenty
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Nabízené služby společnosti
Nabízené služby společnosti
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Ing. Daniel Kardoš Dkardos@seznam.cz 606 526 461 Fax: 281 922 217 Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních systémů Ing. Daniel Kardoš Dkardos@seznam.cz 606 526 461 Fax: 281 922 217

Systémová integrace Organizace. Státu. Procesy. Technologie. Lidi.

Cíle systémové integrace Budovat a vytěžovat IS (jako technický prostředek). Vytváření IS. Permanentní údržba IS. Optimální využívání potenciálu IS k maximální podpoře cílů. Globální strategie, dosažení cílů.

Vytváření integrovaného komplexního informačního systému Spojováním (integrace) různých zdrojů na úrovni technologií - již vytvořených. Různých produktů. Různých služeb. Definováním jednotných metodik (integrace), postupů koordinace, pravidel, norem a požadavků na části informačních systémů. Pokrytí všech procesů (komplexnost).

Spojované - integrované produkty Počítače a příslušenství. Sítě - vnitřní, vnější, Internet. Základní software – OS, ŘS, ŘD. Typový software – AČ (administrativní činnosti). Aplikační software – standardizován, individuální. Pokryté procesy – funkce KIIS.

Požadavky na funkce KIIS Řízení nemocnice. Pacient management. Diagnostika a léčba. Management ošetřovatelské péče. Komunikace zdravotnického zařízení. Ekonomický systém. Personalistika. Systémy podpory služeb pro zajištění provozu zdravotnického zařízení.

Řízení nemocnice Strategické plánování. Znalostní podpora řízení. Analytika zpracování a interpretace dat. Statistika. Manažerské řízení. Finanční řízení. Administrativa. Textový editor, tabulkový procesor, prezentační SW. Snímání papírových dokumentů, rozpoznávání textu. Plánovací kalendář, sledování úkolů, pošta, diskusní skupiny. Videokonference, WWW stránky, týmová práce na dokumentu, archiv dokumentů, podpora řízení projektů.

Pacient management Administrace pacienta Správa účtu pacienta Účtování péče Objednávání pacientů, plánování péče Správa služeb pro pacienta Propagace následné péče

Diagnostika a léčba Systémy diagnostiky a podpory diagnostického procesu. Systémy pro jednotlivá oddělení komplementů. Systém objednávek služeb poskytovaných komplementem. Lékařská a klinická dokumentace. Systémy organizace a řízení léčebné péče. Výzkum a vzdělávání. 

Management ošetřovatelské péče Plánování ošetřovatelské péče. Nemocniční ošetřovatelská péče. Dokumentace o poskytované ošetřovatelské péči. Management následné péče o pacienta.

Komunikace zdravotnického zařízení Komunikace s jinými poskytovateli zdravotní péče. Komunikace se zřizovatelem. Komunikace s plátci (pojišťovny). Komunikace s pacienty. Komunikace s dodavateli. Komunikace s jinými organizacemi.

Ekonomický systém Účetní systém. Pokladna. Operativní evidence majetku. Plán a rozpočet.

Personalistika Řízení lidských zdrojů. Plánování služeb. Mzdová agenda. Pracovní smlouvy a sledování jejich plnění.

Systémy podpory služeb pro zajištění provozu zdravotnického zařízení Lékařské přístroje a zdravotnická technika. Systémy pro sledování kvality životního prostředí a jeho ochrany. Doprava, stravování, telefonní ústředna. Údržba budov a zařízení, investice, sklady. Zásobování, nákup, likvidace odpadů. Jiné služby, jiné procesy, jiné funkce. Tím jsme definovali požadavky na funkčnost KIIS.

Požadavky na integrované služby Příprava globální strategie. Příprava informační strategie. Zpracování úvodní studie. Zpracování projektové dokumentace. Instalace, školení, konzultace, poradenství, vývoj. Otevřený systém – respektování norem. Jednotná metodika poskytování služeb. Jednotná pravidla provozování a užívání. Požadované služby podpory KIIS.

Požadované služby podpory KIIS. Oblast technologická. Oblast SW aplikací. Oblast plánování a řízení informatiky. Řízení bezpečnosti. Telefonní ústředna - koordinace hlasové a digitální komunikace. Jiné služby.

Správa softwarových aplikací. Oblast technologická Řízení provozu sítě, počítačů a příslušenství. Vzdálený přístup a návaznosti na internet. Správa, údržba, servis serverů, pracovních stanic a příslušenství. Zálohování, operační systém, síťový software, databázové systémy. Správa softwarových aplikací.

Oblast vytěžování a správy dat Řízení, správa, datových zdrojů. Zálohování dat. Zpracování podkladů pro řízení. Zpracování dat určených pro zdravotní pojišťovny. Zpracování dat podle požadavků zdravotnických pracovišť popř. dalších oprávněných uživatelů.

Oblast plánování a řízení informatiky Analýza uživatelských požadavků, formulace a zpracování návrhu předmětu dodávky. Výroční zprávu pro oblast KINIS, zpracovává dle mezinárodní metodiky jakosti. Zpracování koncepčních materiálů a vnitřních předpisů. Plánování (všeho souvisejícího s informačním systémem). Organizace a dohled nad realizací dodavatelských projektů Řízení vzájemné kompatibility. Výběr a nákup IT/IS. Koordinace instalace a údržby programového vybavení. Nákup a výdej spotřebního materiálu pro výpočetní techniku.

Jiné služby Řízení bezpečnosti Bezpečnost prostor. Bezpečnost z hlediska personálu. Bezpečnost procesů. Elektronický podpis. Pravidelný bezpečnostní audit. Bezpečnost informačních technologií. Jiné služby Tím jsem definovali požadavky na zajištění služeb pro provoz KIIS – organizační řád.

Přínosy systémové integrace Detailnější, rychlejší a přesnější informace pro podporu: Kvality a dostupnosti zdravotní péče. Řízení. Ekonomiky. Informace pro vytváření prognóz, simulaci, modelování s možnosti využití metod operačního výzkumu. Očekávané, neočekávané, interní,externí. Potenciál, ohrožení, silné, slabé stránky. Hledání optima. Požadavky na IS produkty – na kvalitu, funkčnost. Požadavky na IS služby – organizaci IS – org. řád.

Systémová integrace na úrovní státu Zajištění kvality a dostupnosti péče. Krizové řízení. Kritická infrastruktura. Jednotný záchranný systém. Nutnou podmínkou pro budování ISVS je integrace a komplexnost = systémový přístup.

Ministerstvo informatiky Národní informační politika (harmonizace EU). Resortní informační politika. Informační strategie zdravotnických zařízení. Zákon č. 365/2000 Sb., Nástroje integrace. Standardy. Atestace. Kontroly.

Standardy Standardy výměny dat. Katalog jednoduchých datových prvků. Projekty ISVS a rozhraní. Pro provoz elektronických podatelen. Pro náležitosti životního cyklu. GIS K prostorové identifikaci. Bezpečnost Atestace Pro atestace shody se standardy ISVS. Pro náležitosti procesu a metodiky atestací jakosti produktu.

Systémová integrace – garance kvality Komplexní přístup. Spojování jednotlivých systémů. Kompatibilita. Plánování, realizace, provoz. Technologické.( zdroje ) Organizační. Finanční. Koordinace. Vytěžování.

Děkuji za pozornost Ing. Daniel Kardoš Dkardos@seznam.cz Tel.: 606 526 461 Fax.: 281 922 217