Text pro žáky Vodiče a izolanty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Elektřina.
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický proud.
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Elektrický obvod I..
Elektrický obvod a jeho části
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech, nekovech a polokovech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Rozpozná.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vodiče a nevodiče elektrického proudu
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vypracoval: Martin Murys Konzultant: Mgr. Miroslava Zbavitelová
Elektrické vodiče a izolanty
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Bezkyslíkaté kyseliny
Fyzika Vodiče a nevodiče.
Elektrické vlastnosti II.
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_53_ELEKTRICKÝ PROUD
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Magnety přírodní a umělé
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

text pro žáky Vodiče a izolanty

Vodiče …jak to, že vlastně vedou proud? Vodiče se od izolantů liší důležitou vlastností: Kromě „normálních“ elektronů ve svých atomech obsahují navíc volné elektrony nebo ionty – ty jsou nosiči elektrického proudu. Zdroj: http://www.ndt-ed.org/EducationResources/CommunityCollege/Materials/Graphics/MetallicBonding/Metalbond5.gif

Izolanty …proč nevedou elektrický proud? Izolanty samozřejmě obsahují také „normální“ elektrony, které jsou v atomech. Ale žádné volné elektrony navíc nemají. Zdroj: http://cauldronsandcupcakes.files.wordpress.com/2013/04/sad-eyes.jpg

Příklady vodičů …tak asi třeba železo, že. Vodiče el. proudu jsou zejména kovy: Měď Bronz Mosaz Hliník Stříbro Zinek Cín Nejčastěji se setkáte s: mědí hliníkem železem Nikl Titan Kobalt Chrom Platina Zlato Železo A pozor! I jeden nekov velmi dobře vede - tuha! Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/A_Luprops_beetle_resting_on_a_pencil_(Tenebrionidae%2C_Coleoptera).jpg

Příklady izolantů …dřevo… asi… Izolanty jsou všechny ostatní látky: Sklo Guma Parafín Vosk Dřevo Keramika Papír Plast Se vzduchem je trochu problém: u něj záleží silně na vlhkosti vzduchu. A také na vzdálenosti dvou vodičů. I mezi nimi může přeskočit jiskra. A také na napětí. Proto za bouřky vede – blesky. Polystyrén Slída Textil Vzduch Vy se nejčastěji setkáte s plasty - podívejte se kolem sebe – samé kabely od myši, počítače, napájecí kabely – a vše v gumovo–plastových obalech. Zdroj: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/150_1_CFBRAID_(Small).JPG