Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/12.3.2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P19/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Vápenec
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Složení zemské kůry - mineralogie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HORNINY USAZENÉ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/P10/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: GEOLOGICKÉ DĚJE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
CZ.1.07/1.1.10/
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Usazené horniny - úlomkovité
Krasové oblasti Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Uhličitan vápenatý.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Usazené horniny - chemické
CZ.1.07/1.1.10/
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
CHEMICKY USAZENÉ HORNINY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem uhličitanu.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výlevné vyvřelé horniny
Uhličitany Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
PŮSOBENÍ VODY VE VÁPENCÍCH Př_150_Geologie_Působení vody ve vápencích Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
CHEMICKÉ USAZENINY.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Přírodopis Třída: IX. Tematický okruh: Usazené horniny Téma: Chemické usazené horniny Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad doplňující učivo o usazených horninách, uvádí příklady chemických usazenin, jejich vznik a význam Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro devátý ročník ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS 2007, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z: Vlastní poznámky k učivu přírodopisu

Chemogenní

 Vysrážením a krystalizací minerálů rozpuštěných ve vodě  A)Vyloučí se krystaly B) Usadí se sraženiny  Podle chemického složení rozděleny do skupin

 Podobný vápenci  Obsahuje kalcit  Je pórovitý  Vysrážení z chladných minerálních pramenů  Bílý až okrový  Použití : obkladový kámen  Výskyt : okolí Přerova

 Travertin – pórovitý vápenec

 Materiál krápníků  Rozpuštěním organogenního vápence a opětným vysrážením

Voda proudící puklinami rozkládá horniny obsahující uhličitan vápenatý vzniká hydrogenuhličitan vápenatý. Ten na povrchu nebo v podzemí opět přechází z roztoku v nerozpustný uhličitan vápenatý. Tak vznikají krápníky a povlaky v krasových jeskyních -CaCO 3 + CO 2 + H 2 O Ca(HCO 3 ) 2

 Stalaktit  Stalagmit  stalagnát

 Má složení jako kalcit CaCO3  Liší se uspořádáním molekul  Různá barva  Formy :vřídlovec  hrachovec  Z horkých pramenů v  Karlových Varech –  Ozdobný kámen

 Uhličitan hořečnato-vápenatý  Od vápence se liší přítomností hořčíku  Vysrážením z mořské vody  Výroba cementu, hnojiv, žáruvzdorný materiál

 Vznikají odpařením mořské vody při odlivu v mělkých zátokách  Vznikal nasycený roztok z něhož postupně krystalovaly soli  Chlorid sodný, sádrovec

 Ve vzniklé nádrži se voda odpařuje rychleji než přibývá, tak se zvyšuje koncentrace solí, které postupně krystalují a usazují se na dně  Celý proces trvá milióny let

 Vysrážením železitých látek z vod moří a jezer  Obsahují hlavně limonit a hematit

 Ruda hliníku

 Křemitá hornina  Barva šedočerná, modrošedá, bílé žilky (křemen)  Použití : výroba drceného kamene

 Chemickými ději v mořích  forma křemene  Tmavošedý – černý  Výroba nástrojů

 Chemické usazeniny vznikají  a) ……………………..  b)……………………..  Patří sem např. …………………………,který má podobné složení jako kalcit, je však………………  Podobné složení má…………………………..,který se může vyskytovat ve dvou formách …………………….a……………………  Vypařováním mořské vody vznikají ložiska………..  Mezi chemické sloučeniny patří i rudy ………………….a……………………..  Z vápenců sem řadíme……………….a……………….

  y/horniny_1.html y/horniny_1.html     mat/Kameny/hematit.jpg mat/Kameny/hematit.jpg  mat/Kameny/limonit.jpg mat/Kameny/limonit.jpg  pg pg     /3_BACK_JPG/BACK_3_2_17_PAZOUREK_RUDICE_1465.jpg /3_BACK_JPG/BACK_3_2_17_PAZOUREK_RUDICE_1465.jpg