Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Kateřina Bendová TEMATICKÁ OBLAST: Biologie, kvarta NÁZEV DUMu: Uhličitany 2 POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 09 KÓD DUMu: KB_MINERALOGIE_09 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku ZŠ nebo kvarty víceletých gymnázií. Seznamuje se základními vlastnostmi, výskytem a použitím vybraných druhů minerálů. Může sloužit i jako zápis do sešitu. Obsahuje i mineralogickou křížovku. METODICKÝ POKYN:

2 Uhličitany 2 magnezit a dolomit

3 Magnezit MgCO3; t=4; ρ=3,1g/cm3
soustava klencová bezbarvý, bílý, žlutý, hnědý až černý vryp bílý skelný lesk průhledný dokonale štěpný

4 Výskyt: Slovensko, Rakousko, Španělsko, Itálie, Čína, Brazílie
Použití: výroba žáruvzdorných cihel

5 Magnezit celistvý (Polsko) hrubozrnný (Rakousko)

6 Dolomit CaMg(CO3)2; t=3,5; ρ=2,9g/cm3
soustava klencová barva šedobílá,růžová,červená,zelená,hnědá,černá vryp bílý lesk skelný průhledný až průsvitný štěpnost dokonalá

7 Použití: metalurgie, žáruvzdorný materiál
Výskyt: Jáchymov; Slovensko(Banská Štiavnica), Rumunsko, Španělsko, Švýcarsko Použití: metalurgie, žáruvzdorný materiál Je součástí sedimentární horniny-dolomitu Marmolada (Alpy) dolomit Strážovské vrchy (Slovensko)

8 V tajence objevíš horninu sedimentárního původu.
šedý nerost, který se používá na výrobu elektrod žlutý nekov, který vzniká sopečnou činností jiný název pro sůl kamennou kujné chemické prvky ruda zinku svrchní vrstva zemského tělesa jným názvem „kočičí zlato“ 3. nerost ve stupnici tvrdosti hnědá odrůda křemene V tajence objevíš horninu sedimentárního původu.

9 sedimentárního původu.
šedý nerost, který se používá na výrobu elektrod T U H A žlutý nekov, který vzniká sopečnou činností S Í R jiný název pro sůl kamennou L I kujné chemické prvky K O V Y ruda zinku F E svrchní vrstva zemského tělesa Ů jiným názvem „kočičí zlato“ P 3. nerost ve stupnici tvrdosti C hnědá odrůda křemene Z Á N Ě D V tajence je hornina sedimentárního původu.

10 ZDROJE Učebnice Fraus Přírodopis 9 pro základní školy a víceletá gymnázia Učebnice SPN Přírodopis 4 pro 9. ročník ZŠ -MINERALOGIE A GEOLOGIE Atlas Drahé kameny kolem nás; V. Bouška, J. Kouřimský Encyklopedie Minerály; P. Korbel, M. Novák DESCOUENS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. google.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SPIRIFER. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < DRÁPALÍK. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google