byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. Karel IV. považoval.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
Karel IV. od roku 1346.
Jakub Košař, 5.B.  - byl založen v první třetině 14. století pány z Lipé a později ho získal markrabě Jan Jindřich  - měl chránit důležitou obchodní.
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Vznik Španělska.
Státní symboly České republiky
Josef Vokatý alias Joe Ventil Mé první internetové stránky Klikni pro vstup.
NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)
Hluboká panoramaticky
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Nejlákavější kulturní památka
Klenot Prahy … … Karlův most
Dobřichovice a okolí.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
LANDŠTEJN Vytvořeno v rámci projektu CZ.1.07/1.1.10/ Zavádění ŠVP na gymnáziu – projekt GOTIKA KVINTA.
Gotická architektura v Čechách
Hrad Rožmberk (Rosenberg)
ŠKOLNÍ VÝLET Buchlov Buchlovice Buchlovice. Vážení rodiče,milí žáci, i v letošním školním roce 2008/2009 pojede naše třída 3.B na školní výlet. KAM? Prohlédnout.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV. Téma: Regiony ČR
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Zámek Orlík Se představuje…. Trocha historie.. Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.
Nová dynastie na českém trůně: HABSBURKOVÉ
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník

Český stát za vlády Lucemburků
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Autor : Jaroslav Fous Středa – SEČ.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
PŘEDNÍ VÝCHOD.


Karel IV. 7. ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
.  Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
vypracovala Markéta Jurečková
České země po nástupu Habsburků
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
Habsburkové Do 17.Století
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BRNO Matěj Pilát
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
"první významný stát ve středověku"
Transkript prezentace:

byla potřeba zajistit ostrahu zemské hranice se sousedním Bavorskem. panovníkova snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských Hor. Karel IV. považoval za nutné zajištění bezpečnosti na nově zřízené obchodní komunikaci zvané Zlatá stezka.

Architektonická dispozice hradního jádra představuje obdélný palác, srostlý do jednoho celku s obytnými věžemi.Takto vzniklé hradní jádro se nedotýkalo obvodového opevnění vnitřního hradu.

Hrad Kašperk nechal v roce 1356 založit český král a římský císař Karel IV. Hrad Kašperk byl vybudován na severozápadním výběžku hory Ždánova, na půdorysu 300 metrů dlouhého protáhlého oválu. Z hlediska obrany byla pravděpodobně největší předností hradu jeho poloha, neboť terén spadá na obou delších stranách velmi strmě dolů.

Když měl Kašperk statut hradu královského, nespravovala jej přímo královská komora. Král jej pronajímal takzvaným zástavním držitelům, většinou významným královým věřitelům, samozřejmě i s celým kašperským panstvím.

v letech 1411 až 1454 přešel hrad do držení rodu Zmrzlíků ze Svojšína a Orlíka. Ve druhé polovině 15. století přešel hrad Kašperk do držení významného rodu Šternberků ze Šternberka. Mezi významné držitele hradu Kašperk se zapsal i místokancléř a tajemník krále a císaře Ferdinanda I. Jiří z Lokšan. Tento slezský rytíř hrad držel před polovinou 16. století.