Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)"— Transkript prezentace:

1 NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)

2 Historie Č.B. Město založil král Přemysl Otakar II. roku 1265, aby vytvořil hráz proti rozpínavosti Vítkovců. Součastně s městem se budovalo náměstí (133x133m) s kostelem a klášterem. Město obepínaly hradby vysoké 7m. Do 15. století, měli velký vliv němečtí patriarchové. Husitství se začalo projevovat až později. Do čela Českých Budějovic se dostal poprvé Čech - Ondřej Puklice ze Vztuh. Období jeho purkmistrování patří k nejpohnutějším v historii města. Postavil se na stranu krále Jiřího z Poděbrad. 1467 - Při spiknutí německé menšiny byl Ondřej Puklice ze Vztuh zavražděn a město přešlo do řad nepřátel Jiřího z Poděbrad.

3 Za to, že Č.B. zachovaly věrnost králi při protihabsburském povstání Českých měst v roce 1547 je Ferdinand I. Obdařil výsadami. V 16. století bohatli měšťané nejen řemesly, ale hlavně obchodem se solí, z ložisek stříbra a těžbou kovů (1569- zřízena mincovna). 1618- za stavovského povstání zůstaly Č.B. jako jedno z mála našich měst věrné habsburskému císaři. Při vpádu Sasů do země v letech 1631-1632 zde našli azyl nejvyšší pražští úředníci, ve farním kostele se tehdy dokonce ukrývaly české korunovační klenoty. Za válek o rakouské dědictví v roce 1741 obsadil město bavorský kurfiřt Karel Albrecht, v roce 1744 se tu usadili Prusové. Značný význam měla výstavba koněspřežné dráhy do Lince, která zahájila provoz v roce 1832. 1847 – vznik továrny Hardmuth – výroba tužek a keramického nádobí.

4 Národnostní složení v roce 1880

5 Národnostní složení v roce 1930

6 Národnostní složení v roce 1998

7 Budějovice nebo Budweis ??? Život obou národností ve městě plynul celkem klidně, mezi mládeží docházelo sice občas k střetnutím při večerních „bumlech“ na náměstí, to však nebránilo tomu, aby se nezamiloval německý chlapec do české dívky anebo naopak. Do německých škol chodilo více dětí ( rodiče chtěli, aby jejich potomci uměli oba „zemské jazyky“ ). Oba jazyky ( čeština a němčina ) se v Budějovicích navzájem prolínaly a vznikla takzvaná „BUDĚJOVŠTINA“. Známé jsou uměle sestavované věty, jako „hauzmistrová pucuje na konku u klandru švígrfotrovo šláfrok“ nebo že „na bírhale byly asenty nebo musterunky a Tonda je tauglich“.

8 Historické pohlednice Č.B.

9 Zdroje: www.czso.cz ( sčítání lidu, domů a bytů 2001 ), 2001www.czso.cz František Rada, Když se psalo T. G. M. František Rada, Když se psalo C. K. Miloslav Pecha, Státní převrat v říjnu 1918 v Českých Budějovicích, 1999 Pavel Macháček, Cesta Čechů a Němců ke dnešku, 2002 www.budweb.cz, 2001www.budweb.cz


Stáhnout ppt "NÁRODNOSTNÍ SITUACE V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Klára Šáchová Šárka Rudá (Martina Kyptová)"

Podobné prezentace


Reklamy Google