Projekt EULIS plus a účast ČÚZK Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Konference ISSS 2006 Hradec Králové 3.4.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Revize Nového přístupu
Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Tisková konference 11. července 2006
Facility management ČSN EN
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Ověřené výpisy z informačního systému katastru nemovitostí Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Komise pro informační systémy SMO Praha,
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí O projektu.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Realizační tým ICZ duben 2005
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Quo vadis katastře ? Jiří Poláček. Obsah přednášky Geoinformace v prostředí Internetu Mezinárodní spolupráce v oblasti katastru ISKN – další vývoj E-společnost.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o. XXIII. Seminář STMOÚ, Brno května 2012 T-MAPY spol. s r.o.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Finanční trh a on-line identifikace klienta
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Projekt EULIS plus a účast ČÚZK Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Konference ISSS 2006 Hradec Králové

Obsah presentace: Co představuje EULIS Co představuje EULIS Evropský harmonizovaný katastr – záměry a realita Evropský harmonizovaný katastr – záměry a realita Služby Portálu EULIS Služby Portálu EULIS Projet EULIS plus – rozšíření do dalších zemí Projet EULIS plus – rozšíření do dalších zemí Připravenost ČÚZK Připravenost ČÚZK Závěr Závěr

Co představuje EULIS EULIS – European Land Information Service – Evropská pozemková informační služba: Poskytování katastrálních informací v mezinárodním rozsahu EULIS – European Land Information Service – Evropská pozemková informační služba: Poskytování katastrálních informací v mezinárodním rozsahu EULIS – projekt katastrálních služeb z 8 zemí v letech 2002 až 2005 EULIS – projekt katastrálních služeb z 8 zemí v letech 2002 až 2005 EULIS plus – rozšíření do dalších 5 nových členských zemí EU v letech 2006 a 2007 EULIS plus – rozšíření do dalších 5 nových členských zemí EU v letech 2006 a 2007 Proč vznikl EULIS ? Proč vznikl EULIS ?

Harmonizovaný katastr v EU Právní oblast vlastnictví nemovitostí, katastry a pozemkové knihy zůstaly národními i v EU – způsobuje problémy pro: Právní oblast vlastnictví nemovitostí, katastry a pozemkové knihy zůstaly národními i v EU – způsobuje problémy pro: Poskytování hypoték na nemovitosti vlastněné v zahraničí, Poskytování hypoték na nemovitosti vlastněné v zahraničí, Společný trh s nemovitostmi, Společný trh s nemovitostmi, Přeshraniční projekty, investice v zahraničí… Přeshraniční projekty, investice v zahraničí… Harmonizovaný – jednotný - katastr Harmonizovaný – jednotný - katastr Obtížná cesta – legislativa - nesjednocen ani pojem nemovitosti, Obtížná cesta – legislativa - nesjednocen ani pojem nemovitosti, Katastr nemá protějšek v EK: finance, zemědělství, životní prostředí, EK podporuje IACS, INSPIRE → finance EU poskytovánu jinam než do rozvoje katastrů – zdroje informací. Katastr nemá protějšek v EK: finance, zemědělství, životní prostředí, EK podporuje IACS, INSPIRE → finance EU poskytovánu jinam než do rozvoje katastrů – zdroje informací. Jeden z realistických přístupů – projekt EULIS - přeshraniční přístup k informacím o nemovitostech a právech k nim Jeden z realistických přístupů – projekt EULIS - přeshraniční přístup k informacím o nemovitostech a právech k nim

Projekt EULIS ( ) Švédsko, Holandsko, Anglie+Wales, Rakousko, Finsko, Norsko, Skotsko, Litva Švédsko, Holandsko, Anglie+Wales, Rakousko, Finsko, Norsko, Skotsko, Litva Vlastnosti EULIS: Vlastnosti EULIS: určen pouze pro profesionální zákazníky, určen pouze pro profesionální zákazníky, umožňuje on-line přístup, umožňuje on-line přístup, poskytuje informace o jednotlivých nemovitostech, poskytuje informace o jednotlivých nemovitostech, přístup přes jednotný EULIS portál, přístup přes jednotný EULIS portál, na portálu jsou tzv. referenční informace, popisující jednotlivé systémy jak z hlediska právního, tak popis, vysvětlení národních informací, které je možno získat, na portálu jsou tzv. referenční informace, popisující jednotlivé systémy jak z hlediska právního, tak popis, vysvětlení národních informací, které je možno získat, glosář, který obsahuje výklad asi 50 pojmů v národních jazycích. glosář, který obsahuje výklad asi 50 pojmů v národních jazycích. Postupné uvádění do provozu od ledna 2006 Postupné uvádění do provozu od ledna 2006

Funkčnost služby EULIS - I uživatel se přihlásí do národního systému poskytování informací, kde je autorizován a autentifikován – musí být jeho klientem, uživatel se přihlásí do národního systému poskytování informací, kde je autorizován a autentifikován – musí být jeho klientem, uživatel zvolí službu EULIS a je přihlášen na portál EULIS, kde národní systém je považován za řádného uživatele (autentifikace uživatele se neopakuje, proběhla u národního systému). Portálu jsou poskytnuty informace o uživateli pro fakturační účely. Na portálu jsou dostupné informace metadat o registrech, legislativě a způsobech transakcí nemovitostí. uživatel zvolí službu EULIS a je přihlášen na portál EULIS, kde národní systém je považován za řádného uživatele (autentifikace uživatele se neopakuje, proběhla u národního systému). Portálu jsou poskytnuty informace o uživateli pro fakturační účely. Na portálu jsou dostupné informace metadat o registrech, legislativě a způsobech transakcí nemovitostí.

Funkčnost služby EULIS - II uživatel zvolí zdroj informací (jiný národní systém), které chce získat. EULIS portál je řádným klientem v národních systémech, uživatel zvolí zdroj informací (jiný národní systém), které chce získat. EULIS portál je řádným klientem v národních systémech, uživatel získá potřebnou informaci. Národní systém poskytuje informace přes portál EULIS a vrací informace pro fakturaci, uživatel získá potřebnou informaci. Národní systém poskytuje informace přes portál EULIS a vrací informace pro fakturaci, uživateli je zaslána faktura jeho národním systémem. uživateli je zaslána faktura jeho národním systémem.

Přínosy EULIS Pro získání informací o nemovitostech v zahraničí a právech k nim postačuje být klientem národního systému – účastníka EULIS Pro získání informací o nemovitostech v zahraničí a právech k nim postačuje být klientem národního systému – účastníka EULIS Referenční informace ve všech jazycích EULIS zprostředkovávají popis národních systémů, legislativy a význam získaných informací Referenční informace ve všech jazycích EULIS zprostředkovávají popis národních systémů, legislativy a význam získaných informací

Projekt EULIS plus Podpora z projektu EK eTEN Podpora z projektu EK eTEN Ověření možnosti rozšíření služby EULIS do 5 nových členských zemí: ČR, Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko –tzv. ověřovací země + další země konsorcia – Finsko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Německá asociace hypotéčních bank Ověření možnosti rozšíření služby EULIS do 5 nových členských zemí: ČR, Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko –tzv. ověřovací země + další země konsorcia – Finsko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Německá asociace hypotéčních bank Stav projektu Stav projektu Vyjednávací jednání – prosinec 2005 Vyjednávací jednání – prosinec 2005 Připomínky, nová verze , bude-li souhlas Připomínky, nová verze , bude-li souhlas Schválení EK, podpisy smlouvy Schválení EK, podpisy smlouvy Start projektu duben 2006 Start projektu duben 2006 Doba trvání projektu – 18 měsíců Doba trvání projektu – 18 měsíců

Obsah projektu EULIS plus - I 4 pracovní svazky: 4 pracovní svazky: WP1 - Koordinace (Lantmäteriet-Švédsko) WP1 - Koordinace (Lantmäteriet-Švédsko) Koordinace a řízení, styk s EK, zprávy,… Koordinace a řízení, styk s EK, zprávy,… WP2 – Popularizace (Lantmäteriet-Švédsko) WP2 – Popularizace (Lantmäteriet-Švédsko) Popularizace v médiích, dva workshopy Popularizace v médiích, dva workshopy WP3 – Ověření správnosti tržních podmínek (Kadaster, Nizozemí) WP3 – Ověření správnosti tržních podmínek (Kadaster, Nizozemí) Ověření podmínek připojení k EULIS Ověření podmínek připojení k EULIS existující systémy registru, existující systémy registru, meta-data o registrech a jejich obsah, meta-data o registrech a jejich obsah, legislativa vztahující se k převodům nemovitostí, závazné povinnosti a zodpovědnosti zúčastněných stran a úřadů, legislativa vztahující se k převodům nemovitostí, závazné povinnosti a zodpovědnosti zúčastněných stran a úřadů, jak lze kontaktovat zodpovědné úřady. jak lze kontaktovat zodpovědné úřady. Technické ověření Technické ověření Vývoj rozšířeného EULIS plus, zahrnujícího i ověřovací země – pilot do 6 měsíců Vývoj rozšířeného EULIS plus, zahrnujícího i ověřovací země – pilot do 6 měsíců

Obsah projektu EULIS plus - II WP4 – Rozvinutí (State Enterprise Centre of Registers, Litva; Verband Deutscher Pfandbriefbanken – Německo) WP4 – Rozvinutí (State Enterprise Centre of Registers, Litva; Verband Deutscher Pfandbriefbanken – Německo) Identifikace budoucího trhu, různých obchodních sektorů a potřeb hráčů na trhu s nemovitostmi v ověřovacích zemích, Identifikace budoucího trhu, různých obchodních sektorů a potřeb hráčů na trhu s nemovitostmi v ověřovacích zemích, Trvalá udržitelnost služby, Trvalá udržitelnost služby, Všeobecné ekonomické výhody, Všeobecné ekonomické výhody, Návrh postupu po ověřovací fázi. Návrh postupu po ověřovací fázi. Metoda – dotazníková akce u zákazníků i aktérů na poli nemovitostí. Metoda – dotazníková akce u zákazníků i aktérů na poli nemovitostí.

Výchozí podmínky ČÚZK Základní velmi dobré Základní velmi dobré Jediný registr – katastr nemovitostí, též právní vztahy Jediný registr – katastr nemovitostí, též právní vztahy Dálkový přístup ISKN od 2001, účtů > Dálkový přístup ISKN od 2001, účtů > Nutno analyzovat a řešit potřeby: Nutno analyzovat a řešit potřeby: legislativa, ochrana osobních dat, ochrana databází, veřejnost informací – EULIS jen pro profesionály, zpoplatňování informací, legislativa, ochrana osobních dat, ochrana databází, veřejnost informací – EULIS jen pro profesionály, zpoplatňování informací, průzkum a analýza trhu a uživatelských potřeb, průzkum a analýza trhu a uživatelských potřeb, příprava referenčních informací a metadat, příprava referenčních informací a metadat, technická realizace připojení k portálu EULIS plus, technická realizace připojení k portálu EULIS plus,

Děkuji za pozornost! Další informace o projektu EULIS plus pro případné zájemce: