ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Mladá Boleslav, 3. dubna 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V JIHOMORAVKÉM KRAJI A KRAJI VYSOČINA Brno, 6. března 2013.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V OLOMOUCKÉM A ZLÍNSKÉM KRAJI Olomouc,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Hradec Králové ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Kraje Vám to řeknou ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI Chomutov, 12.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Diskusní seminář ŘEMESLA V ČR Praha,
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Liberec ŘEŠME PROBLÉMY PODNIKÁNÍ V REGIONECH.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Společné setkání „minitýmů“
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Transkript prezentace:

ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Mladá Boleslav, 3. dubna 2013

Priority zaměstnavatelů ve Středočeském kraji: podpora a zkvalitnění technického školství, zajištění kvalitní dopravní infrastruktury, otázka nelegálního zaměstnávání včetně zaměstnávání cizinců CÍL DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY  Leden až duben diskusních setkání v regionech - vedení SP ČR, hejtman, jejich náměstci a zástupci firem v krajích  Cíl - poukázat na možnosti řešení problémů podnikatelského prostředí  Podklad k debatě - dotazníkové zjišťování mezi podnikateli  Počet oslovených respondentů - 95

Nedostatek technických profesí Celkově více než 2/3 respondentů vyjádřily své znepokojení s nedostatkem odborných profesí. Více než polovina respondentů vnímá nedostatek technických profesí jako závažnou překážku při jejich podnikání. Citace: „Technické školství = absolutní nedostatek motivace vzdělávání v technických oborech, nekoncepce a chybí podpora tech. školství (SOU, SPŠ, VŠ), odborných praxí pro žáky, studenty, dotace pro školy dle uplatnitelnosti jejich absolventů!“

Problematika v oblasti nelegálního zaměstnávání včetně zaměstnávání cizinců Otázka nelegálního zaměstnávání a to včetně zaměstnávání cizinců představuje problém pro téměř polovinu z dotázaných firem ve Středočeském kraji, pro 1/4 dokonce závažný problém.

Dopravní infrastruktura Dopravní infrastrukturu ve Středočeském kraji vnímá jako problém více než 2/5 respondentů.

Problémy související s environmentální legislativou Problémy související s environmentální legislativou jsou překážkou v podnikání pro více než 1/4 firem v kraji.

Stávající opatření na podporu zaměstnanosti v regionu (např. ESF projekty typu „kurzarbeit“, rekvalifikace aj.) 1/4 respondentů ohodnotila stávající opatření na podporu zaměstnanosti ve Středočeském kraji jako vyhovující a dostatečná. Pouze 16 % firem je hodnotí jako nevyhovující.

Nová struktura Úřadu práce (ve smyslu komunikace ÚP se zaměstnavateli v regionu) Nová struktura ÚP představuje problém pouze pro 13% oslovených firem, téměř polovina firem je s fungováním úřadů práce v kraji spokojená. Citace: „Finance na podporu rekvalifikací a vytváření pracovních míst v technických oborech. Kurzarbeit - jednoduší koncept žádostí a jejich vyřízení tak, aby bylo možné REAGOVAT NA AKTUÁLNÍ SITUACI. Nové uspořádání ÚP zcela omezilo rozhodování místních UP, které znaly situaci středních podniků a dokázaly okamžitě reagovat na aktuální situaci, nyní delší schvalovací lhůty.“

Potřeba zřízení technologického a inovačního centra, které by sloužilo pro podporu podnikání firem v kraji Více než 2/5 respondentů necítí potřebu zřízení technologických a inovačních center v kraji, které by podpořily podnikání. Nedostatečnou podporu podnikání vnímá pouze 13 % dotázaných.

Novela zákona o veřejných zakázkách platná od Novela zákona o veřejných zakázkách pro většinu firem nepředstavuje závažný problém, který by je nějak omezoval v podnikání.

Přístup úředníků hejtmanství k problémům podnikatelů Více než 1/3 dotázaných firem není spokojená s přístupem hejtmanství ve Středočeském kraji k problémům podnikatelů.

Další problémy firem  neustále se měnící legislativa a tím pádem nemožnost domoci se práva  nekompetentnost vládních úředníků související s jejich nedostatečnou kvalifikací  způsob posuzování a hodnocení nemocí z povolání

Měl by Svaz průmyslu a dopravy ČR zastupovat zájmy zaměstnavatelů v krajské tripartitě? Více než 20 % firem ve Středočeském kraji má zájem, aby je SP ČR zastupoval v krajské tripartitě. Alarmující je fakt, že více než 2/5 respondentů o existenci a práci tripartity v kraji vůbec neví a téměř 1/4 se nebyla schopna se k otázce vyjádřit.

Jaká jsou očekávání firem od nové krajské vlády?  průhlednost zakázek v rámci Středočeského kraje  zjednodušení života podnikatelského sektoru (zlepšení komunikace a podmínek podnikání, vstřícnost při řešení problémů, aktivní spolupráce v oblasti zvyšování konkurenceschopnosti podniků)  dopracování plánu rozvoje kraje  podpora technického školství  zásadní podpora malých a středních firem  péče o školství, komunikace, ochranu památek  snížení nezaměstnanosti

Jaké služby ze strany SP ČR by zástupci firem v kraji uvítali? Z hlediska poptávky firem po službách SP ČR dominuje poradenství v legislativní oblasti, následuje zájem o organizaci odborných seminářů a možnost prezentace na zahraničních veletrzích a výstavách.

Závěr  Palčivým problémem je nedostatek technických profesí a úroveň technického školství v kraji.  Pro velké množství firem představuje problém otázka nelegálního zaměstnávání včetně zaměstnávání cizinců.  Firmy vnímají jako problematickou i dopravní infrastrukturu v kraji.  Čtvrtina firem není spokojená s přístupem hejtmanství ve Středočeském kraji k problémům podnikatelů.  Firmy očekávají od nové krajské vlády transparentnost, zlepšení komunikace s podnikateli, větší podporu podnikatelského sektoru (hlavně malých a středních firem), podporu zaměstnanosti, či zvýšení podpory technického školství.  Tématem zjišťování byla také účast zástupců SP ČR v krajských tripartitách. Velká část dotázaných firem neměla ponětí o existenci a práci krajské tripartity.

Z komentářů šetření zúčastněných firem vyplynulo, že zaměstnavatelé by si přáli aktivnější přístup k problematice trhu práce, zvýšení tlaku na řešení problému dopravní infrastruktury, vyšší transparentnost jednání ze strany krajského úřadu a větší vstřícnost k problémům podnikatelů. Oslovené firmy v kraji vidí služby SP ČR jako přínosné, zejména poradenství v legislativní oblasti, organizaci odborných seminářů a možnost prezentace na zahraničních veletrzích a výstavách.

Děkuji za pozornost Svaz průmyslu a dopravy ČR Regionální zastoupení pro Středočeský kraj Kateřina Budínková Plzeňská 3217/ Praha 5 tel: Centrála Freyova 948/ Praha 9 tel: web: