Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Skalární součin Určení skalárního součinu
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek R. Bulín 1), H. Fartáková 2) 1) Gymnázium Plasy 2) Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského,
Polovodičové počítače
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
RENTGENOVÁ FLUORESCENČNÍ ANALÝZA
Model atomu a elektrování těles
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Co jsou ekvipotenciální plochy
Atom Molekula Iont RZ
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Stavba atomu.
Elektrická energie.
CHEMIE ATOM.
Jaderná energie Jádra atomů.
Částicové složení látek
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. -Alfa Spektrometr -Vývěva -Cicero -Převaděč -Počítač -Zkoumaný vzorek.
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
Jaderná energie.
Charakteristiky Dolet R
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Polovodičová spektroskopie
Dosah alfa částic v látce
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
Stavba atomového jádra
ELEKTRICKÉ POLE.
Zdeněk Švancara Martin Pavlů Petr Marek Školitel: Bc. Miroslav Krůs
Ionizující záření v medicíně
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Měření rentgenového spektra Mo anody
Spektrometrie gama záření
Spektrometrie záření gama
Stavba látek.
Analýza stříbrných mincí pomocí ionizujícího záření
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Model atomu.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
Radioaktivita.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Gama záření z přírodních zdrojů
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Stavba atomového jádra
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Josef Dočkal, Růžek Lukáš

Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami detekce. K těmto úkolům máme k dispozici alfa spektrometr, vývěvu, Cicero, převaděč, počítač a zkoumaný vzorek.

Jako částice alfa označujeme jádro helia. Jde vlastně o atom helia, z něhož byl odstraněn elektronový obal. Alfa částice se označuje symbolem α nebo He2+. Alfa částici tvoří dva protony a dva neutrony (alfa částice je tedy kladně nabitá s elektrickým nábojem +2e). Proud α částic se označuje jako záření alfa.

Alfa záření detekujeme křemíkovým detektorem při pokojové teplotě,za nízkého tlaku a vysokého napětí. K dispozici máme tento detektor.

Signál převedeme za pomoci převaděčů do multikanálového analyzátoru Cicero, z něhož vedeme signál do PC,který zpracujeme v programu data studio.Tato celá metoda nám pomůže zjistit vlastnosti vzorku a energetické rozlišení detektoru.

-dva výstupy (energetický a počtový) -odesílá data analyzátoru -vzorek je umístěn v komoře spektrometru -Si(křemíkový) detektor -na display zobrazit různé informace

Ze předuZe zadu Nákresy pohledů na alfa spektrometr

Grafy - grafy tvoříme pomocí programu Data studio - červený graf je spektrum Plutonium s kalibračními peaky - fialový graf je spektrum Americia s kalibračními peaky - kalibrační peaky nám pomáhají přepočítat kanály(napětí) na ose x na MeV.

-spočítání rozlišení detektoru -Spočítání účinnosti detektoru(Geometrické, vlastní, celkové)

-Je to velikost intervalu, ve kterém jsou energie částic považovány za totožné. -Počítá se tak, že v půlce maxima peaku zjistíme polovinu jeho šířky. Hodnota vyjde dle výběru, v MeV, KeV, eV (mega-, kilo-, elektronvolt). -Na obrázku je rozlišení vyznačeno červeno-černou částí Nám vyšlo rozlišení detektoru 31,75KeV

-Geometrická účinnost představuje poměr, kolik povrchu z celkového povrchu koule, připadne na detektor. -Závisí na vzdálenosti vzorku od detektoru a na povrchu detektoru, přičemž je plocha zanedbatelná, tudíž se s aproximuje bodem. -geometrická účinnost nám vyšla 8%

-Vlastní účinnost představuje kolik procent z částic, které jim projdou jsou zachyceny. -Závisí, na vlastnostech materiálu, z jež je detektor vyroben, na jeho šířce. -Měření se provádí tak, že vzorek se přiblíží co nejvíce k detektoru. Následně předpokládáme, že do detektoru vletí polovina částic emitovaných vzorkem. Výsledek je počet x=změřených částic/(Aktivita vzorku*čas/2) Aktivita našeho vzorku 239Pu je 1,403kBq, přičemž jsme na detektoru změřili za čas 334s 81714částic. Z toho vyplívá že vlastní účinnost detektoru je 34,875%

-Celková účinnost představuje součiny účinnosti geometrické a vlastní.

Cíle Vše zdokonalit pro poslední prezentaci Naměřit více hodnot pro přesnost našich výpočtů Sepsat manuál k Ciceru