Korekturní značky 1. - úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

VY_32_INOVACE_08_PEK_439_Kop
Výuková opora pro odborná učiliště: Textové editory - Typografie:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
PŘEHLED NORMALIZOVANÝCH KOREKTURNÍCH ZNAMÉNEK
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Grafická úprava seminární práce
Písmo.
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK233.
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Word Textový editor.
Přehled personálních písemností Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_01_04 Zpracovala:Mgr. Petra Velebová Datum:20.
Přehled vnitropodnikových písemností
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Struktura obchodního dopisu
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Význam odvolacích údajů
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Adresy a odvolací údaje
Zásady stylizace a sloh obchodních dopisů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Jitka Smejkalová Název materiálu: Úprava tabulek Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PUK.OA2.903.
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Digitální učební materiál
Statistická šetření Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Textový editor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Hospodaření s DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
PÍSEMNÁ A ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE VY_32_INOVACE_KORESPONDENCE.01
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Word – textový editor.
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Word - základní typografická pravidla
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_08_PEK_431_Kop
Transkript prezentace:

Korekturní značky 1. - úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Provedení korektur pro sazbu Korekturní znaménka slouží k vyznačení oprav a úprav textu určených pro sazbu nebo reprodukci. Tato znaménka jsou grafické značky označující chybu v textu a způsob její opravy. Přehled těchto znamének, která je vhodné využít i při úpravách konceptů dopisů a dalších dokumentů, obsahuje norma ČSN 88 0410. Korekturní znaménka pro sazbu – Pravidla používání. Nejsou však mezi nimi laiky velmi často používané hvězdičky. Stanovený postup provádění zápisu korektur je jednoduchý a především velmi přehledný. Chybná část textu se označí znaménkem v textu, znaménko se s opravou opakuje na pravém okraji dokumentu, pokud možno souběžně s řádkem, kde je chyba. Při větším počtu oprav nebo při korektuře textu tištěného ve více sloupcích lze opravy vyznačit i na levém okraji textu. Z důvodu jednoznačnosti se stejné chyby na různých místech v rozsahu pěti řádků označují odlišnými znaménky v pořadí, v jakém se vyskytují v textu.

Korektury se vyznačují čitelně, jasně a barevně (kuličkovým perem, linerem nebo rollerem). Používání obyčejné tužky není dovoleno. Zpracovává-li korekturu více osob, každá používá odlišnou barvu. Jejich rozdělení se uvede na prvním listu korektury. Norma nedoporučuje používat červenou barvu. Každý korekturní otisk musí být podepsán a opatřen datem provedení korektury. V případě textu zvláštního významu se parafuje každý jednotlivý list. Technické poznámky pro sazbu nebo jinou úpravu textu musí být zřetelně odlišeny od vlastních korektur (například, jak uvádí norma, vložením do „bublinkového“ rámečku). V předmětu Písemná elektronická komunikace se budeme zabývat opravami textů zpracovaných na psacích strojích a na počítačích, kde se pro vyznačování chyb, změn a technických nedostatků používají korekturní znaménka. Dnes korekturní značky používáme zejména při soutěžích v autorské korektuře.

Pravidla pro používání korekturních znamének: Každou chybu vyznačujeme příslušným korekturním znaménkem, které na pravém okraji opakujeme spolu s provedenou opravou, a to souběžně s řádkem, v němž se chyba vyskytla. Stejné chyby v jednom řádku vyznačujeme odlišnými korekturními znaménky, která na okraji opakujeme ve stejném pořadí jako v řádku. Při větším počtu oprav na jednom řádku můžeme vyznačit opravu i na levém okraji. Korektury vyznačujeme čitelně a jasně. Značení obyčejnou tužkou není dovoleno.

Korekturní znaménka se dělí podle významu na:   Korekturní znaménka se dělí podle významu na: Znaménka pro výměnu, vsunutí a vypuštění Znaménka pro změny v sazbě Znaménka pro zaražení odstavce, nový řádek, změnu písma Zrušení nesprávně označené korektury

Znaménka pro výměnu, vsunutí a vypuštění Vyměnit nebo vsunout písmeno, číslici, znak Vyměnit text v rozsahu několika řádek Vsunout slovo nebo několik slov Vypustit chybná písmena, slova, řádky, apod.  

Znaménka pro změny v sazbě Změnit pořadí sousedních písmen, slov nebo skupiny slov Změnit pořadí slov Přesunout část slova, slovo nebo několik slov z jednoho řádku do druhého Přesunout sazbu k poznačené zarážce Zvětšit mezeru mezi slovy Zmenšit mezeru mezi slovy Vytvořit mezeru mezi dvěma slovy Zrušit mezeru mezi dvěma slovy nebo řádky

Znaménka pro zaražení odstavce, nový řádek, změnu písma Vytvořit odstavec Vysadit bez odstavce Posunout řádek na střed Vysadit z jiného druhu písma Vysadit tučně, kurzívou nebo podtrhnout Zrušení nesprávně označené korektury

Korekturní značky 1. - úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použitá literatura a zdroje z www stránek: Levová, J. – Slavíčková, M. – Valešová, I., Praha, NÚOV – STÚ 2005 Osvaldová, Halada - 1999 Šalda - 1983 Wijnekus - 1967 „cs.wikipedia.org“ vydavatelství.vscht.cz