Elektronická učebnice -II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Rozvodná elektrická síť
HORNINY A NEROSTY Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
20.1 Malá násobilka - násobení
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
22.1 Vím, co jsou sloučeniny uhlíku.
Průmyslová výroba.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HOSPODÁŘSTVÍ U: s. 52 – 53 Použitá literatura: Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha 1999.ISBN INDUSTRIALIZACE = přeměna země.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
46.1 Olomoucký kraj – poznáš jeho dominanty?
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Registrační číslo projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice – II
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Alternativní zdroje energie
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Energetika.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Nerostné bohatství 4. ročník
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
23.1 Mechanická energie a její přeměny
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Fyzika Elektrárny.
36.1 Specifika sídel a větších měst ČR
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
Elektronická učebnice - II
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.28 Téma: Zeměpis - ČR Číslo.
Přírodní zdroje Česka Anotace
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
24.1. Světová průmyslová centra
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energetické suroviny - palivo
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice -II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.1 Surovinové zdroje v ČR Autor: Mgr. Hana Cvejnová

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.2 Co již víme? Člověk již odedávna využívá plody přírody pro vlastní potřebu Nazýváme je přírodní zdroje Člověk je využívá Při využití, těžbě, zpracování a výrobě potřebuje velké množství energie

33.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Obnovitelné zdroje - jsou takové zdroje, které za příznivých podmínek půjde využívat další miliardy let Rekultivace Je opětovné zvelebení krajiny poškozené průmyslovou činností Geotermální energie Je energií, která využívá tepla vznikajícího u zemského jádra a ohřívající podzemní vodu či páru Biomasa Je hmota veškerého organického původu (rostlinného i živočišného) Lignit - Je vývojově mladší hnědé uhlí

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.4 Co si řekneme nového? Zásoby nerostných surovin jsou velmi omezené, proto je potřeba k získávání energie využívat i jiné zdroje tzv. obnovitelné zdroje energie. Hlavním energetickým zdrojem ČR je již od 19. st. hlubinná těžba černého uhlí. vodní větrná sluneční geotermální z biomasy Dnes převažuje těžba převážně na Karvinsku Hnědé uhlí se oproti černému uhlí těží o něco snáz. Jeho největší naleziště jsou v podkrušnohorské pánvi v mnohem přístupnější hloubce. Lignit, ropa a zemní plyn se v menším množství těží v oblasti JV Moravy. Těžba ropy i zemního plynu je pro ČR nedostačující, proto je ve větší míře dovážíme. V ČR jsou poměrně velké zásoby vybraných nerudných surovin (vápenec, kaolín, sklářské písky, cihlářské hlíny, štěrkopísky a žulu) Jak se využívají?

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.5 Procvičení a příklady Cestou ke snížení těžby nerostných surovin vede také recyklace. Co znamená pojem výhřevnost paliva? Přiřaď k pořadí výhřevnosti druh uhlí: Ukaž jak se v třídění odpadu vyznáš a přiřaď suroviny ke správným kontejnerům. 1. 2. 3. hnědé uhlí černé uhlí lignit Doplň způsob těžby! Do mapky vyznač významná ložiska černého, hnědého uhlí, lignitu a ropy papír sklo plast Které ze surovin musí ČR dovážet? Lignit černé uhlí ropa vápenec zemní plyn

33.6 Něco navíc pro šikovné Větrná elektrárna Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.6 Něco navíc pro šikovné Větrná elektrárna vyrábí elektrickou energii přeměnou z pohybové energie vzduchu. Základem elektrárny je vysoký sloup, na němž je umístěna hřídel s větrným kolem nebo vrtulí. Proudící vzduch (vítr) roztáčí lopatky kola nebo vrtuli. Na hřídel je připojený elektrický generátor, ve kterém vyrábí elektrická energie.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 33.7 Natural resources solar (thermal) power station wind power plant nuclear power plant hydroelectric power station thermal plant

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 33.8 Test 1. Která z následujících surovin nepatří mezi obnovitelné zdroje? voda vítr plyn teplo z reakcí zemského jádra 3. ČR nejvíce energie získává z–důležité je pořadí. z vodních, tepelných, větrných a geotermálních elektráren. z jaderných, větrných, tepelných a vodních elektráren z vodních, větrných, jaderných a tepelných elektráren tepelných, jaderných, vodních a větrných elektráren 2. V oblasti podkrušnohorské pánve jsou nejvýznamnější ložiska: kaolínu hnědého uhlí černého uhlí žuly 4. Co je pro ČR hlavním energetickým zdrojem? těžba uranu těžba uhlí využití solárních panelů těžba ropy Správné odpovědi: c b d Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.9 Zdroj http://cs.wikipedia.org/wiki/ slide 3 http://www.saker.cz/saker/images/imgnz2_big.jpg slide 1 http://www.hornicky-klub.info/foto/logoshhs.gif slide 1 http://www.vsetin.zsrokytnice.cz/priroda/zem/vyuka/8roc/hosp/suroviny.jpg slide 1 http://www.vsetin.zsrokytnice.cz/priroda/zem/vyuka/8roc/hosp/energie.jpg slide 1 http://www.asz.cz/galerie/9615_225_300.jpg slide 1 http://rekonstrukcepraveku.wz.cz/uvodre36.jpg slide 2 http://www-hep2.fzu.cz/adventure/images/4elem_ba.gif slide 2 http://www.ckrumlov.cz/obr/aktual/region/6431.jpg slide 2 http://www.staprano.cz/images/01.png slide 2 http://img508.imageshack.us/img508/2793/schrnka01s.jpg slide 3 http://mapa.czrea.org/pics/mapa_cr_mensi.jpg slide 3 http://www.youtube.com/watch?v=n2XMvbzTnCo&feature=player_detailpage slide 3 http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0_2T0qERUe0 slide 4 http://mm.denik.cz/1/16/dul2_stys_denik-600.jpg slide 4 http://mm.denik.cz/1/16/dul1_stys_denik-600.jpg slide 4 http://www.elektrarny.xf.cz/images/slapy2.jpg slide 4 http://www.gymnazium.milevsko.cz/projekty/oze/img/vetrna.jpg slide 4 http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/Nov%C3%BD%20objekt%20-%20WinRAR%20ZIP%20archiv.zip/kolj.jpg slide 4 http://fotovoltaika.falconis.cz/slunce/geotermalni-elektrarna.jpg slide 4 http://www.nazeleno.cz/Files/ResizedImages/obrazky/Energie/Biomasa-fotovoltaika/biomasa-perex_329x-1_1011190900.jpg slide 4 http://www.energyweb.cz/web/EE/images/02/24_naleziste.jpg slide 4 http://www.youtube.com/watch?v=qhuj2d22Nuc&feature=player_detailpage slide 4 http://www.ekoricany.org/dalsi/Kontejner_papir.jpg slide 5 http://www.ekoricany.org/dalsi/Kontejner_plasty.jpg slide 5 http://www.cistykraj.cz/obecne/foto_nadoby/sklo_bile+barevne.jpg slide 5 http://www. http://www.iwwa.cz/article_img/36.jpgeamos.cz/amos/kat_fyz/externi/kat_fyz_7356/motory39.jpg slide 6 http://www.ekobydleni.eu/obrazky/vetrne-elektrarny.jpg slide 6 http://www.kea-olomouc.cz/grafika/alt_rychlost_vetru.png slide 6 http://harmonscience6.wikispaces.com/file/view/renewableenergypic.gif/286517674/renewableenergypic.gif slide 7  

33.10 Anotace Autor Období 07 – 12/2011 Ročník 8. ročník Klíčová slova Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 33.10 Anotace Autor Období 07 – 12/2011 Ročník 8. ročník Klíčová slova Surovinové zásoby ČR, alternativní zdroje energie, recyklace Anotace Prezentace popisující surovinovou bilanci ČR