Starý Jičín 8.června 2011. Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/02.0082 11.11. 2009 - 11.1. 2012 „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Znojmo
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
zpracovaný v rámci projektu
Románská kultura.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Obec Pavlice.
Historické památky města MIKULOV
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.
BEZDĚZ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu: VY_32_INOVACE_439.
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
3.června 2012 Na náměstí je nás deset, osm pionýrů a dva turisté z Nepomuku.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Praha.
Odra-Poodří. Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti žáka“ Tento.
Významné budovy v obci Kostel Pošta Prodejna Škola.
Heraldika.
LANDŠTEJN Vytvořeno v rámci projektu CZ.1.07/1.1.10/ Zavádění ŠVP na gymnáziu – projekt GOTIKA KVINTA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Naše město Zruč nad Sázavou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gotická architektura v Čechách
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
ZŠ Hladké Životice Červen Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
PAMÁTKY PRAHA.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
PŘEMYSLOVCI.

Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Investice do rozvoje vzdělávání Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
HRAD STARÝ JIČÍN EXKURZE NA HRAD 10. KVĚTNA 2011.
Pověsti 6. ročník.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Moje vlast, moje bydliště Erby VY_32_INOVACE_06 Sada 9
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Střední Čechy Vlašim a Podblanicko Vysoký Chlumec.
HUKVALDY. Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti žáka“

VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
TURECKO Bodrum je turecké přístavní město v blízkosti řeckého ostrova Kós. Žije zde asi obyvatel.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Helfštýn Petra Fofonková 3MCR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_23_Hrad Helfštýn.
Románská architektura v Čechách
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Starý Jičín 8.června 2011

Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti žáka Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Pozvánka na zříceninu hradu Starý Jičín Na severní Moravě jen několik kilometrů od Nového Jičína se osamoceně vypíná Starojický kopec, na jehož vrcholu kdysi dávno stával pevný hrad. Z dřívějšího hradu zde zbyla zřícenina.Naproti zbytkům hradního paláce stojí opravená vyhlídková věž,ve které je umístěna expozice historických zbraní a dokumentů o hradě a panství Starý Jičín.

Před výletem : -získávání informací o Starém Jičíně -práce s místní pověstí -ilustrace pověsti -výroba erbu Starého Jičína

Výroba erbu Starého Jičína Heraldický popis-polcený štít,v levém zlatém poli červený korunovaný kozel ve skoku,obrácený do středu štítu,v pravém červeném poli postavený zlatý obilný snop.

Seznámení se s pojmy: Jantarová stezka - spojnice od Jadranu k Baltskému moři Strážisko – místo sloužící k hlídání země před nepřáteli Sv. Václav = patron české hranice – je mu zasvěcen kostel ve Starém Jičíně Páni z Kravař a páni ze Žerotína – bývalí majitelé starojického panství

Pověst Čertovy otisky Kdysi dávno pořádal kníže, sídlící na hradě, velikou hostinu.Najednou začala bouře a do hradu přijel bohatý šlechtic.Začal se dvořit dceři knížete. Když s ní tancoval,upadl jí na zem šátek. Dívka se pro něj shýbla a uviděla, že její tanečník má místo nohy kopyto.Prozrazený čert sedl na koně a rychle ujížděl od hradu.Náhle spatřil kříž.Lekl se a spadl z koně. Zůstal po něm jen otisk kopyta a hlavy ve skále. Čertovy otisky - dramatizace

Na výletě: Výšlap k hradu

Kostel sv. Václava U otisku č ertova kopyta a hlavy

Setkání s kastelánem hradu

Prohlídka hradu Hrad pravděpodobně založil na počátku 13.století Arnold z Húckeswagenu.

Hrad dříve a dnes

Nálezy v rozvalinách hradu

Procházka kolem zbytků obvodových zdí a průzkum sklepů.

Po výletě: -volné psaní -Co se mi nejvíc líbilo -výroba středověkých postav -středověký hrad

Co se mi nejvíc líbilo

Výroba středověkých postav

Středověký hrad Zprvu byly tyto stavby budovány velmi jednoduše z hlíny,písku,dřeva a proutí.Později se začaly používat kameny a malta.

Hrad Starý Jičín,který jsme navštívili jako třetí v pořadí,střežil spolu s hrady Hukvaldy a Štramberk Moravskou bránu,neboť zde procházely obchodní a vojenské cesty.

ZPRACOVALA MGR. PAVLA ROZSYPALOVÁ Vlastní fotodokumentace